Fokus

Näin luot älykkään pilvistrategian.

Hybridipilvi, yleinen pilvi tai pilviratkaisu-paketti ”as-a-service”. Pilvi-ilmiön eri muodoille on monta muotinimeä. Thomas Andersen, Dellin pilvistrategi, neuvoo pitämään jalat maassa ja aloittamaan tarkan suunnitelman tekemisellä, eikä suunnitelman tarvitse olla tekninen.

Ota yhteyttä

Tulemme käyttämään pilveä kaikissa ympäristöissä, joissa liikumme. Joskus pilvi on yleinen joskus henkilökohtainen tai näiden molempien yhdistelmä. Olemme jo osa pilveä tavalla tai toisella. Nykyään kyse on siitä, mikä pilvi sopii juuri sinun yrityksesi tarpeisiin parhaiten. Thomas Andersen tapaa paljon asiakkaita, jotka ovat uteliaita oppimaan lisää erityyppisistä pilviratkaisuista. Hänen neuvonsa on aloittaa esittämällä itsellesi kysymys; mitä tahdon parantaa tai saada irti pilviratkaisusta?

– Aloita kartoittamalla yrityksesi tarpeet, enkä tarkoita teknisestä näkökulmasta. Onko tarve säästää rahaa, aikaansaada parempi yhteistyö tai lisätä turvallisuutta? Tee selkeä suunnitelma. Missä tilanteessa olet tänään ja missä tahdot olla huomenna?

Pilvipalvelut kiinteään kuukausihintaan

Selkeä trendi on, että yhä useammat yritykset hankkiutuvat eroon omista palveluhalleistaan ja ostavat serverikapasiteettia pilvipalvelu-pakettien muodossa kiinteällä kuukausimaksulla. IT-ratkaisujen ulkoistaminen saattaa olla hyvä idea erityisesti tuoreille yrityksille, joilla ei ole siirrettäviä toiminnanohjausjärjestelmiä. Tiedon tilaaminen yleisessä pilvessä kuten Azuressa voi olla järkevä vaihtoehto globaaleille yrityksille, joilla tulee olla kapasiteetti ja mahdollisuus skaalata nopeasti ylös- tai alaspäin.

– Kannattaa kuitenkin olla tietoinen siitä, että voidakseen pitää kustannukset alhaisina standardi-pakettiratkaisuissa, on niissä usein huonommat mahdollisuudet räätälöidä ratkaisu erityisten toiveiden mukaan. Yrityksille kuten Netflix on tämä täydellinen ratkaisu kun sen miljoonat käyttäjät tahtovat katsoa uuden House of Cards kauden samanaikaisesti. Ei kuitenkaan ole kustannustehokasta hankkia standardoitua palvelua, jos se ei vastaa yrityksen tarpeisiin. Siitä voi loppujen lopuksi tulla jopa kalliimpaa, varoittaa Thomas Andersen.

Hybridsky vaihtoehtona

Hän näkee myös monia, erityisesti pieniä ja keskikokoisia yrityksiä, heräävän hybridipilviajatukselle; ratkaisulle joka mahdollistaa palvelinhallin säilyttämisen yrityksen tiloissa ja yleisen pilven lisäämisen kokonaisuuteen esimerkiksi tiedostojen turvallisuuskopiointia varten tai skaalausmahdollisuutta tarvittaessa hyödynnettäessä. Myös hybridipilvi on saatavilla tilausmuodossa tai ”as a service”:

  Voit testata vuokraamalla serverikapasiteettia pilvessä kuuden kuukauden ajan ja mikäli se ei sovi voit irtisanoa tilauksen. Sillä tavalla hyödyt skaalauseduista, jotka ovat saatavilla pakettiratkaisussa, samalla kun se on räätälöity sinulle. Meillä on Dellillä useita ratkaisuja, huolimatta siitä tahdotko henkilökohtaisen-, hybridi- vai yleisen pilven, omaa laitteistoa hyödyntämällä vai tilauksella. Mutta kuten jo sanoinkin; aloita etsimällä yhteistyökumppani, joka ymmärtää tarpeesi ja luo sitten selkeä pilvistrategia.

Thomas Andersenilla on viimeinen neuvo sille, joka miettii pilveen siirtymistä:

– Pilvi ei oikeastaan ole mikään uutuus, se on vain paketoitu uudella tavalla. Joten älä pelkää, vaan pidä mieli avoinna, niin pilvi voi tarjota sinulle monia uusia mahdollisuuksia.

Thomas Andersen
Cloud strategist, Dell

Tutustu koko Dell valikoimaan täällä: »