Työpiste

Yltä kyllin sovelluksia

Yritykset ovat havainneet sovellusten tuomat mahdollisuudet. Liiketoimintoja sekä prosesseja hoidetaan yhä enemmän matkapuhelimella ja tulokset ovat olleet vallankumouksellisia.

Sovelluksia käytetään nyt yltä kyllin. Ruotsissa mobiilisovellusten markkinoiden arvon odotetaan kohoavan tänä vuonna 5,5 miljardiin kruunuun ja tulevaisuudessa kasvua on odotettavissa kuusi prosenttia vuodessa, arvioi analyysiyritys Radar.

– Sovellusten kysyntä kasvaa, kun liiketoimintoja ja työprosesseja hoidetaan yhä enemmän matkapuhelimella, sanoo Christophe Herly riippumattomasta Telemanagement-konsulttiyrityksestä.

Hänen mukaansa yritykset käyttävät sovelluksia yleisesti ottaen kahteen tarkoitukseen: asiakkaiden tavoittamiseen tai sisäisten työprosessien tehostamiseen.

Sovellusten ansiosta yritysten liiketoimintoja voidaan automatisoida. Sovellukset itsessään ovat pieniä, älykkäitä ohjelmia, joita käytetään matkapuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla, mutta ne integroidaan yhä useammin ulkoisiin pilvipalveluihin, jolloin yrityksen omaa IT-infrastruktuuria ei tarvita.

Sovellusten yleistyessä markkinoille on tullut uusia toimijoita, jotka haastavat perinteiset liiketoimintamallit. Yksi esimerkki on Uber, joka tarjoaa sovelluksensa kautta mahdollisuuden tilata taksi- ja yhteiskuljetuspalveluita sekä maksaa ne ilman käteistä.

Sovellusten arvo on ymmärretty kuitenkin myös perinteisimmillä sektoreilla, kuten kunnissa. Osa kunnista käyttää esimerkiksi sovelluksia, joissa asukkaat voivat hakea muun muassa rakennuslupaa tai päiväkotipaikkaa.

Yritysten sisäiset sovellukset ovat myös vahvasti kasvussa, mihin vaikuttaa ennen kaikkea ihmisten liikkuva työskentelytapa. Esimerkiksi kenttämyyjä voi kirjata tilauksen suoraan sovellukseen, ja yrityksen työntekijät saavat käyttöönsä verkkopohjaisen Office 365 -palvelun.

Osalla teollisuusyrityksistä on käytössä jopa erityisiä tuotannon ohjaamiseen kehitettyjä sovelluksia. Teollisuusjätti SKF käyttää 30:tä itse kehittämäänsä sovellusta, jotka toimivat iPadissa ja iPhonessa. Sovellusten käyttäjiä ovat tehtaan koneenkäyttäjät, myynnin ja teknisen tiimin työntekijät sekä asiakkaat eri puolilla maailmaa. SKF:n tehtaalla ja varastolla Göteborgissa henkilökunta ohjaa ja valvoo tuotantoa sovellusten avulla.

Axel Johnson -konsernissa käynnistettiin puolestaan syksyllä 2015 sovelluspohjainen innovaatio-ohjelma. Työntekijöille tarjottiin mahdollisuus osallistua kilpailuun. Parhaat ehdotukset esiteltiin yrityksenjohdolle ja voittajat pääsivät toteuttamaan ideansa. Wide Ideas - sovelluksen kehitti Dustinin kumppani Idea2Innovation.

Faktoja ja vinkkejä

Paikallistaminen pois käytöstä

Useat sovellukset paikallistavat käyttäjänsä sijainnin, mitä monet pitävät kätevänä palveluna. Toisaalta esimerkiksi poliitikolle oman sijainnin paljastaminen voi olla riski.

Zombiet

80 prosenttia App Storen sovelluksista on niin sanottuja zombie-sovelluksia, mikä tarkoittaa, että niitä ladataan vain harvoin tai ei lainkaan.

Tukea tuomituille

Ruotsin vankeinhoitolaitos ja Vinnova investoivat 5 miljoonaa kruunua sovellukseen, joka antaa ehdonalaista vankeutta suorittaville tukea arjessa.

Miljoonia sovelluksia

App Storessa on 1,5 miljoonaa sovellusta ja Google Playssa lähes 2 miljoonaa.

Facebook johtaa

Facebook oli vuoden 2015 ladatuin sovellus.

Sovelluksen kehittämisen A ja O

  • Käyttäjäystävällinen, yksinkertainen ja huolella suunniteltu – nämä ominaisuudet ovat kaiken A ja O, kun kehität omaa sovellusta asiakkaitasi tai työntekijöitäsi varten.
  • – Tavallisin sudenkuoppa on, että sovelluksesta tulee yrityksen verkkosivujen kopio. Sovelluksen on oltava erittäin helppokäyttöinen, mutta sen on pidettävä sisällään myös samat tiedot kuin yrityksen verkkosivuilla, sanoo Christophe Herly riippumattomasta Telemanagement-konsulttiyrityksestä.
  • Jo selvitysvaiheessa on oltava strategia siitä, miten sovellusta lähdetään kehittämään ja kuka vastaa sen hallinnasta. Sovelluksen käyttöliittymän on oltava aina sama, käytettiinpä sitä sitten älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Toinen vinkki on suorittaa lukuisia pilottitestejä, joissa käyttäjät kokeilevat sovellusta.

Teksti: Johan Cooke
Kuvitukset: Valero Doval

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue