Asiakasreferenssi

Satakunnan Ammattikorkeakoulun uudet tehotyöasemat ja näytöt

Satakunnan Ammattikorkeakoulu (SAMK) rakensi Poriin uuden kampuksen, johon tarvittiin uusia tehotyöasemia. Edelliset laitteet olivat tulleet elinkaarensa päähän.

Alun alkaen työasemaluokkia oli 15 kpl. Koulun siirtyessä ’Tuo Oma Laitteesi’ -konseptiin (BYOD) ATK-luokkia vähennettiin sitä mukaa, kun työasemat tulivat elinkaarensa päähän. Uudelle kampukselle suunniteltiin vain neljä tietokoneluokkaa ja yksi laboratoriotila, joihin tarvittiin uudet tehotyöasemat. Rauman kampukselle hankittiin myös luokallinen samoja tehotyöasemia, koska haluttiin yhdenmukaistaa kaikki kampusten työasemat.

Tehotyöasemiin on asennettu paljon eri ammattialojen erikoissovelluksia, joita ei voida asentaa tai käyttää opiskelijan omilla työasemilla joko lisenssi- tai rautavaatimusten takia. Tietokoneluokkia käytetään vain eri ammattialojen erikoissovellusten opetteluun ja harjoitustöiden tekoon. Tehotyöasemissa pyörii AutoCAD ja Adoben Creative Suiten ohjelmistot.

Työasemavalintaa ohjasivat ohjelmistojen vaatimat tehot, pitkän elinkaaren vaatimus, opiskelijoiden päivittäisen työskentelyn helpottaminen laitekannan uusinnalla sekä yhteistyökumppanien kiinnostuksen nostaminen.

Työasemissa keskityttiin erityisesti näytönohjaimien tehokkuuteen ja koko paketin soveltuvuuteen SAMKin käyttämien ohjelmistojen kanssa. Näytöissä mentiin linjakohtaisesti joko FullHD- tai 4K-mallilla. SAMK testasi Dellin Precision -malleja käytössä olevien ohjelmistojensa kanssa. Testit tehtiin muutamalla eri näytönohjaimella ja kokoonpanolla.

– AutoCAD on meille niin vahva tuote, että halusimme taata toimivuuden kaikissa laitteissa, varsinkin kun kyse oli suurehkosta toimituksesta. Dustinin myyjillä on hyvä kokemus ja tuntuma, siitä mitä tarvitsimme. Arvostan tällaista asiantuntemusta, kertoo SAMKin järjestelmäasiantuntija Timo Rinne.

SAMK:ssa on käytetty vuosia erilaisia Dellin työasemia ja näyttöjä. Aikaisemmat kokemukset näistä ovat olleet positiivisia. Pitkän elinkaaren laitteilla on ollut helppo yhdenmukaistaan laitekantaa ja esimerkiksi samoja telakoita on voitu käyttää vuosia erilaisten kannettava mallien kanssa.

– Hyvä näyttö on ehdoton vaatimus käytettäessä AutoCADin ja Adoben sovelluksia. Yksi luokista kalustettiin Dellin 4k näytöillä ja muihin tuli normaalit FullHD-näytöt. 4K-näytöt ovat eräänlainen pilotti, kun haluamme nähdä, mitä hyötyä tarkemmista näytöistä on ja millaista lisäarvoa ne tuovat opiskeluun, Rinne kertoo.

Koska luokkia on vähän ja ne ovat kovalla käytöllä, asennus, huolto- ja korjaustoimenpiteille on rajallisesti aikaa normaalin työajan puitteissa. Työasemien luotettavuus ja käytettävyys olivat tärkeässä roolissa, hankintoja tehtäessä. Kaikki on toiminut hienosti ensimmäiset puoli vuotta ja asiakkaan mielenrauhaa lisää Onsite-takuu koko käyttöajalle.

Työasemien elinkaareksi on suunniteltu neljää vuotta.

– Näillä laitteilla jatketaan ainakin kesään 2021 saakka. Tämän jälkeen tehdään päätös; jatketaanko työasemilla vielä optio vuosi vai palautetaanko ne rahoitusyhtiöön. Joustavaa toimintaa, joka mahdollistaa valinnanvapauden meille, Rinne sanoo.

On iso etu, että kaikki työasemat ovat keskenään identtisiä ja saman ikäisiä. Iso laitteiden vaihto-operaatio tapahtuu vain joka neljäs tai viides vuosi. SAMK:ssa käytetään luokissa samaa imagea ja tämä helpottaa luokkien ylläpitoa ja lukujärjestysten suunnittelua. Siirtyminen eri toimipisteiden välillä on helppoa, koska käytössä on samanlaiset työasemat ja ohjelmistoversiot. 

– Oma kokemukseni on se, että kannattaa luopua legacy-laitteista mahdollisimman nopeasti ja mennä uuteen, yhdenmukaiseen ympäristöön. Kun tuotantolaitteet eivät nykyään voi olla alhaalla hetkeä kauempaa, pitää korjaus ja hallinta olla tehokkaasti organisoitu. Tässä yhdenmukainen ja moderni ympäristö on suureksi avuksi, sanoo Dustinin Eero Etelälahti.

– Tässä projektissa useimmat asiat menivät oikein alusta alkaen, kiitos Dellin tiimin sekä asiakkaan asiantuntevan projektiryhmän, Eero kiittelee.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue