Kestävyys

Tulostaessakin voi tehdä ekotekoja – asiantuntija vinkkaa viisi keinoa

Ympäristötietoisuuden lisääntyessä toimistoilla otetaan askeleita kohti entistä vihreämpää tulevaisuutta. Myös tulostamisessa on helppo tehdä ympäristöystävällisiä valintoja, jotka säästävät niin luontoa kuin rahaa.

Ympäristöarvot ovat olleet osa tulostinteknologian kehitystä jo vuosikausia. Vaikka digitalisaatio on yleisesti vähentänyt paperitulosteiden tarvetta, tulostinlaitteet ovat edelleen jokapäiväisessä käytössä. Business Development Manager Print Pauliina Saarela Dustinilta neuvoo, millä keinoilla toimiston tulostamisesta voi tehdä entistä ilmastoystävällisempää. Samalla säästyy selvää rahaa: ekotehokkuus tarkoittaa usein myös resurssien parempaa käyttöä.

1. Laitteistoa ja tuotteita valittaessa on syytä varmistaa, että ympäristöarvot on huomioitu niin tuotteen valmistuksessa kuin sen käytössä ja kierrätyksessäkin. Sekä tulostinlaitteiden että -tarvikkeiden valmistajat vaikuttavat kaikista eniten siihen, millaiseksi tulostamisen ympäristöjalanjälki muodostuu. Vaikka tarjouspyynnöissä kysytään ympäristösertifikaatteja ja -standardeja jatkuvasti, niiden painoarvo saattaa jäädä vähäiseksi, jos enemmän kuluttava vaihtoehto on edullisempi. Ole siis tarkkana!

2. Muista hyödyntää omien laitteidesi ominaisuuksia. Vastuunsa tuntevat valmistajat huolehtivat siitä, että tuotteiden tekniikka on ympäristöystävällistä. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi virrankulutuksen vähentäminen uusilla, vähemmän lämmitystä tarvitsevilla väriainetekniikoilla sekä laitteiden vaipuminen virransäästötilaan silloin, kun ne eivät ole käytössä. Opettelemalla eri toimintojen käyttöä tulostamisesta voi tehdä vaivattomampaa, kustannustehokkaampaa ja vihreämpää.

3. Hyödynnä asiantuntija-apua, jos vertailu tuntuu vaikealta. Edullisimman tuotteen valinta voi houkutella, vaikka pidemmän elinkaaren tuote tai suurempi laite isommilla väriainesäiliöillä voisi olla kokonaiskustannuksiltaan halvempi ja luontoystävällisempi vaihtoehto. Asiantunteva myyjä osaa kertoa, mikä on juuri sinun käyttöösi sopiva ratkaisu.

4. Hävitä jätteet asianmukaisesti ja aina ohjeiden mukaan. Laitevalmistajien omiin kasetteihin on yleensä olemassa hyvin mietitty ja käytännöllisesti hoidettu poisto- ja kierrätysohjelma, jolloin voit luottaa siihen, ettei jätettä päädy väärään paikkaan tai materiaaleja mene hukkaan. Kolmansilta osapuolilta hankittuja värikasetteja käyttävän kannattaa selvittää itse, mitä jätteelle voi tehdä ja millaisia kierrätysvaihtoehtoja on tarjolla.

5. Tulosta vain se, minkä välttämättä tarvitset paperilla. Jos tiedostoa ei ole välttämätöntä tulostaa, säilytä se digitaalisessa muodossa, jolloin vältyt turhalta tulostamiselta ja papereiden säilömiseltä. Tässä auttavat myös turvatulostusratkaisut, jotka edellyttävät käyttäjän tunnistautumista laitteella ennen tulostamista. Toimistojen verkkotulostimille jää paljon hakemattomia dokumentteja, jotka eivät koskaan päädy käyttöön, joten turvatulostusratkaisu paitsi parantaa tietoturvaa myös vähentää turhaa tulostamista.

1 heinäkuuta 2019

Aihealue