Työpiste

Lenovo varustaa kouluja tulevaisuuteen

Lenovon koulutusalan asiantuntijuus ja laitevalikoima auttavat kouluja antamaan oppilailleen niin työelämän kuin arjenkin vaatimat digitaidot.

Digitaaliset työvälineet eivät enää ole kouluille ylellisyyttä tai yhden oppiaineen asia. Opetussuunnitelmassakin edellytetään tietotekniikan laaja-alaista hyödyntämistä opetuksessa ja oppimisessa vastuullisesti, turvallisesti ja ergonomisesti.

Uusia opetusalan tuulia haistellaan joka vuosi opetusalan suurimmilla messuilla Lontoossa. Lenovon asiakkuuspäällikkö Ville-Pekka Norpo kertoo viettäneensä mielenkiintoisen viikon Bett Show’ssa, jossa yksi suurimmista teemoista oli hyvinvointi opetuksessa.

”Tekoäly, asioiden internet IoT ja esimerkiksi ilmanlaadun mittauksessa käytettävät sensorit ovat tässä isoja tekijöitä”, hän sanoo. ”Tekoälyllä ja teknologialla on paljonkin annettavaa oppilaiden hyvinvointiin ja kiusaamiseen puuttumiseen.”

Vaikka Lenovo ei tarjoa esimerkiksi sensoreita, taustalla pyörii aina muun muassa tietokoneita ja servereitä. Koulujen teknologian kokonaisinfrastruktuurissa Lenovon laitteilla on merkittävä rooli.

VR auttaa viemään opin perille

Norpo uskoo, että tulevaisuudessa tekoäly auttaa esimerkiksi huomaamaan oppilaiden syrjäytymisvaaran. Aiemmin tietotekniikassa on keskitytty pedagogiaan, mutta nyt hyvinvoinnin rooli on kasvamassa entistä suuremmaksi.

– Se on selkeästi suuri trendi ihan maailmanlaajuisesti, ja Lenovo voi olla mukana auttamassa, Norpo toteaa.

Muita virtauksia ovat av-esitystekniikan lisääntyminen luokkahuoneissa ja virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen opetuksessa. Lenovo VR Classroom on tulossa Suomeen pian, ja erityisesti yliopistopuolelle tarkoitetuissa laitteissa yhteistyötä on tehty suomalaisen, maailman parhaita VR-laseja valmistavan Varjon kanssa.

Norpo huomauttaa, että virtuaalitodellisuus ei ole vain kikkailua vaan aito opetusväline.

– Onhan solun toiminta monille oppilaille helpompi oppia näkemällä se virtuaalitodellisuudessa kuin lukemalla kirjasta, hän sanoo.

Lenovolta laite joka tarpeeseen

Suomessa yksi näkyvimmistä trendeistä on se, että kullakin oppilaalla on oma laite. Norpon mukaan Lenovolla on jo pitkään ollut laaja valikoima kouluille soveltuvia laitteita, joista löytyy vaihtoehto jokaiseen tilanteeseen.

Sekä Norpo että tuotepäällikkö Ismo Lokka ovat huomanneet, että tabletteja käytetään aiempaa vähemmän. Lokka arvioi, että tabletit ovat käytössä enää suurin piirtein esikouluikäisiin asti, kun kouluissa arvostetaan kannettavan tietokoneen ominaisuuksia.

Lokka korostaa, että koulupuolella kustannukset ovat aina yksi merkittävä tekijä laitevalintoja tehtäessä. Edullisimmat peruslaitteet ovat yleensä kevyitä sekä kooltaan että ominaisuuksiltaan. Hieman kalliimmasta päästä löytyy monipuolisemmin varustettuja laitteita, joissa on kosketusnäyttö ja digitaalinen kynä ja jotka kääntyvät yoga-asentoon. Näin laitetta on helppo käyttää esitysvälineenä tai sen voi kääntää kokonaan tablettiasentoon.

”Vaikka hinta korostuu hankinnoissa liikaa, tärkeitä ominaisuuksia ovat myös laitteen mekaaninen kestävyys ja se, että akku kestää koko koulupäivän”, Lokka kertoo.

Oppilaiden iästä ja laitteen käyttötavoista riippuu, onko käyttöjärjestelmänä Windows vai Chrome. Lokka kuvailee Chromea helposti hallittavaksi, joten se valitaan usein alakouluikäisille, kun taas vanhemmille oppilaille halutaan Windows.

”Me emme lähtökohtaisesti painota kumpaakaan, vaan asiakas tekee valinnan aina itse”, Lokka sanoo.

Oppilaiden laitteiden lisäksi Lenovolla on valikoimissaan paljon vaihtoehtoja muiden luokkahuoneiden it-ratkaisujen kylkeen tulevissa lisälaitteissa.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue