Inspiraatiota

Näin loihdit kokoukseen laadukkaan äänen

Ääni ratkaisee kokouksissa, pidettiin ne etänä tai konttorilla. Tästä oppaasta löydät vinkkejä äänen optimointiin videopalavereissa.

Kuvan jäätyminen videopuhelussa ärsyttää, mutta jos et kuule mitä muut sanovat, voisit yhtä hyvin poistua koko kokouksesta. Videopalaverien ääniongelmat ovat häiritseviä, mutta ne voivat olla myös haitallisia. Jatkuva kuulon pinnistely voi lisätä jännitystä ja kohottaa stressitasoja.

Kolme äänenlaatuun vaikuttavaa tekijää

Tärkeintä äänentoistossa on äänen kirkkaus. Mitä kirkkaampi ääni, sitä helpompaa on ymmärtää mitä sanotaan. Äänenlaatuun vaikuttaa ennen kaikkea kolme tekijää:

1. Sisääntuleva ääni

Mikrofonin tyyppi, etäisyys mikrofoniin sekä taustamelu ovat tärkeimpiä tekijöitä äänentoistossa. Tietokoneen mikrofoni nappaa yleensä kaiken ympäröivän äänen, mikä lisää häiritsevää taustamelua.

2. Ulostuleva ääni

Valitse kaiutin aina tilan perusteella. Kaiutin pitää asetella ja suunnata niin, että kaikki kuulevat hyvin. Isoon huoneeseen tarvitaan yleensä useampi kaiutin, esimerkiksi yksi huoneen jokaiseen nurkkaan. Myös fiksusti sijoitettu soundbar-kaiutin voi olla hyvä ratkaisu.

Jos huoneessa ei ole kaiuttimia tai jos häiritsevää taustamelua on paljon, on yksinkertaisinta käyttää kuulokkeita. Parhaimman äänenlaadun saat kuulokkeilla, joissa mikrofoni tulee lähelle suuta.

3. Verkkoyhteys ja wifi

Videokokouksiin tarvitaan hyvä verkkoyhteys. Riittämätön kaistanleveys, kuormittunut nettiyhteys ja muut häiriöt langattomassa verkossa voivat vaikuttaa äänenlaatuun. Seurauksena voi olla viivettä, huono äänenlaatu tai vääristynyt ääni.

Jos osallistut kokouksiin etänä, voit pyytää perhettä pysäyttämään suoratoistot ja nettipelit kokouksen päättymiseen asti. Älä käytä kahvilassa, lentokentällä tai muussa yleisessä tilassa julkista verkkoa vaan puhelimen jaettua yhteyttä, jotta et joudu kilpailemaan kaistanleveydestä.

Näin äänenlaatu pysyy hyvänä kokouksissa

Tarkasta mikrofoni

Varmista, että mikrofoni on suoraan edessäsi. Jos pöydällä on ulkoinen mikrofoni tai konferenssipuhelin, älä laita tietokonetta tai muuta laitetta itsesi ja mikrofonin väliin, sillä se estää äänen kulkua. Älä aseta tietokonetta aivan mikrofonin lähelle, sillä tuulettimen humina voi häiritä keskustelua.

Minimoi taustamelu

Tämä on toivottavasti itsestäänselvyys kaikille, mutta voit pyytää osallistujia varmistamaan, ettei häiritsevää taustamelua pääse läpi. Meluisassa ympäristössä on helpointa sulkea mikrofoni aina silloin kun ei puhu.

office meeting

Tasainen ääni

Varmista että kaikki istuvat yhtä lähellä mikrofoneja. Jos huoneessa olevat osallistujat istuvat eri etäisyyksillä mikrofonista/mikrofoneista, kuuluu lähimpänä olevan ääni parhaiten. Tämän seurauksena hänen ehdotuksensa, näkemyksenä ja ideansa tulevat paremmin kuulluiksi. Jos tasaiset etäisyydet eivät onnistu, voi kauimpana mikrofonista istuva osallistua kokoukseen puhelimella tai tietokoneella ja käyttää kuulokkeita, joissa on mikrofoni.

Kiinnitä huomiota akustiikkaan

Myös kaiku heikentää äänenlaatua. Paljasseinäisessä huoneessa ääni kimpoilee ja aiheuttaa kaikumista. Verhot, matot, pehmeät huonekalut ja akustiikkatuotteet vaimentavat ääniä. Täysin kaiuttomassa huoneessa oleminen ei kuitenkaan ole mukavaa, siellä olo tuntuu helposti klaustrofobiselta.

Tunne tekniikka

Moderneissa laitteissa ja ohjelmistoissa on erilaisia fiksuja ominaisuuksia, joilla voi kompensoida huoneen kaikua tai taustaääniä. Jotta saat mahdollisimman paljon irti laitteittesi äänenlaadusta, on tärkeää tietää millaisia mahdollisuuksia ne tarjoavat.

Äänentoisto kuntoon kokoushuoneessa

Teksti: Johan Wallén

Viimeksi päivitetty: 14 syyskuuta 2022

Aihealue