Kestävyys

Asiantuntijan vinkit: Näin teet vastuullisia it-hankintoja

Tietotekniikan ostamisen tulee olla vastuullista. Yhä useammat yritykset haluavat tehdä it-hankintoja, jotka kuluttavat luonnonvaroja mahdollisimman vähän ja joita valmistettaessa ei ole rikottu ihmisoikeuksia. Ympäristö- ja vastuullisuusmerkinnät tuotteissa helpottavat valintojen tekemistä. Sertifikaatit takaavat, että tuotteita on tutkittu koko niiden elinkaaren ajan, valmistuksesta ja käytöstä kierrätykseen saakka.

– Vastuullisissa hankinnoissa ei tule ajatella vain taloudellisia näkökohtia, vaan myös ympäristövaikutuksia ja yhteiskuntavastuuta. Me tutkimme tuotteen valmistusolosuhteita ja sitä, käytetäänkö tuotteissa konfliktimineraaleja tai vaarallisia kemikaaleja, kertoo toimitusjohtaja Sören Enholm, TCO Certified -sertifikaatin kehittäneestä TCO Development -yrityksestä.

Enholm uskoo, että vastuullisuuskysymykset on juurrutettava koko organisaatioon, etenkin johtoryhmään ja it-osastoon, jo ennen hankintojen tekemistä.

– Yrityksen pitää sitoutua vastuullisuuteen. Tehkää kestävän kehityksen mukaiset linjaukset hankintoja varten ja tehkää selväksi tavarantoimittajille, että sitoudutte linjauksiin.

Vastuullisuus on hyvä kirjata osaksi hankitasopimuksia ja täsmentää samalla, että tuotteiden tulee olla sertifioituja koko sopimuskauden ajan. Kannattaa myös tarkistaa ja seurata, että tavarantoimittajat täyttävät vaatimukset, Enholm kehottaa.

– Vastuullisuusvaatimusten asettaminen ja seuranta voi olla vaikeaa, joten suosittelemme käyttämään sertifioituja tuotteita. TCO Certified -sertifikaatti sisältää kaikki olennaiset vaatimukset, ja niiden toteutumista seurataan jatkuvasti.

Kestävään kehitykseen sitoutumisen tulee jatkua hankinnan jälkeen esimerkiksi henkilöstöä kouluttamalla. On hyvä myös varmistaa, että kaikissa yksiköissä ja tytäryhtiöissä sitoudutaan vastuullisuuteen.

Näin teet vastuullisia hankintoja

Dustinilla on käytössä kuusi erilaista ympäristö- ja vastuullisuusmerkkiä, jotta asiakkaiden olisi helpompi tehdä vastuullisempia it-hankintoja.

– Olemme valinneet merkit monenlaisilla ​​kriteereillä, emme pelkästään ympäristövaikutusten mukaan, vaan myös sosiaaliset näkökohdat sekä terveys- ja turvallisuusasiat huomioon ottaen, kertoo Stephanie Forsblom, Dustinin vastuullisuusjohtaja.

Vastuullisesti tuotetut tuotteet kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän, ja useimmat it-yritykset pyrkivät toimimaan mahdollisimman vastuullisesti. Sertifioituja tuotteita ostamalla tietää, että tuotteet täyttävät merkintöjen edellyttämät kriteerit.

– Käytä sertifioituja ​​tuotteita tai selvitä itse, miten eri tuotemerkit ottavat vastuullisuuskysymykset huomioon toiminnassaan. On tärkeää ajatella myös it-tuotteiden käyttöä ja kierrätystä, sillä vastuullisuuteen vaikuttaa koko tuotteen elinkaari, Forsblom muistuttaa.

Dustin tarjoaa myös mahdollisuuden vuokrata tuotteita. Leasingtuotteet, joissa korjaus ja palauttaminen sisältyy sopimukseen, voivat olla kustannustehokas ja kestävä ratkaisu pienille ja keskisuurille yrityksille.

Tätä symbolit tarkoittavat

TCO certified logo

TCO Certified:

Vastuullisuussertifikaatti, joka painottaa ympäristövaikutuksia, sosiaalista vastuullisuutta sekä terveys- ja turvallisuusnäkökohtia.

EPEAT logo

EPEAT:

Ympäristö- ja terveysnäkökohtia painottava ympäristömerkki.

Svanen logo

Joutsenmerkki:

Ympäristö-, terveys- ja laatuvaatimuksia sisältävä ympäristömerkki.

Energy star logo

Energy Star:

Amerikkalainen merkki kertoo, että tuote on energiaa säästävä.

EU-blomman logo

EU-kukka:

EU:n yhteinen ympäristömerkki, joka tarkastelee tuotteen ympäristövaikutuksia koko sen elinkaaren ajalta.

Blå ängeln

Blå Ängeln:

Blue Angel: Tanskalainen ympäristömerkki, joka tähtää ympäristövaikutusten minimoimiseen koko tuotteen elinkaaren ajan.

Lukeaksesi lisää artikkeleja kestävyydestä, klikkaa tästä.

Lue lisää siitä kuinka teet kestävän valinnan.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue