Inspiraatiota

Uusimpia teknologiauutisia

Lue lisää rattijuoppoutta torjuvasta ratkaisusta, ajastaan jälkeen jääneestä Pentagonista, IoT:hen liittyvistä turvallisuusriskeistä, robottien suorittamista leikkauksista, AI-sotilaslentokoneista, mobiililaitteiden lisääntyvästä käytöstä ja sormenjälkilukijalla varustetusta lompakosta.

Minulla ei ollut pääsyä WiFi-verkkoon. Jos piti soittaa jollekulle, oli käytettävä lankapuhelinta. Kyse ei ollut turvallisuudesta vaan siitä, ettei kenttää yksinkertaisesti ollut.

John Kroger työskenteli viime aikoihin asti Yhdysvaltain puolustusministeriössä Pentagonissa, mutta hänellä oli parempi verkkoyhteys kotona kuin töissä maailman mahtavimman sotilasmahdin palveluksessa. Paikka on jämähtänyt 1950-luvulle, hän kirjoittaa Wired-julkaisussa.
Hackad via en gatlyktaHackad via en gatlykta

Hakkeri-isku katulampun kautta

Kun koti ja toimisto sulautuvat yhteen, myös verkkoon yhdistetyt laitteemme sekoittuvat keskenään. Zscalers-tietoturvayhtiön IoT in the Enterprise 2020 -raportin mukaan yhtiön yritysasiakkaiden liikenne verkkoon yhdistetyistä laitteista kasvoi 1 500 prosenttia alle vuodessa. Puolet näistä laitteista on kulutustavaroita, kuten konsoleja, tietokoneita, kahvinkeittimiä ja jopa katulamppuja.

– Kunnat ja valtion viranomaiset suojaavat tietonsa yleisesti ottaen hyvin, mutta harva tulee varmaan ajatelleeksi, että älykkäällä katulampullakin on IP-osoite, jonka avulla hyökkääjä voi päästä tunkeutumaan verkkoon, Acronisin kyberturvallisuusasiantuntija Mikael Johansson toteaa Computer Swedenille.

– Tämä on vasta alkua, sillä 5G:n myötä hyökkäykset yleistyvät valtavasti.

AI-pilot sköt ner människa

Tekoälypilotti ampui alas ihmislentäjän

Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio Darpa järjesti elokuussa virtuaalisen Top Gun -tyylisen kilpailun. Joukko tekoälyn ohjaamia hävittäjiä kilpaili toisiaan vastaan digitaalisissa kaartotaisteluissa.

Heron Systemsin kehittämä voittoisa tekoälyalgoritmi kohtasi ja voitti sitten digitaalista F-16-konetta lentäneen ihmislentäjän, jonka koodinimi oli ”Banger”.

”Uskoakseni viimeisten 20 vuoden aikana on osoitettu, että digitaalinen tekniikka pystyy ajattelemaan ja reagoimaan ihmistä nopeammin erityisissä olosuhteissa”, Banger kertoi kilpailun jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Kaksintaistelu on katsottavissa Darpatv-YouTube-kanavalla.

Världens smartaste plånbokVärldens smartaste plånbok

Maailman älykkäin lompakko

Cashew wallet -lompakon taustalla on Kick-starter-rahoitus, ja sisältö on turvassa sormenjälkilukijan takana. Lompakkoon voi tallentaa 20 eri sormenjälkeä.

Jos asiaton henkilö yrittää avata lompakon, saat hälytyksen matkapuhelimeesi. Onko lompakko hukassa? Varmista, että se antaa äänen mobiilisovelluksen kautta.

Mobilen vet om du är onykter

Matkapuhelin huomaa juomisen

Ratkaisu rattijuoppouteen voi olla taskussamme. Parhaillaan käynnissä olevassa tutkimuksessa matkapuhelimen sisäisen kiihtyvyysmittarin avulla voidaan nimittäin mitata, miten kävelemme huumausaineiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Kävelyn muuttumiseen riittää hyvin pieni vaikutus. Niin pieni, ettemme itse välttämättä edes huomaa sitä. Viimeksi Pittsburghin yliopiston tutkijat pystyivät matkapuhelintietojen avulla havaitsemaan promillerajan ylityksen 93 prosentin varmuudella. Tekniikka auttaisi ehkäisemään alkoholiin liittyviä onnettomuuksia ja muita ongelmia huomiota herättämättä. Pitkällä aikavälillä se voisi lisäksi muuttaa mittaustapaamme tarkasta teoreettisesta promillearvosta käytännön vaikutusarvoon.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että promillepohjaisessa mittaamisessa on ongelmansa. Tosielämässä oleellista ei ole promillearvo vaan se, miten alkoholi vaikuttaa meihin. Alkoholi vaikuttaa eri ihmisiin hyvin eri tavoin, Pittsburghin yliopiston tutkimusraportin laatija Brian Suffoletto toteaa Wiredille.

21 %

Mobiililaitteiden käyttö on lisääntynyt pandemian aikana

Näin paljon enemmän ruotsalaiset surffasivat Telian verkossa kesällä 2020 kuin samaan aikaan vuonna 2019. Puhelujen kesto kasvoi 11 prosenttia. Yleensä tämä lukema pienenee vuosi vuodelta. Todennäköisesti kasvu kertoo ihmisten sosiaalisen kontaktin tarpeesta koronapandemian aikana.

Roboten som ska sätta ett chip i din hjärna

Robotti asentaa sirun aivoihisi

Pelko numero yksi: ota siru aivoihisi. Pelko numero kaksi: anna robotin suorittaa toimenpide. Nämä pelot on voitettava, jos haluaa Elon Muskin Neuralink-yrityksen sirun kallonsa sisäpuolisten hermojen sekaan.

Neuralink esitti syyskuussa videon, jolla demonstroitiin, miten pitkälle yritys on kehittänyt ”päähäsi asennettavan Fitbitin ja pienet johdot”, kuten Musk luonnehtii. Muskin mukaan toimenpide kestää muutaman tunnin, ja siitä jää muistoksi vain pieni arpi. Woke Studiosin kehittämä robotti sulautuu sairaalaympäristöön ja näyttää ”futuristiselta mutta ei pelottavalta”.

Yhtenä Neuralinkin tavoitteista on, että selkäydinvauriosta kärsivät potilaat voisivat jälleen kävellä. Yritys on jo asentanut sirun Gertrude-nimiselle porsaalle, ja tarkoituksena on mitata eläimen aivotoimintaa. Muskin mukaan kokeet voivat alkaa ihmisillä aikaisintaan vuonna 2021.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue