Chat

Raportoimme suoraan CES 2017 messuilta.

Raportoimme suoraan CES 2017 messuilta.

Maailman tärkeimmät tekniikkamessut.

Google I/O16

CES 2017

Las Vegasissa järjestettävät CES-messut ovat maailman tärkeimmät messut kotielektroniikan ja muun tekniikan alueella. Siellä saamme ensimmäistä kertaa nähdä tulevan vuoden suuret tekniikkatrendit ja monet valmistajat esittelevät täällä suurimmat uutuutensa. Olemme tietenkin paikalla koko viikon ajan ja täältä voit lukea kaikkein tärkeimmistä asioista, joita messuilla esitellään.

Päivitämme sivua päivittäin.

9. tammikuuta - päivä 5

Asus esittelee älykkään AR-puhelimen

AR (augmented reality) ja VR (virtual reality) ovat kaksi tämän hetken kuuminta trendiä. Sen vuoksi Asus on päättänyt esitellä ZenFone AR -puhelimen, joka tukee kumpaakin tekniikkaa. ZenFone AR on yhdeksän millimetrin paksuinen Android-puhelin 5,7 tuuman ja 2560 x 1440 pikselin SUPER AMOLED -näytöllä. Puhelimessa on Snapdragon 821 -suoritin sekä mahtavat 8 gigatavua RAM-muistia.

Lisäksi puhelimessa on kolme kameraa takana. Pääkamerassa on peräti 23 megapikselin kenno. Kaksi muuta takana olevaa kameraa ovat kuitenkin se juttu, joka tekee tästä tuotteesta todella mielenkiintoisen, sillä niiden avulla puhelin voi tallentaa kuvaan liittyvää syvyystietoa. ZenFone AR tukeekin Googlen Tango-AR-alustaa, joka tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia. Kyseessä on lisäksi ensimmäinen Tango-matkapuhelin, jota voi käyttää VR-lasien kanssa. Maltamme tuskin odottaa, että pääsemme tutustumaan puhelimeen tarkemmin.

Älykäs valvontakamera Somfyltä

Somfyä ei yleensä yhdistetä turvallisuusratkaisuihin, sillä yrityksen päätuotteita ovat moottorikäyttöiset rullaverhot. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, sillä Somfy on esitellyt älykkään pikku laitteen nimeltä Somfy One. Se on kokonaisvaltainen ratkaisu pienen toimiston tai kodin valvontaan ja suojaamiseen.

Somfy One on täynnä toimintoja, mutta pohjimmiltaan se on liiketunnistimella varustettu valvontakamera. Siinä on kuitenkin myös sireeni ja yhteys pilvipalvelimeen. Yleisesti ottaen laite tuntuu todella fiksulta ja täydelliseltä kaikille, jotka tarvitsevat yksinkertaista turvaratkaisua.

Tee omasta huoneestasi VR-maailma

CES-messuilla on uusimpien tuotteiden lisäksi esillä myös paljon prototyyppejä ja konsepteja. Ne on tuotu näytille, jotta valmistajat saisivat selville, mitä mieltä ihmiset niistä ovat. Razer Project Ariana, erityinen projektori, on yksi tällainen konseptituote.

Project Ariana on pohjimmiltaan VR-tuote, mutta siinä on hieman poikettu perinteisiltä linjoilta. Sen sijaan, että käyttäjä laittaisi päähänsä lasit ja sulkeutuisi omaan VR-maailmaan, Project Ariana muuntaa koko huoneen VR-maailmaksi.

Project Ariana on pohjimmiltaan projektori, johon on lisätty tavallista enemmän antureita ja joka osaa projisoida kuvia erittäin leveällä säteellä. Se sijoitetaan tavallisen projektorin tapaan ja suunnataan kohti televisiota. Projektorin anturit tunnistavat sen jälkeen, missä TV alkaa ja loppuu ja miltä huone näyttää, jotta se voi levittää kuvaa koko huoneeseen.

Älykkäät langattomat kuulokkeet

Niin sanotut True Wireless -kuulokkeet ovat odotetusti olleet yksi suurimmista trendeistä tämän vuoden messuilla. Nämä kuulokkeet kiinnittivät huomiomme. Nuheara IQBuds on pieni täysin langaton in-ear-kuulokepari. Toisin sanoen johtoja ei ole kuulokkeiden ja puhelimen välillä eikä myöskään itse kuulokkeiden välillä. Monien muiden mallien tavoin kuulokkeissa on myös sisäinen mikrofoni, jonka avulla voit vastata puhelimeen ja tehdä muita asioita ottamatta älypuhelinta taskusta. Se, mikä saa nämä kuulokkeet erottumaan massasta, on kuitenkin kuulokkeiden ohjaamiseen käytettävä sovellus.

Kuulokkeet on nimittäin varustettu melunvaimennuksella, ja melunvaimennuksen asetukset voi määrittää tarkasti sovelluksen kautta. Voit esimerkiksi poistaa suurimman osan ympäristön äänistä mutta päästää puheäänet läpi sen varalta, että joku alkaa puhua kanssasi. Ja jos olet pyöräilemässä ja haluat liikkua turvallisemmin liikenteessä, voit yksinkertaisesti asettaa kuulokkeet päästämään ympäristön äänet läpi.

8. tammikuuta - päivä 4

Kannettava tietokone kolmella (!) näytöllä

Tässä on epäilemättä tämän vuoden messujen mielettömin tietokone. Kyse on valitettavasti pelkästä prototyypistä, ja meidän on vaikea kuvitella sen tulevan myyntiin – ainakaan ihan lähitulevaisuudessa.

Razer Project Valerie on suorituskykyinen pelikone, joka perustuu aiempaan Razer Blade Pro -mallin. Niissä on kuitenkin hienonhieno ero. Tässä koneessa on nimittäin kolme sisäistä näyttöä yhden sijaan. Razerin mielestä ulkoisten lisänäyttöjen käyttäminen kannettavien kanssa on liian kömpelöä. Sen vuoksi firma on luonut kannettavan, jonka kannen alla on piilossa kaksi lisänäyttöä. Ne työntyvät esiin, kun kansi avataan. Kansi on siksi luonnollisesti hieman tavallista paksumpi, mutta on vaikuttavaa, miten ohuena tietokone silti on onnistuttu pitämään. Pidämme ideasta, ja mielestämme pelimaailma ei ole ainoa paikka, jossa tällainen kone voisi olla kiva. Kolmen 17-tuumaisen näytön ja huippuraudan ansiosta tietokone sopii erinomaisesti myös videoiden katseluun, kuvankäsittelyyn ja äärimmäisen suurten Excel-tiedostojen muokkaamiseen.

Uraauurtavat kuulokkeet

Audio-Technica on yksi pisimpään markkinoilla olleista kuulokevalmistajista. Yritys perustettiin jo vuonna 1962, ja se on tuonut markkinoille monia erinomaisia kuulokemalleja.

Tämän vuoden CES-messuilla se on esitellyt uudet kuulokkeet, jotka todellakin erottuvat massasta ja jotka voivat olla suuri tekninen läpimurto. Uusi DSR9BT on nimittäin langaton Bluetooth-kuulokepari ilman minkäänlaista sisäistä DA-muunninta. DA-muunnin (englanniksi DAC; Digital/Analog Converter) muuntaa esimerkiksi matkapuhelimesta peräisin olevan digitaalisen signaalin analogiseksi signaaliksi, joka pystyy ohjaamaan kuulokkeiden kuuloke-elementtiä. Nyt Audio-Technica on kehittänyt täysin uuden tekniikan, jota yritys kutsuu nimellä Pure Digital Drive. Tekniikan ansiosta kuuloke-elementtiä voi ohjata täysin digitaalisella signaalilla. Se on mahtavaa, sillä digitaalisen signaalin muuntaminen analogiseksi huonontaa äänenlaatua, ja nyt välivaiheesta on päästy eroon.

Puhelin sisäisellä spektrometrillä

Changhongia ei Pohjoismaissa ehkä tunneta niin hyvin, mutta se on Kiinan suurin televisiolaitteiden valmistaja ja todella merkittävä kodinelektroniikkayritys kotimaassaan. Mielestämme meidän on kirjoitettava yrityksen viimeisimmästä puhelimesta, sillä siinä on uskomattoman hienoa tekniikkaa, jonka uskomme tulevaisuudessa yleistyvän.

Puhelimen nimi on Changhong H2, ja itse asiassa se olisi melko tavallinen Android-puhelin, jos se ei hyödyntäisi Consumer Physicsin kehittämää tekniikkaa. Consumer Physics on kehittänyt spektrometrin, jonka avulla on mahdollista analysoida esineitä yksinkertaisesti suuntaamalla puhelin niitä kohti. Toiminto toimii siten, että puhelin lähettää infrapunavaloa lähellä olevaa valoa, minkä jälkeen valo kimpoaa takaisin eri tavoin eri molekyyleistä. Puhelin voi siten erikoisanturinsa ansiosta saada paljon erilaista tietoa siitä esineestä, jota päin se suunnattiin. Anturin avulla voi esimerkiksi mitata kehon rasvan, mutta sitä voi käyttää myös esimerkiksi lääkkeen aitouden määrittämiseen tai yksinkertaisesti sen mittaamiseen, mikä mansikka on makein.

Selfiedronet ovat vuoden dronetrendi

Viime vuoden CES-messuilla esiteltiin suuri määrä droneja, ja vuosi 2016 oli epäilyksettä dronejen vuosi. Meno on kovaa tänäkin vuonna, ja messualueella on taas todella paljon erilaisia droneja. Erona viime vuoteen monet dronevalmistajat ovat tänä vuonna muuttaneet hieman suuntaansa ja keskittyneet niin sanottuihin selfiedroneihin, jotka ovat uusi musta.

Nämä dronet eivät ole mitään isoja kapistuksia, joita voi lennätellä ympäriinsä ja joiden avulla voi filmata uskomattomia 4K-videoita. Sen sijaan selfiedronet ovat erittäin pieniä ja monesti kokoontaitettavia, ja ne voi ottaa mukaan mihin vain. Niissä on mukana myös älykästä tekniikkaa ja tekoäly, jotta ne voivat lentää itse ja seurata sinua ilman, että sinun tarvitsisi tehdä mitään. Pienen kameran ansiosta selfiedronet voivat filmata tai kuvata mitä ikinä haluat, ilman tarvetta ihmisvalokuvaajalle. Monet eri yritykset, joista emme aiemmin ole edes kuulleet, ovat esitelleet messuilla monia eri malleja. Ja yksi asia ainakin on varma: tänä vuonna tulemme kuulemaan selfiedroneista vielä lisää.

7. tammikuuta - päivä 3

4K-videointia 60 fps:n nopeudella

CES-messuja ei suoranaisesti tunneta suurina kameramessuina, mutta silti siellä esitellään joka vuosi muutama uusi malli. Yksi tämän vuoden mielenkiintoisimmista kameroista on GH4:n seuraaja Panasonic Lumix GH5. Kamera muistuttaa monin tavoin edeltäjäänsä, mutta pinnan alla on tapahtunut tietenkin kaikenlaista.

Panasonic Lumix GH5 on melko suuri kamera muihin peilittömiin malleihin verrattuna. Se johtuu siitä, että se on mukautettu enemmän videoimiseen kuin valokuvaamiseen. Kameran sisällä on 20 megapikselin Live MOS -kenno ilman alipäästösuodinta. Lisäksi kuvaprosessoria on päivitetty. Tehtyjen päivitysten ansiosta Lumix GH5 voi muun muassa tallentaa 4K-videota 60 fps:n nopeudella.

Chromebook stylus-kynällä

Samsung esittelee tämän vuoden messuilla kaksi uutta Chromebookia, jotka todellakin erottuvat massasta. Samsung Chromebook Proksi ja Chromebook Plusiksi nimetyt mallit muistuttavat itse asiassa erittäin paljon toisiaan. Ainoa malleja kunnolla erottava tekijä on se, että Pro-versiossa on Intel Core M3 -suoritin ja Plus-mallissa on ARM-suoritin.

Tietokoneissa on lisäksi 4 Gt RAM-muistia, kaksi USB-C-porttia, microSD-korttipaikka ja 32 Gt tallennustilaa. Kummassakin tietokoneessa on 12,3-tuumainen näyttö 2400 x 1600 pikselin tarkkuudella. Näyttöä voi lisäksi kääntää 360 astetta, joten tietokoneita voi käyttää tabletin tavoin.

Ja mikä mielenkiintoisinta, nämä mallit sisältävät myös kynän, jonka avulla voi piirtää suoraan näytölle.

Nvidia lisää Shieldiin 4K HDR -suoratoistotuen

Nvidia Shield on suoratoistolaite täynnä television käyttöön liittyviä toimintoja. Nvidia on esitellyt CES-messuilla laitteen päivitetyn version. Suurin muutos pikku laitteessa on se, että uusi Nvidia Shield pystyy suoratoistamaan 4K HDR -sisältöä. Meillä ei vielä ole siitä kovinkaan paljon tietoa, mutta joka tapauksessa kyse on kivasta toiminnosta.

Vuonna 2017 eniten huomiota saa kuitenkin se, että uusi Shield tukee nyt Google Assistantia. Google Assistantin avulla käyttäjä voi hallita laitetta puhekomennoin, ja jos Shieldin yhdistää Samsungin SmartThings-hubiin, suurinta osaa kodin laitteista voi hallita puhumalla. Saatavilla on lisäksi Nvidia Spot -mikrofoni, jonka voi asettaa minne tahansa laitteen käyttämiseksi missä tahansa.

Leivänpaahtimetkin ovat nyt älylaitteita

Tämä ei ehkä ole messujen tärkeintä antia, ja jos totta puhutaan, emme oikein tiedä, mihin tällaista tarvitaan. Mutta siitä huolimatta tykkäämme siitä. Griffin on nimittäin päättänyt astua esineiden internetin markkinoille esittelemällä muun muassa älykkään leivänpaahtimen. Kuten sanottua, emme oikein tiedä, mihin Bluetooth-yhteydellä varustettua leivänpaahdinta tarvitaan, mutta tässä sellainen olisi. Leivänpaahtimelle on puhelinsovellus, joka avulla voit määrittää paahtimen asetukset niin, että se paahtaa leivät juuri niin kuin sinä haluat. Luonnollisesti muutkin paahdinta käyttävät voivat määrittää omat asetukensa.

Tämä tuote osoittaa ainakin sen, että vuodesta 2017 on todella tulossa esineiden internetin vuosi.

6. tammikuuta - päivä 2

Sony tuo markkinoille 4K OLED -television

Televisiot ovat yleensä CES-messujen pääantia, eikä vuosi 2017 ole mikään poikkeus. Kerroimme jo LG:n uudesta superohuesta OLED-televisiosta, ja nyt siirrämme katseen Sonyn uuteen lippulaivatuotteeseen. Mielenkiintoisinta uudessa Sony XBR-A1E Braviassa on se, että se on OLED-televisio. Kyseessä ei kuitenkaan ole Sonyn ensimmäinen OLED-televisio, sillä itse asiassa yritys toi OLED-television markkinoille jo vuonna 2008 – ensimmäisenä maailmassa. Kyseinen laite oli kuitenkin vain yhdentoista tuuman kokoinen. Lisäksi hintalappu oli sen verran iso, että televisioita myytiin vain muutama.

XBR-A1E-televisiosta ei kuitenkaan tuoda markkinoille 11-tuumaista versiota, vaan saatavilla olevat koot ovat 55, 65 ja 77 tuumaa. Uudessa televisiossa on lisäksi 4K-tarkkuus ja HDR-tuki. Ainutlaatuisinta uudessa laitteessa on kuitenkin se, että sen erityinen jalusta toimii myös kaiuttimena. Kaiuttimen on määrä toistaa ääntä niin, että ääni vaikuttaa tulevan suoraan televisioruudusta.

Samsung lanseeraa QLED-televisiotekniikan

OLED-tekniikasta on jo pitkään ennustettu tulevaisuuden televisiotekniikkaa, sillä se tarjoaa todella paljon parempaa kuvanlaatua kuin LCD. Samsung päätti kuitenkin olla panostamatta OLED-tekniikkaan, mitä monet ovat ihmetelleet. Kun Samsung sittemmin lanseerasi Quantum dot -tekniikan, kaikille oli selvää, että Samsung oli panostanut siihen OLED-tekniikan sijaan.

Tämän vuoden CES-messuilla Samsung pitää jälleen meteliä ja lanseeraa uuden Quantum dot -version – yritys kutsuu uutta tekniikkaa nimellä QLED. Samsungin mukaan uusi tekniikka tarjoaa parasta kahdesta eri maailmasta – OLED-tekniikan tummuutta ja Quantum Dot -tekniikan kirkkautta. Ja se näyttää todella hyvältä. Tätä tekniikkaa hyödyntävät uudet televisiomallit ovat nimeltään Q7, Q8 ja Q9.

Virtuaalitodellisuutta tunteella

Virtuaalitodellisuustuotteet ovat suuresti esillä tämän vuoden messuilla. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään VR-laseista. Yksi mielenkiintoisimmista esitellyistä VR-tuotteista on Ericssonin ja startup-yritys Tactain yhteistyön tulosta. Ratkaisussa käyttäjä asettaa anturin etusormeensa VR-maailman hallitsemiseksi. Tuote eroaa monista muista siinä, että se hyödyntää Dynamic Tactile Wave -tekniikkaa.

Sen ansiosta käyttäjä todellakin tuntee koskettavansa jotakin. Messuilla esitellyssä demossa työkalulla ohjataan kotiteatteriratkaisua, selataan elokuvia ja hallitaan toistoa virtuaalisen kaukosäätimen avulla. Maltamme tuskin odottaa tuotteen saamista käsiimme. Lisäksi vaikuttaa siltä, että Tactai on onnistunut alentamaan vempaimen tuotantokustannuksia, joten sitä ei pitäisi joutua odottamaan hamaan tulevaisuuteen.

Luo musiikkia missä tahansa

Yksi mahtava tuote tämän vuoden messuilla Roli Blocks. Itse asiassa se lanseerattiin jo marraskuussa, mutta nyt me pääsimme tarkastelemaan tätä moduulipohjaista musiikkijärjestelmää ensimmäistä kertaa lähempää. Blocks koostuu muutamasta eri moduulista, jotka voi yhdistää langattomasti. Siten voidaan luoda ohjauspintoja, joiden avulla voi ohjata kaikkia mahdollisia musiikinluontiohjelmia. Tärkein osa on Lightpad – se on neliö painallusherkällä pinnalla ja lukuisilla LED-valoilla. Sitä voi käyttää monin eri tavoin, ja LED-valojen ansiosta on helppo nähdä, miten se kulloisellakin hetkellä on määritetty.

Blocksille on saatavana myös mobiilisovellus, joka on yksi parhaista musiikinluontisovelluksista pitkään aikaan. Kyseessä on erittäin sulava musiikkiratkaisu, jonka avulla musiikin rentouttavaan maailmaan voi heittäytyä missä vain.

5. tammikuuta - päivä 1

LG esittelee vain 2,57 mm paksuisen television

LG W7 Signature OLED on yksi upeimmista CES-messuilla tähän asti esitellyistä televisioista. Ohuet televisiot itsessään eivät CES-messuilla ole mitään uutta. Valmistajat kilpailevat joka vuosi siitä, kenen laite on ohuin. OLED-tekniikan ansiosta televisioista on voitu tehdä melkein naurettavan ohuita, mutta yleensä todella ohuet TV:t ovat olleet konseptilaitteita. LG Signature OLED W7 tulee kuitenkin keväällä myyntiin, joten jos haluat todella todella ohuen ja joukosta erottuvan television, odota muutama kuukausi.

Televisio on vain 2,57 millimetriä paksu, ja seinätelineen kanssa se työntyy vain 3,8 millimetrin päähän seinästä. Se näyttääkin enemmän julisteelta kuin TV:ltä. Kaikki liitännät eivät kuitenkaan mahdu näin ohueen televisioon, joten niitä varten mukana toimitetaan pieni soundbaria muistuttava laatikko. TV on tietenkin varustettu myös kaikilla uusimmilla tekniikoilla, kuten HDR-teknologialla. Sen koko on 65 tuumaa, mutta jos maltat odottaa, vuoden 2017 toisella puoliskolla myyntiin tulee myös 77 tuumainen versio.

Älylamppu auttaa vähentämään stressiä

Soraa Helia on uusi älylamppu, joka erottuu edukseen. Se ei nimittäin tarvitse mitään erityistä ”hubia” tai WiFi-yhteyttä kommunikoidakseen muiden lamppujen kanssa. Sen sijaan lamppu kommunikoi kodin tai toimiston muiden lamppujen kanssa sähköjohtojen kautta.

Fiksuinta lampussa on se, että se muuttaa valon värilämpötilaa automaattisesti kellonajasta riippuen. Siten käyttäjä voi nauttia luonnollisemmasta ja silmille miellyttävämmästä valosta, mikä voi vähentää esimerkiksi stressiä. Parasta on, että lamppu ei enää säteile ultraviolettivaloa, mikä auttaa nukkumaan paremmin.

Lenovo astuu VR-markkinoille

Lenovo esitteli messuilla järjestämässään lehdistötilaisuudessa ensimmäiset, erittäin lupaavilta vaikuttavat VR-lasinsa. Uudet VR-lasit ovat vasta kokeiluasteella, mutta ne osoittavat kuitenkin, mihin suuntaan Lenovo on päättänyt mennä. Ja ne todella erottuvat joukosta. Lasit on nimittäin suunniteltu toimimaan Microsoftin pari kuukautta sitten esittelemän Microsofts Windows Holographic -alustan kanssa.

Lenovon VR-lasit erottuvat edukseen myös sillä, että niissä on kaksi 1440 x 1440 pikselin OLED-näyttöä. Tarkkuus on siis suurempi kuin tämän hetken suosituimmissa laseissa Oculus Riftissä ja HTC Vivessä.

Aikataulusta tiedämme vain sen verran, että Lenovo lanseeraa tuotteen joskus tänä vuonna

Suojaa kaikkia älytuotteitasi

Bitdefender Box on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa. Kyse on melko ainutlaatuisesta tuotteesta, joka on suunniteltu suojaamaan älytuotteita. Koska esineiden internet on yhä suositumpi, yksityisyyttämme voidaan loukata yhä useammalla eri tavalla. Bitdefender Box auttaa suojaamaan laitteita, ja tuotteen kakkosversion avulla sen pitäisi olla helpompaa kuin koskaan

Bitdefender Box V2 tutkii jatkuvasti verkostoa havaitakseen tuotteet, joiden turvallisuus jättää toivomisen varaa. Lisäksi se analysoi laitteiden läpi kulkevan liikenteen. Näin se voi huomata, jos joku on hakkeroinut verkkokamerasi tai jonkin muun laitteen, sammuttaa sen ja varoittaa sinua.