Metropolia panostaa tulevaisuuteen

Metropolia toimii useissa kiinteistöissä eri puolilla Helsinkiä, Espoota ja Vantaata. Vuonna 2018 oppilaitos toimii neljällä kampusalueella eri puolella pääkaupunkiseutua. Se satsaa tulevaisuuteen ja haluaa tarjota opiskelijoillensa kattavan ja suorituskykyinen langattoman verkon, jonka myötä he pystyvät tekemään työnsä entistä paremmin ajasta, paikasta ja päätelaitteesta riippumatta.

Langaton verkko on tätä nykyä useimmissa yrityksissä ja oppilaitoksissa tärkein väylä internetiin. Siksi sen toiminta on kriittistä ja sen pitää pystyä mukautumaan kasvavaan liikennemäärään sekä tietoturva- ja hallintavaatimuksiin.

Kouluympäristössä on paljon opiskelijoita ja opettajia, mutta myös vierailijoita, jotka tarvitsevat internetyhteyttä jatkuvasti. Käyttäjien päätelaitteet voivat olla mitä tahansa – kännyköitä, tabletteja tai työasemia. Oppilaitosympäristö on todellinen BYOD – Bring Your Own Device -ympäristö.

Suuressa verkossa optimaalinen tila on se, että kaikki pääsevät käsiksi kaikkialta verkon alueelta siihen tietoon ja palveluihin, joihin heidän pitää ja kuuluu päästä. Tämä vaatii toimivaa pääsynhallintaa, joka autentikoi käyttäjät ja antaa pääsyn resursseihin. Tällainen ympäristö vaatii myös toimivaa liikenteenohjausta ja muita verkon hallintaominaisuuksia.

Skaalautuvuus on satsaus tulevaisuuteen

Metropolian kampusverkko on laaja kokonaisuus. Myllypuron uutta kampusta rakennetaan parast’aikaa. Metropolia tarvitsi elinkaaripäivityksen langattoman verkon ohjainlaitteille sekä joustavamman lisensointimallin, jossa voidaan kasvattaa heidän verkkonsa kyvykkyyttä tulevaisuudessa joustavammin ja kustannustehokkaammin”, kertoo Dustinin Pasi Tarvainen.

Metropolian valitsemat Cisco 5520 -kontrollerit sopivat erinomaisesti keskikokoisille yrityksille ja oppilaitoksille. Tämä malli sopii erinomaisesti Metropolian kaltaiseen ympäristöön, siinä on riittävä kapasiteetti jo valmiiksi, mutta se on myös laajennettavissa.

”Metropolian nyt korvatut kontrollerit tukivat maksimissaan 500 tukiasemaa, ja uudet kontrollerit taas tukevat jopa 1500:aa”, selittää Dustinin Pauli Riikonen.

Ciscon 5520 -kontrolleri on todella skaalautuva ja se tukee kaikkia Ciscon nykyisiä softapalveluita. Se on tärkeä osa, kun rakennetaan tulevaisuusorientoitunutta CDNA (Cisco Digital Network Architecture) -arkkitehtuuria. Tukiasemien sijoitteluun panostettiin ja tätä varten suunniteltiin niiden sijoitukset kuuluvaisuuskartoitusten avulla, joihin myös Metropolian opiskelijat osallistuivat. Uudet kontrollerit ovat Metropolian satsaus tulevaisuuteen.

”Meille on tärkeää, että IT-inframme tukee erityisesti opiskelijoiden joustavaa työskentelyä”, sanoo Metropolian Jani Kaljunen.

”Metropolialla on käytössä Cisco One -mallin mukainen lisenssisopimus, jossa on mukana kaikki tarvittava softa, Prime, ISE, ja CMX-paikannus mukana. Tämä on myös omalta osaltaan varmistamassa tulevaisuusyhteensopivuutta”, kertoo Ciscon Timo Pykäläniemi.

Keskitä ja hallitse

Hallinnan keskittäminen tehostaa Metropolian tietohallinnon työnkulkua ja helpottaa verkon hallintaa ja konfigurointia. Keskitetty ratkaisu on myös omiaan varmistamaan verkkoa, kun järjestelmään on sisäänrakennettu vikasietoisuus kahdella erillisellä ohjainlaitteella, kuten Metropolian tapauksessa. Jos yksi kontrolleri on alhaalla, toinen ottaa vastuun.

”Ylläpito helpottuu, kun replikointi tapahtuu automaattisesti ja virheitten riski pienenee, kun ei tarvita manuaalista työtä. Uusilla kontrollereilla on tuki pitkälle tulevaisuuteen ja tuki uusille tekniikoille. Tämä tuo asiakkaalle jatkuvuutta ja turvaa”, Riikonen määrittää.

Ciscon Prime Infrastructure yksinkertaistaa langattoman verkon hallintaa. Se on Ciscon hallintatyökalu langallisiin ja langattomiin verkkoihin, joita voidaan käsitellä yhtenä kokonaisuutena. Se vähentää manuaalista työtä. Siinä verkonvalvoja näkee jatkuvasti verkon kuormituksen ja tilan. Uusien kontrollereiden myötä myös Prime-hallinta päivitettiin uusimpaan versioon. Projekti sujui aikataulussa.

”Hyvää työtä porukalla. Pasi Tarvainen ja Pauli Riikonen Dustinilta olivat varmistamassa, että langaton verkko kokonaisuutena on oikein suunniteltu vaativaan korkeakouluympäristöön. Pauli oli mukana käyttöönotossa, jotta uuden järjestelmän ominaisuudet saadaan varmasti käyttäjien hyödyksi. Ciscon Timo Pykäläniemi antoi tarvittavan laitevalmistajan taustatuen”, Jani Kaljunen summaa.

12 joulukuuta 2017

Mitkä ovat pilvihallitun verkon edut?

Pilvihallitussa verkossa on paljon etuja perinteisiin ratkaisuihin verrattuna. Oletko jo vaihtanut vanhan verkkosi uuteen?

23 toukokuuta 2019

HPE Nimble Storage tekee tallennuksesta helppoa tekoälyllä

Miltä kuulostaisi tallennusjärjestelmä, joka korjaa virheet ilman että käyttäjä edes huomaa niitä? HPE Nimble Storage ja sen rinnalle kehitetty InfoSight-ohjelmisto vapauttavat asiantuntijoiden kädet vaativampiin töihin tekoälyn avulla.

24 huhtikuuta 2019

Kyberrikollisuus käy kalliiksi

Kyberrikollisuuden määrä on kasvussa. Rikoksista koituu vuosittain suuria kustannuksia niin yksilöille, organisaatioille kuin yhteiskunnallekin. Tutkimusten mukaan pohjoismaiset yritykset eivät useinkaan ole varautuneet kyberhyökkäyksiin.

15 huhtikuuta 2019

IT tulevaisuuden tasalla? Neljällä keinolla kiipeät aallonharjalle

Kehitys kehittyy – varsinkin teknologiassa – ja organisaatioiden on tehtävä kaikkensa pysyäkseen mukana vauhdissa. Dell EMC:n ja Intelin IDC:llä teettämä Emerging Technology and Modern IT -raportti avaa tulevaisuuden tarpeita konkreettisesti.

20 maaliskuuta 2019

Terveydenhuollon digipalvelut helpottavat elämää

PatientSky on avoimen lähdekoodin alusta, joka on suunniteltu helpottamaan terveydenhuollon työntekijöiden ja asiakkaiden elämää. PatientSkyn vankka infrastruktuuri takaa toimintavarmuuden ja tietoturvan.

13 maaliskuuta 2019

OPAS: Näin pilvipalvelut toimivat

Pilvipalvelut eivät ole uusi ilmiö. Viime vuosina laitteistojen, ohjelmistojen ja yhteyksien kehittymisen myötä pilvipalvelut ovat yleistyneet, ja niiden joukosta löytyy sekä yksityishenkilöille että yrityksille hyödyllisiä ratkaisuja.

21 helmikuuta 2019