Työpiste

Aikaa oppimiseen laitehallinnan sijaan

Erilaisten tietoteknisten laitteiden lataamiseen ja säilyttämiseen käytettävän LocknCharge-vaunun ansiosta oppituntien aika voidaan käyttää oppimiseen. Lisäksi ratkaisu on murtoturvallinen.

LocknCharge on perustettu ­Australiassa vuonna 1999. Yrityksen perustaja Paul Symons toimi opettajana. Häntä ­huoletti varastettujen tietokoneiden suuri määrä ja hän ryhtyi kehittämään tähän ratkaisua. Aluksi Symons työskenteli kotonaan, mutta kysynnän kasvaessa hän laajensi tuotantoa ja lopetti opettajan työt. Kehitystyön tuloksena syntynyt LocknCharge-latausvaunu on sittemmin löytänyt tiensä Australian lisäksi Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Kun koulut tekevät oppimista tukevien laitteiden hankintapäätöksiä, niiden pitää samalla ratkaista myös erinäisiä muita kysy­myksiä. Muun muassa verkkoyhteydet pitää todennäköisesti päivittää. Myös laitteiden säilytykseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Australian Perthista käsin toimiva LocknChargen toimitusjohtaja James Symons näkee, että LocknChargen tunnusomainen piirre on sen koreissa, joissa laitteet säilytetään. Korien ansiosta laitteiden jakaminen oppitunnin alussa ja vastaavasti palauttaminen sen lopussa helpottuu. Korit mahdollistavat laitteiden jakelun ja palautuksen nopeammin kuin niissä latausvaunuissa, jotka aukeavat kaapin ovien tavoin. Symons sanoo, että Lockn­Charge säästää huomattavasti aikaa ­laitteiden käsittelyssä.

”Ratkaisun ansiosta laitteiden käsittely onnistuu nopeammin. Vuodessa aikaa säästyy jopa 35 tuntia. Tämä vastaa yhtä työviikkoa, joka on näin käytettävissä varsinaiseen opetukseen”, Symons sanoo. Eräs opettaja kertoo aiemmin käyttäneensä oppitunnista yli viisi minuuttia laitteiden jakoon oppilaille. Ja saman verran tunnin lopussa. LocknChargen korien ansiosta aika pienenee pariin minuuttiin. Symonsin mukaan myös oppilaat pitävät uudenlaisesta säilytysratkaisusta. Heidän ei tarvitse tunnin alussa ja lopussa jonottaa niin kauan vaan he pääsevät heti käyttämään laitteita. Latausvaunujen tarjoaman nopeusedun lisäksi ne estävät tehokkaasti laitteiden varastamisen. Tavanomaiset kaappimalliset ratkaisut ovat Symonsin mukaan helpommin murrettavissa. Lockn­Chargen pinta sen sijaan on suunniteltu niin, ettei siinä ole mitään vääntöön sopivia kohtia eikä ruuveja, joita voisi avata.

Hyvän latauspisteen tuntee siitä, että sen kansi tai ovi on suljettavissa vahvoilla lukoilla, jotka ovat murtoyrityksen kestäviä. Vaunun tulisi myös olla rakenteeltaan sellainen, ettei sitä voi helposti kuljettaa pois – ilman lupaa. Toisin sanoen sen pitäisi olla kiinnitettävissä seinään tai lattiaan. Varastetut laitteet ovat paitsi poissa opetuksesta myös rasittavat koulujen muutenkin tiukkoja budjetteja. Britanniassa koulut käyttävät monin paikoin Lockn­Charge-latausvaunuja. Myös esimerkiksi Belgiassa sijaitseva St. Aloysius Institute käyttää vaunuja eikä yhtäkään laitetta ole toistaiseksi varastettu. ”LocknCharge estää tehokkaasti laitteiden varastamisen ja erotus meidän ja muiden ratkaisujen välillä tulee maksetuksi jo noin yhden säilössä olevan laitteen kustannuksilla”, Symons sanoo.

LocknCharge-latausvaunuun mahtuu kokoonpanosta riippuen 20 – 40 laitetta. Toisin sanoen yhden luokan tarvitsemat laitteet voidaan säilyttää näin. Lockcharge-latausvaunuja on kehitetty erilaisten laitteiden säilyttämistä ja lataamista varten. Tarjolla on vaunuja niin Chromebookeja, iPadeja, tabletteja kuin kannettavia tietokoneita varten. Uutuus on kaikenlaisten laitteiden (BYOD=bring your own device) säilytykseen sopiva FUYL Tower.

Teksti: Antti J. Lagus
Kuvat: Istockphoto, LocknCharge

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue