Infrastruktuuri

One to one vaatii verkolta vauhtia

Inkoon kouluissa siirrytään yhteiskäytössä olevista iPadeista one to one -malliin, jossa jokaisella opiskelijalla on oma iPad. Tämä vaatii verkolta lisää kapasiteettia, joten Cisco ja Dustin asensivat kolmeen kouluun uuden WLAN-verkon sekä pilvipohjaisen hallintaportaalin.

Koululaiset ovat tottuneet käyttämään iPadeja opetuksessa, mutta laitteet ovat olleet toistaiseksi yhteiskäytössä. Siirtyminen one to one -malliin aloitettiin kesäkuussa 2016 koulujen verkon uusimisella.

Inkoon kunnalta löytyi sekä valmiutta että kyvykkyyttä toimia nopeasti digitaalisen koulun konseptiin siirtymiseksi, kun one to one -mallin kehittäminen tuli ajankohtaiseksi.

Vanha WLAN-verkko on vielä käytössä muualla Inkoossa, mutta kun kaikki koululaiset siirtyvät käyttämään omia laitteitaan, ei vanhan verkon nopeus olisi enää riittänyt. Lisäksi vanha järjestelmä alkaa olla elinkaarensa päässä.

– Halusimme päivittää verkon hyvissä ajoin. Siirrymme one to oneen hallitusti asteittain, luokka kerrallaan. Näin voimme varmistaa että verkon nopeus tulee riittämään ja kaikki toimii, kertoo Inkoon kunnan IT-suunnittelija Peter Kankaanpää.

Kuudesluokkalaiset saivat omat iPadinsa jo syksyllä, helmikuussa iPadit tulevat koko koululle asteittain alkaen viidesluokkalaisista. Kesään mennessä kaikki saavat omat laitteensa.

Kokonaisvaltainen palvelu

Inkoolla ja Dustinilla on kokemusta pitkäaikaisesta yhteistyöstä. Kun Inkoo sitten etsi partneria WLAN-järjestelmän uusimiseen, toteuttaja löytyi Dustinin järjestämässä aamiaispalaverissa.

– Ciscon ja Dustinin tiivis yhteistyö tarkoittaa, että saamme helposti apua. Järjestelmä on helppokäyttöinen ja luotettava. Otimme samaan järjestelmään myös kytkimet Ciscolta. Kun kaikki on heti samassa järjestelmässä, tieto kulkee. Meille toimitettiin keskitetysti yksi kokonaisuus, Peter Kankaanpää sanoo.

– Jälkeenpäin kuulin, että samaan järjestelmään voi kytkeä myös valvontakamerat, Peter Kankaanpää lisää.

Inkoolle toimitettu kokonaisuus toimii myös muualla.

– Tällainen järjestelmä sopii yksittäisille kouluille, koulutuskonserneille, kuntayhtymille ja yliopistokampuksille. Keskitetty verkon ja päätelaitteiden pilvihallinta mahdollistaa ennennäkemättömän skaalautuvuuden ja helppokäyttöisyytensä ansiosta se sopii kouluille erittäin hyvin, muistuttaa Lassi Luukas, Ciscon tukkuliiketoiminnan myyntipäällikkö.

Mobiilia hallintaa

Osana uutta järjestelmää asennettiin uusia iPadeja varten Cisco Meraki Systems Manager mobiililaitehallinta, eli MDM-järjestelmä. Vanhoissa iPadeissa on käytössä vanha järjestelmä, mutta sitä mukaa kun laitteita uusitaan tai hankitaan lisää, ne siirretään uuteen MDM:n.

– Hyviä ominaisuuksia on paljon. WLAN-tukiasemat on merkattu pohjakartalle oikeisiin paikkoihin. Järjestelmä on helppokäyttöinen. Kun kirjoittaa nimestä ensimmäiset kirjaimet tai sarjanumeron alun, järjestelmä antaa listan kaikista laitteista jotka alkavat niin. Pienellä vaivalla saa tehtyä ajoja, luotua ryhmiä ja ladattua kaikki appsit kerralla. Tämä on hyvä järjestelmä meille, sanoo Peter Kankaanpää.

Infolaatikko järjestelmä

  • Kolmeen kouluun toimitettiin avaimet käteen projektina kytkimiä 4 x MS220-24P + 1 x MS220-8P ja tukiasemia 57 x MR32 sekä mobiililaitehallintajärjestelmä.
  • Meraki-perheen komponentteihin kuuluvat langaton verkko, kytkimet, älykkäät kaukoverkot (SD-WAN), tietoturva, työasema- ja mobiililaitehallinta sekä turvakamerat.
  • Merakin MDM-ratkaisulla hallitaan tällä hetkellä keskitetysti 195 iPadia.
  • Tukiasema jokaisessa yli 15 hengen opetustilassa. Tukiasemien sijoitukset tehtiin kartoituksen pohjalta.

Cisco Meraki

100% pilvihallittu Cisco Meraki verkko on nopea käyttöönottaa, helppo hallita ja monipuolinen analytiikkanäkymältään. Modulaarinen verkkokokonaisuus sisältää kaiken oleellisen: tukiasemat, kytkimet, palomuuri/VPN sekä mobiililaitteiden hallinnan, diagnostiikan ja monitoroinnin (MDM).

Pilvipohjaisuus mahdollistaa nopean, keskitetyn, automatisoidun käyttöönoton, myös verkon laajentaminen sujuu ketterästi pilvihallinnalla. Automaattiset päivitykset pitävät ratkaisun tietoturvan ja ominaisuudet aina ajan tasalla.

Käyttäjäkohtaiset säännöillä oppilaitos-sovellukset voidaan määritellä etusijalle, kaistaa vievät ja ei-toivotut sivustot voidaan estää.

Mobiililaitteiden viemistä pois koulutilasta voidaan estää määrittelemällä alue, jonka ulkopuolella järjestelmä tekee hälytyksen. Automaattiseksi ajastetulla käyttöraportilla nähdään missä, milloin ja miten verkkoa käytetään eri sovelluksilla ja laitteilla.

Lue lisää: Cisco Meraki

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue