Työpiste

Parhaat vinkit hyvinvointiin kotitoimistolla

Älä mieti sitä, miten istut tai seisot. Tai kuinka monen asteen kulmassa niskasi on näyttöruutuun nähden. Jos haluat pitää kropan kunnossa kotikonttorilla, siihen on yksinkertainen – mutta samalla vaikea – ratkaisu.

Otetaan hyvät uutiset ensin:

– Voit tehdä töitä ihan missä asennossa haluat, vaikka sohvannurkassa läppäri sylissä…

Ja sitten ne huonot:

– … mutta et voi olla yhdessä asennossa liian pitkään.

Tämän neuvon antaa Peter Sjöberg, laillistettu naprapaatti ja ergonomian asiantuntija göteborgilaisesta Team Hälso & Friskvårdistä. Hänen mukaansa avain hyvään työergonomiaan on asennon jatkuva vaihtaminen. Etätöissä se on tärkein lääke ongelmien välttämiseen.

– Toimistolla keskeytyksiä tulee jatkuvasti. On kahvitaukoja, kokoushuoneesta toiseen siirtymistä ja kollegoiden kanssa rupattelua. Keskeytykset tarjoavat aina mahdollisuuden liikkeelle.

: Ensimmäinen askel: Vaihda asentoa usein

Ihmisruumis on luotu liikkumaan. Mitä kauemmin istut samassa asennossa, sitä huonommin voit, monella tapaa.

– Nykyaikainen toimistoympäristö on vuosikymmenten kehityksen tulos. Olemme oppineet, kuinka staattisesta työstä tehdään vähemmän kuluttavaa. Mutta kun töitä pitääkin tehdä kotoa, toimivan työpisteen luominen on haastavampaa.

Oleellista ei ole käydä pitkällä lenkillä lounastunnilla, vaan tärkeintä on vaihtaa asentoa usein. Ensimmäinen toimenpide kotikonttorilla onkin käyttää jokainen liikkumisen mahdollisuus hyväksi.

– Kodissa on monta työpistettä, esimerkiksi ruokapöytä, sohva, keittiösaareke ja silityslauta. Vaihtele näiden välillä. Älä istu pitkään paikallaan yhdessä pisteessä, vaan kuuntele kehoa. Kun alat vääntelehtiä, se on merkki, että on aika vaihtaa seuraavaan pisteeseen.

– On selvää, että sähköpöytä sekä ulkoinen hiiri ja näppäimistö ovat avuksi, mutta niitäkään käyttäessä ei pitäisi pysyä yhdessä asennossa liian pitkään.

Toinen askel: Muista keskeytykset

Toinen askel on käyttää hyväksi kaikki arjen keskeytykset.

– Kun työkaveri keskeyttää toimistolla, tulee samalla huomanneeksi miltä kropassa tuntuu. Kotona keskeytyksiä ei tule yhtä luonnollisesti, ja kehon viestit jäävät huomiotta. Hyödynnä kodin tarjoamat häiriötekijät. Kun tiskikone piippaa, nouse ylös ja käy tyhjentämässä se.

Kolmas askel: Käytä lisääntynyt aika parhaalla mahdollisella tavalla

Kolmas vaihe on lisätä liikettä pitkin päivää. Jos säästät tunnin verran joka päivä työmatkoissa, annostele vapautunut aika päivän mittaan ja käytä se liikkumiseen.

– Moni asettaa liikunnalle liikaa vaatimuksia ja ajattelee, että vain syke tapissa salilla treenaaminen on liikkumista, vaikka asia on päinvastoin. Esimerkiksi kevyet joogaharjoitukset, joita varten ei edes tarvitse vaihtaa vaatteita, ovat todella hyödyllisiä. Tärkeintä on, että liike katkaisee päivää.

Lisää liikettä päivään

Liikkuminen edistää fyysisen kunnon lisäksi henkistä hyvinvointia. Erityisen tärkeää se on nyt pandemian aikana, kun moni tuntee olonsa yksinäiseksi ja onnettomaksi.

Dustinilla on Wellness-tiimi, joka kannustaa työntekijöitä liikkumaan niin työpäivän aikana kuin vapaalla. Vinkkejä ja työntekijöiden liikuntahetkiä jaetaan myös Instagramissa koko konsernin yhteisellä @dustinwellness-tilillä.

– Meillä on esimerkiksi ollut yhteisiä juoksulenkkejä kerran viikossa, ja ennen koronaa järjestimme yhteisiä luontoretkiä ja laskettelureissuja, kertoo Dustinin Wellness-tiimiin kuuluva Lauri Koivula.

5 digitaalista työkalua työhyvinvoinnin parantamiseen kotona

Ergonomian tietopankki

Työturvallisuuslaitoksen ergonomian tietopankki tarjoaa vinkkejä myös tietotyöläisille.

Taukojumppaa

Taukojumppa katkaisee päivän ja tekee hyvää niin keholle kuin mielelle. Esimerkiksi Pausit-ohjelma tarjoaa työntekijöille vinkkejä liikkumattomuuden katkaisuun.

Inspiraatiota liikkumiseen verkosta

Netti on täynnä erilaisia ideoita liikuntaan. Esimerkiksi YouTubesta voi etsiä kehoa avaavia joogaharjoituksia.

Haasta työkaverit Kilometrikisaan

Yhteinen haaste luo tiimihenkeä ja kannustaa liikkumaan. Perinteisessä Kilometrikisassa organisaatiot voivat kerätä kilometrejä pyöräillen.

Seuraa päivittäisiä askelia

Seuraa päivittäin kertyvien askelten määrää puhelimesta tai kellosta. Kuinka monta askelta saat mahdutettua työpäivään?

Hyvinvointi on yksilöllistä ja kokonaisvaltaista

Peter Sjöberg on göteborgilaisen Team Hälso & Friskvårdin laillistettu naprapaatti ja ergonomia-asiantuntija. Hänen mukaansa ergonomianeuvonnassa ei enää keskitytä yksityiskohtiin ja opeteta istumaan tietyssä oikeaoppisessa asennossa vaan tarkastellaan kokonaisuutta.

Tutkimusten mukaan ei ole yhtä tiettyä asentoa, joka olisi hyväksi keholle pidemmän aikaa. Mikä toimii yhdelle, voi tehdä hallaa toiselle. Yleisin vinkki, jonka ergonomia-asiantuntijat nyt antavat, on vaihdella työskentelyasentoa usein.

Lue lisää joustavasta työskentelystä

Peter Sjöberg, laillistettu naprapaatti ja ergonomian asiantuntija

Teksti: Karin Aase
Kuva: LB, Unsplash

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue