Kestävyys

Sofia Appelgren ei pakene vastuuta

Sofia Appelgrenin Mitt Liv -yritys auttaa työnantajia ja ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä kohtaamaan ja oppimaan toisiltaan.

Työpaikan saaminen on ensimmäinen iso askel uuteen yhteiskuntaan sopeutumisessa. Itsetunnon ja tulevaisuudenuskon säilyttämiseksi on tärkeää päästä työhaastatteluihin ja saada tunnustusta osaamisestaan.

– Työpaikat ovat avain yhteiskuntaan integroitumiseen, mutta samanaikaisesti sanotaan, että kahdeksan kymmenestä työpaikasta saadaan verkostojen kautta. Maahanmuuttajataustaisilla näitä verkostoja ei välttämättä ole. Mitt Livin tarkoituksena on pienentää kuilua eri taustoista tulevien välillä, luoda verkostoja ja näyttää, kuinka Ruotsin työmarkkinat toimivat, Sofia Appelgren kertoo.

Appelgren perusti Mitt Liv -yrityksen tunnepohjalta kymmenen vuotta sitten. Sysäyksen toimintaan antoi muun muassa hänen turkkilaistaustaisen aviomiehensä saama kohtelu työmarkkinoilla. Aviomies etsi töitä valmistuttuaan Chalmersin teknillisestä korkeakoulusta.

– Häntä kehotettiin häivyttämään tiettyjä ominaisuuksiaan, jotta hän onnistuisi työnhaussa paremmin. Järkytyin siitä, millaista pilkunviilausta vaatii saada yhtäläiset mahdollisuudet työmarkkinoilla, Appelgren kertoo.

Luo kokoontumispaikka

Pian hän tajusi, että ihmisiä on turhaa valmentaa työelämään, jos työelämässä ei anneta arvoa monimuotoisuudelle. Siksi Appelgren perusti Mitt Livs Chans -mentoriohjelman, jonka tarkoitus on olla kohtaamispaikka koulutetuille ulkomaalaistaustaisille työnhakijoille sekä työelämän edustajille. Appelgren kiertää myös luennoimassa yrityksille monimuotoisuudesta ja osallistamisesta. Nykyään Mitt Livin yhteistyökumppanina toimii viitisenkymmentä ruotsalaisyritystä, muun muassa Dustin.

– Mentoriohjelmamme parantaa integraatiota, ja siinä kehittyvät sekä mentorit että mentoroitavat. Monet havahtuvat huomaamaan omat ennakkoluulonsa. Hekin, jotka ovat luulleet, että heillä ei ole niitä, Appelgren kertoo.

Monet juuri maahan muuttaneet saivat töitä

Mentorit eivät kuitenkaan tarjoa suoraan töitä mentoroitaville. Sen sijaan mentoreiden tehtävänä on tukea, auttaa ja jakaa kokemuksia, mikä auttaa mentoroitavia parantamaan työnsaantimahdollisuuksiaan. Viime vuonna 60 prosenttia mentoroitavista sai työpaikan vuoden sisällä ja 90 prosenttia heistä sai osaamistaan vastaavan työn.

– Viime vuonna ohjelmaan osallistui 510 mentoroitavaa 55 eri maasta. Mentorit olettavat yleensä, että ohjelmassa olisi mukana vasta maahan tulleita syyrialaisia, mutta esimerkiksi Portugalin tai Suomen kansalaisten pääsy Ruotsin työmarkkinoille saattaa olla ihan yhtä vaikeaa, Appelgren huomauttaa.

Keskustelu integraatiosta ja maahanmuutosta on muuttunut Mitt Livin olemassaolon aikana. Vuonna 2008 puhuttiin segregaatiosta, mutta se ei ollut niin poliittinen kysymys kuin se on nyt, Appelgren pohtii. – Nykyisin ihan jokaisella on asiasta mielipide. Mielipidettä voi myös vaihtaa milloin tahansa, perustui se faktoihin tai ei.

Kyse ei ole siitä, että Appelgren vastustaisi keskustelua.

– Kaltaiseni ratkaisukeskeisen ihmisen mielestä keskustelu pyörii liikaa ongelmien ympärillä. Kun puhutaan maahanmuuttajista ja työmarkkinoista, maalataan turhan suurella siveltimellä. Kun lyödään leima, että toiset ovat erilaisia, heitä voi syyttää kaikesta. Mielipiteiden automaattinen toitottaminen saa aikaan sen, että tosiasiat ja ratkaisut jäävät syrjään. Pelkkä mielipide ei riitä, vaan jokaisen pitää kysyä itseltään: mitä minä olen tälle asialle tehnyt?

Sofia Appelgrenin vinkit: näin tulet hyväksi mentoriksi

  • Muista, että omat kokemuksesi eivät ole yhtä kuin totuus.
  • Kysy mentoroitavaltasi: Mitä haluat? Mikä on tavoitteesi? Miten saavutat sen? Auta häntä pohtimaan tapoja saavuttaa tavoite.
  • Tue työnhakuprosessissa. Minkälaisia kysymyksiä haastattelussa saatetaan esittää? Auta kirjoittamaan hyvä ansioluettelo, joka ei päädy hylättyjen pinoon.
  • Ennen kaikkea ole läsnä ja osoita, että uskot mentoroitavaasi. Ottaa itsetunnon päälle hakea töitä vuosia ehkä pääsemättä haastatteluun kertaakaan.
  • Älä lupaa asioita, joita et voi pitää.

Mikä Mitt Liv?

Mitt Liv on sosiaalinen yritys, joka pyrkii löytämään yhteiskunnallisiin haasteisiin innovatiivisia ratkaisuja, jotka ovat myös liiketoiminnallisesti kannattavia. Ydintoimintaa on Mitt Livs Chans -mentorointi- ohjelma, joka on tarkoitettu ulkomaalaistaustaisille, amk- tai yliopistotasoisen tutkinnon suorittaneille henkilöille, jotka etsivät osaamistaan vastaavaa työtä.

Mentorit tuntevat Ruotsin työmarkkinat ja organisaatiokulttuurin ja työskentelevät yrityksissä tai organisaatioissa, jotka tekevät yhteistyötä Mitt Livin kanssa tai ovat sen kumppaneita.

Dustin on yksi Mitt Livin yhteistyökumppaneista. Mitt Liv tarjoaa myös koulutuksia, luentoja ja rekrytointipalveluita. Mentorointi tapahtuu pääasiassa digitaalisten kanavien kautta.

Artikkeli on myös osa Solutions- lehteämme. Klikkaa tästä lukeaksesi lehden kokonaisuudessaan.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue