Kestävyys

Hyödynnä kiertotalouteen perustuvaa liiketoimintamallia

Haluatko varjella ympäristöä ja päihittää samalla kilpailijasi? Ala ajatella yrityksesi jätettä resurssina. Tervetuloa tutustumaan Karmaan – uudenlaiseen kiertotalousyritykseen.

Se oli oikeastaan vain ajan kysymys. Meiltä kesti kuitenkin 150 vuotta ymmärtää, että tapamme valmistaa, hankkia, käyttää ja sen jälkeen hävittää tuotteita oli todella surkea. Tämä oivallus on nyt saanut meidät työskentelemään täysin uudella tavalla. Sekä uudet että olemassa olevat yritykset luovat liiketoimintamalleja, joissa unohdetaan teollistumisen teesit ja keskitytään sen sijaan korjaamiseen, uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen. Tätä kutsutaan kiertotaloudeksi – ja sen avulla pystymme jatkamaan vähintään toiset 150 vuotta.

Kiertotalous Karman perustana alusta lähtien

Karma on ruotsalainen yritys, jonka toiminta on jo alkumetreistä lähtien perustunut kiertotalouteen. Karma-alustan tavoitteena on vähentää ravintoloiden, kahviloiden ja ruokakauppojen ruokahävikkiä.

– Minulle kiertotalous tarkoittaa jätteen suunnittelemista pois liiketoimintamallista. Karman koko toiminta perustuu siihen, että hyödynnämme sitä, minkä toiset luokittelevat jätteeksi, COO ja yksi Karman perustajista Elsa Bernadotte sanoo.

Karmassa mukana olevat yritykset voivat laittaa myyntiin elintarvikkeita, jotka ehkä olisi muutoin heitetty pois.

– Näin asiakkaat voivat nauttia hyvästä ruoasta ja samalla säästää rahaa, ja yritykset saavat lisää kassavirtaa ja tavoittavat uusia asiakkaita. Samanaikaisesti myös ympäristökuormitus pienenee. Kyseessä on todellinen win-win-win-tilanne, Elsa Bernadotte toteaa.

Asiakkaalle helppoa

Digitaalinen teknologia on tietenkin yksi merkittävä tekijä, joka tekee kiertotaloudesta helppoa sekä asiakkaille että palveluita tarjoaville yrityksille. Karman tapauksessa teknologia on auttanut yritystä tavoittamaan suuremman kohderyhmän nopeammin. Toinen tärkeä tekijä kiertotalouden onnistumisen kannalta on se, ettei keskitytä ainoastaan ympäristöhyötyihin ja luoteta siihen, että asiakkaat ovat valmiita maksamaan enemmän hyvän asian puolesta.

– Uusi tutkimustieto osoittaa, etteivät asiakkaat halua valita kestävyyden ja mukavuuden väliltä. Historiallisesti tarkasteltuna ekologinen vaihtoehto on aina ollut hintavampi ja hankalampi valinta. Karman kaltaisten sovellusten avulla haluamme osoittaa, että pienet teot, joista on helppo aloittaa ja jotka palkitsevat käyttäjän, ovat tie eteenpäin kiertotalouteen perustuvien liiketoimintamallien suuntaan, Bernadotte sanoo.

Perinteisille yrityksille, jotka haluavat ottaa askeleen kohti kiertotaloutta, tämä tarkoittaa kestävyyden asettamista etusijalle.

– Kyse on siitä, että pyritään hyödyntämään arvoja, jotka ovat jo osa toimintaa. On tarkasteltava, miltä jakeluketju näyttää, mistä yrityksen energia on peräisin, miten toimistotarvikkeet hankitaan ja miten toimitusjohtaja liikkuu paikasta A paikkaan B. Me Karmalla kompensoimme toimipisteidemme kaikista matkoista, palvelimista ja sähkönkulutuksesta syntyvät päästöt, vaikka ilmastollisesti liiketoimintaideamme on jo plussan puolella, Bernadotte toteaa.

Hävikinhallinnan buumi

Bernadotte näkee tulevaisuudessa suurta potentiaalia kiertotalouteen perustuville liiketoimintamalleille etenkin elintarvikealalla, jolla hän itsekin toimii.

– Ruokaa heitetään pois vuosittain yli 1 000 miljardin dollarin edestä. Samanaikaisesti ruokahävikki on yksi heikoiten hyödynnetyistä kestävyyden osa-alueista. Nyt on niiden yritysten kultakausi, jotka ovat eri tavoin tarttuneet tähän ongelmaan. Yksi myy yksittäishedelmiä ja -vihanneksia laatikoissa, toinen valmistaa smoothieita ja välipaloja ylijäämäruoasta ja kolmas olutta leivästä. Ruoantähteistä tehdään eläintenruokaa, tai jos tähteitä ei voi syödä, niistä tehdään biopolttoainetta. On todella mielenkiintoista jatkaa tämän alueen tutkimista, hän sanoo.

Muita yrityksiä, joiden liiketoiminta perustuu kiertotalouteen

IKEA

Yksi kiertotalouteen panostavista perinteisemmistä yrityksistä on IKEA. Vuoteen 2030 mennessä IKEAn tavoitteena on käyttää vain kierrätettyjä tai uusiutuvia materiaaleja ja suunnitella kaikki tuotteet siten, että ne voi korjata, purkaa ja kunnostaa, jolloin ne saavat pidemmän käyttöiän. IKEA kaavailee myös huonekalujen vuokraamisen aloittamista ensisijaisesti yrityksille.

Dustin

Takeback-takaisinottopalvelumme kautta vanhat IT-tuotteet päätyvät käyttöön uudelleen. Autamme asiakkaitamme tukemaan kiertotaloutta ja pienentämään ympäristövaikutusta. Samalla he saavat korvauksen tarpeettomista tuotteista tai voivat lahjoittaa korvaussumman hyväntekeväisyyteen. Jos tuotteita ei voi enää käyttää uudelleen, varmistamme, että ne kierrätetään vastuullisesti.

Näin takaisinottopalvelumme toimii: Pyydä maksuton hinta-arvio IT-tuotteistasi täyttämällä lomakkeemme. Uudelleenkäyttöön kelpaavat tuotteet noudetaan luotasi ja toimitetaan yhteistyökumppanillemme. Tuotteista poistetaan tunnistetiedot ja tyhjennetään kaikki data, minkä jälkeen ne päivitetään. Sitten tuotteet myydään edelleen kouluille ja yrityksille. Tuotteet, joita ei voi myydä eteenpäin, kierrätetään.

Tämän jälkeen voit valita, haluatko korvauksen tilillesi vai lahjoittaa summan hyväntekeväisyyteen – muusta huolehdimme me.

Lue lisää palvelusta
Elsa Bernadotte

Minulle kiertotalous tarkoittaa jätteen suunnittelemista pois liiketoimintamallista.

Elsa Bernadotte, COO ja yksi Karman perustajista

15 toukokuuta 2020

Aihealue