Kestävyys

Näin läppärisi vaikuttaa ilmastoon

Virtaviivainen kannettava tietokoneesi painaa vain kilon, mutta sen valmistaminen synnyttää 1,2 tonnia jätettä ja jopa 280 kiloa hiilidioksidipäästöjä.

Keskiverron tietokoneen elinkaaren hiilidioksidipäästöistä 75–85 prosenttia tulee sen valmistuksesta ja vain murto-osa siitä, kuinka tietokonetta käytetään, kertoo energia- ja materiaalitutkija Stellan Holgersson Chalmersin teknisestä korkeakoulusta..

Näiden komponenttien hiilijalanjälki on suurin:

Kiintolevy

Kannettavan tietokoneen osista suurin yksittäinen ilmastovaikutus on kiinto- eli kovalevyllä, jonne kaikki tieto tallennetaan. Aiemmin kannettavissa oli yleensä HDD-levy, mutta uusimmissa koneissa on nykyään nopeampi SSD-muisti, jonka ilmastovaikutus on vielä suurempi kuin HDD:llä. Tämä johtuu siitä, että SSD-muisti sisältää puolijohteita, joiden valmistaminen kuluttaa paljon energiaa. SSD:tä kutsutaankin toisinaan puolijohdelevyksi.


Hiilidioksidipäästöt:

SSD 94 kiloa hiilidioksidia / HDD 71 kiloa

Näyttö

Tietokoneen näytön valmistamiseen kuluu valtavasti energiaa. Erillisen näytön keskimääräiset hiilidioksidipäästöt ovat 520 kiloa – eli enemmän kuin koko kannettavan tietokoneen päästöt. Koneen sisäänrakennetulla näytöllä on pienempi hiilijalanjälki, mutta siltikin se on yksi eniten päästöjä aiheuttavista komponenteista.


Hiilidioksidipäästöt:

61 kiloa

Prosessori

Prosessori on yksi tärkeimmistä tietokoneen komponenteista. Sitä kutsutaankin usein tietokoneen aivoiksi, sillä se suorittaa laskemisen ja komennot. Prosessorilla on suuri ympäristökuorma, koska sekin sisältää puolijohteita, joiden valmistuksessa kuluu paljon vettä ja energiaa.


Hiilidioksidipäästöt:

50 kiloa

Akku

Akku tekee kannettavasta tietokoneesta aidosti kannettavan. Se on myös yleensä kaikista koneen osista helpoin vaihtaa. Akun vaihtaminen pidentää koneen käyttöikää, mikä on hyvä uutinen ilmaston kannalta, sillä huomattavasti suurempi osa koneen hiilidioksidipäästöistä tulee sen valmistuksesta kuin siitä, kuinka sitä käytetään.


Hiilidioksidipäästöt:

8 kiloa

RAM-muisti

Keskus- tai käyttömuistia, jota yleensä kutsutaan RAM-muistiksi, käytetään ohjelmien suorittamiseen.


Hiilidioksidipäästöt:

5 kiloa

Lähde: Ruotsin ympäristöinstituutti IVL:n ja Inregon raportti ”Miljöfördelar med återbruk”. Luvut esittävät yksittäisten komponenttien keskimääräiset hiilidioksidipäästöt tuotanto ja kuljetus mukaan lukien.

Näin teet läppäristäsi hiilifiksumman

Yllä esitellyt luvut ovat keskiarvoja, ja päästöjen määrä vaihtelee laitteiden välillä. Nykyään iso osa valmistajista raportoi tuotteidensa hiilidioksidipäästöt. Tuotteen valmistuksesta aiheutuvien päästöjen huomioiminen ei ole ainoa keino vaikuttaa läppärin ympäristökuormaan.

– Voit ostaa ympäristöä vähemmän kuormittavan laitteen mutta käyttää sitä vain pari-kolme vuotta. Tai voit ostaa kestävämmän laitteen, jolla on ehkä korkeammat päästöt valmistuksessa, mutta jonka elinikää voidaan jatkaa. On aina tarkasteltava tuotteen koko elinkaarta, muistuttaa vastuullisuuspäällikkö Sebastian Holmström tietotekniikan kierrätysyritys Inregolta.

Ilmaston kannalta parasta on hankkia käytetty kone, sillä uuden tuottaminen aiheuttaa aina enemmän päästöjä.

– Osa yrityksistä ostaa huonoja koneita, joita ei voi kolmen ikävuoden jälkeen laittaa uudelleen kiertoon. Tietokoneen on oltava vastuullinen, se pitää pystyä korjaamaan, sitä pitää käyttää pitkän aikaa ja sille pitää löytyä toinen elämä, kun alkuperäinen käyttäjä siitä luopuu. Kestävän IT:n ytimessä on pitää tuotteet kierrossa niin pitkään kuin mahdollista, Holmström sanoo.

Dustinin tuotteiden takaisinotto

Anna vanhoille IT-tuotteillesi uusi mahdollisuus. Elektroniikan kierrätys on ympäristöystävällistä ja kannattavaa yrityksellesi. Takaisinottopalvelumme tarjoaa vanhoille IT-tuotteillesi helposti mahdollisuuden löytää uuden omistajan. Tilaa takaisinottopalvelu täältä.

Teksti: Linus Brännström

31 maaliskuuta 2022

Aihealue