Infrastruktuuri

Cisco Merakin avulla verkon langat pysyvät käsissäsi - langattomasti

Cisco Meraki on täysin pilvessä hallittava verkon kokonaisratkaisu. Koko paketti on koottu käyttäjäystävällisyys edellä.

Miten tehdä verkkoympäristön hallinnasta mahdollisimman käyttäjäystävällistä? 2010-luvun alussa joukko Massachusetts Institute of Technologyn opiskelijoita otti haasteen vastaan ja rakensi verkonhallintatyökalun huomioiden käyttäjän kaikissa vaiheissa. Ajan myötä Merakiksi nimetty ratkaisu laajeni langattomista verkoista ensin kytkentään, siitä reitittäviin palomuureihin ja sitten edelleen päätelaitehallintaan ja videovalvontalaitteisiin.

Sittemmin Ciscon ostama ja integroitu Meraki-tuotelinja on pilvihallittavien verkkoratkaisujen johtava toimija, joka tarjoaa kaiken kokoisille yrityksille pilven skaalattavuuden, hallittavuuden ja tehokkuuden yhdessä paketissa. Vaikka tarjonta on kasvanut ja laajentunut huomattavasti alkuajoista, käyttäjäystävällisyyttä ei ole missään vaiheessa siirretty syrjään.

– Käyttäjäystävällisyys on Cisco Merakin kantava idea, ja kaikessa on tavoitteena asettaa se keskiöön, kuvailee Ciscon Eero Hinkkanen.

Intuitiivisuus tuo helppoutta

Verkon valvontaan ja hallintaan löytyy kumpaankin useita erilaisia työkaluja. Cisco Merakissa molemmat on punottu yhteen käyttöliittymään ja täysin pilvihallittavaksi.

– Pilven vuoksi ratkaisu on aina saatavilla riippumatta ajasta ja paikasta, ja se skaalautuu pienestä suureen ympäristöön. Kasvulle ei ole rajoituksia. Pilvihallinnassa ei ole väliä, kuinka monta laitetta ympäristössä on ja kuinka nopeasti kasvetaan, Hinkkanen sanoo.

Asennuksia ja päivityksiä voi tehdä helposti ja nopeasti olematta itse paikalla. Loppuun asti viedyn käyttäjäystävällisyyden ansiosta kaikki sujuu intuitiivisesti, jolloin työkalujen käyttö onnistuu kivutta myös kokemattomammaltakin tekijältä. – Intuitiivisuus näkyy käyttökokemuksessa. Kaikki on tehty yksinkertaisesti aina otsikkopalkeista alkaen, Hinkkanen selittää.

Samalla Cisco Merakin avulla voidaan valvoa koko ajan verkon yleistä tilaa ja tarkkailla, että kaikki on kunnossa. Verkon käyttöön liittyvä data on helposti saatavilla helposti ymmärrettävässä muodossa.

Laitteita tarjolla demoja varten

Hinkkasen kokemuksen mukaan verkon hallinnan sudenkuopat piilevät näkyvyyden puutteessa sekä rakenna ja unohda -ajattelussa. Kun yritykset kasvavat, verkkoon liittyy lisää laitteita ja käyttäjämäärä paisuu, muutoksia olemassa olevaan infraan ei välttämättä uskalleta enää tehdä, kun mahdollisia haittavaikutuksia ei osata ennakoida.

– Kun verkkoja ja konfigurointia tehdään pitkin matkaa, hallintaa tai näkyvyyttä ei ole. Loppupeleissä menetetään näkyvyys siihen, mitä verkossa milläkin hetkellä on ja minkälaista liikennettä siellä kulkee. Hinkkanen korostaa, että kaikki punoutuu tietoturvaan. Kun verkon tila ja esimerkiksi käyttöoikeudet ovat koska vain nähtävissä, voidaan varmistaa, että palvelut todella toimivat.

Hinkkasen mielestä ratkaisun etuna on erityisesti se, että kun hallinta- ja valvontatyökalu on koko ajan tehtävänsä tasalla, yrityksen it:stä vastaava väki voi keskittyä kehitystyöhön sen sijaan, että reaktiivisesti sammuttelisi tulipaloja.

Dustin toimittaa Cisco Merakia sekä laitteina että kokonaispalveluna. Hinkkanen vinkkaa, että sekä Dustin että Cisco Meraki tarjoavat laitteita erittäin mielellään myös testattaviksi. Uusia ominaisuuksiakin tulee jatkuvasti: tuoteperheestä löytyy esimerkiksi wifi 6 -standardin tukiasemia. Lisäksi Merakiin on liitettävissä pilvipohjainen DNS-tason tietoturvaratkaisu Cisco Umbrella, joka tuo tietoturvaa ja näkyvyyttä verkkoliikenteeseen.

Lue lisää: Cisco Merakista

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue