CES 2018 -messujen huippukohdat.

CES 2018 -messujen huippukohdat.

Maailman tärkeimmät tekniikkamessut.

Google I/O16

B2B-trendit

Tulevaisuudessa aikaa vievä työmatka-autoilu ja kokousten kieliongelmat voivat olla historiaa. AI eli tekoäly oli CES 2018- messujen ylivoimaisesti kaikkein kirkkain tähti ja käyttöaloja on juuri yhtä paljon, kun itse termikin on leveä. Myös kiinnostus 5G-verkkoa kohtaan jatkaa kasvamistaan, se on avain uuteen IoT-markkinoiden menestykseen, jossa kaikki on kytkettynä verkkoon.

Itseajavat autot voivat olla työmatka-autoilijoiden pelastus

Itseajavat autot tulevat vaatimaan kehittyneitä piirilevyjä ja suuria laskemisnopeuksia ja näissä Nvidia on edellä.

Tekoäly on termi, joka tuntuu tänä päivänä enemmän markkinointikikalta kuin loistavalta tulevaisuuden tekniikalta. Ei ole kuitenkaan mitään epäilystäkään siitä, etteikö tämän ja huomisen päivän tekoälytekniikka, joka on usein tunnettu myös koneoppimisena, toisi erittäin vaikuttavia mahdollisuuksia. Grafiikkakorttivalmistaja Nvidian toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang käytti melkein koko CES-messujen avajaispuheensa puhuakseen autojen tekoälystä ja hän esitteli valtavia yhteistöitä mm. Überin ja Volkswagenin kanssa. Nvidia esitteli uusia ennätystehokkaita Drive Xavier järjestelmäprosessoreita, jotka tulevat tarjoamaan meille itseajavia autoja mutta myös henkilökohtaista tekoäly-apua auton sisällä. Lähiaikoina autostasi voi tulla henkilökohtainen avustajasi, joka lukee liikennettä ja soittaa esimerkiksi kokoukseen osallistuville ilmoittaakseen, ehditkö kokoukseen ajoissa.

Tulevaisuudessa myös vapaus tulee lisääntymään. Überin kilpailija Lyft esitteli jo itseajavia autoja messujen parkkipaikalla. Joka päivä autolla töihin menemisestä voi avustajan kanssa tulla mukavampaa tai lopulta jopa itseajava auto antaa sinulle mahdollisuuden työskennellä tai rentoutua hermostumisen ja stressin sijaan. Yhtä keskeistä tekijää itseajaviin autoihin tullaan samalla kutsumaan 5G:ksi. Sen uusi mobiilitekniikka tarjoaa huomattavia parannuksia kaistan leveyteen mutta myös lyhyempiä vastausaikoja, joka on äärettömän tärkeää synkronoidakseen autojen nopeista liikkeistä kerättävää online-dataa.

Ääniohjaus ja kielten reaaliaikainen kääntäminen

Yksi kuulokesetti riittää, jotta voit ymmärtää ja kommunikoida kolleegasi kanssa eri kielillä

Tekoälyn määritelmä kuten sanottu on vähän kuin veteen piirretty viiva mutta kaikkein tärkeintä kaikesta huolimatta on se, mitä tekoälytekniikka todellisuudessa voi tulevaisuudessa tuoda ja tässä yhteydessä kaksi eri trendiä ovat mainitsemisen arvoisia. Ääniohjaus oli yksi kuumimmista trendeistä CES 2018 messuilla, jossa ennätysmäärällä elektroniikkatuotteita oli implementoitu ääniohjauksen tuki, mukaan lukien Amazon Alexa tai Google Home. Sony ja LG esittelivät uusia TV-laitteitaan, joita voit hallita äänesi avulla puhumalla suoraan kaukosäätimelle. Samanaikaisesti Samsung kertoi, että he alkavat nyt tukea sekä Alexaa että Google Homea heidän Smartthings-alustalla. Ennen kuin ehdit edes sanoa sanaa, voit käynnistää sekä kahvinkeittimen että tulostimen äänesi avulla ja kohta vain mielikuvituksesi on rajana. Google esitteli jo viime vuonna Pixel Buds- kuulokkeet, jotka pystyivät reaaliaikaisesti kääntämään jopa 40 kieltä suoraan korviisi.

Samalla ne voivat olla kätevä työkalu turisteille ja tavallisille kuluttajille heidän matkoillaan, sekä ne voivat olla myös arvokas lisä työmatkoilla ollessasi. Kielivaikeudet ovat edelleen erittäin suuri ongelma ja Las Vegasissa Mars-korvanapit voittivat CES 2018- messujen Best of Innovations- palkinnon. Tämä tapahtuu reaaliaikaisen tekniikan avulla, joka antaa kahden henkilön puhua suoraan toisen korvanappiin, johon tulee reaaliaikainen käännös 10 eri kielellä, kuten esim. englanniksi, koreaksi, espanjaksi tai kiinaksi. Emme tiedä, tulisiko tämä toimimaan vielä isoja kaupoja tarkkaan hieroessa mutta se on todennäköisesti vain ajankysymys ennen kuin kielivaikeudet ovat muisto vain.

IoT voi olla kansanterveyden noste

Hyvä terveys alkaa hyvillä unilla mutta Sleep Number 360 älysänky menee askeleen pidemmälle ja voi kirjaimellisesti olla hengenpelastaja

Välillä kuulee keskustelua, että monet tämän päivän teknisistä edistysaskelista nähdään uhkana terveydellemme. Automatisaatioiden ja monien muiden apuvälineiden avulla meidän ei oikeastaan edes tarvitse nousta sohvalta tai konttorituolilta. CES 2018- messujen trendit osoittivat kuitenkin toista. Meillä on ollut jo kauan aktiviteettirannekkeita ja älykelloja, jotka inspiroivat meitä liikkumaan ja urheilemaan. Keskitymme Internet of things (IoT)- asioihin ja asetamme riman erittäin korkealle myös terveyttä ymmärtäessä. Sänkyvalmistaja Sleep Number esitteli älysänkyjä, jotka tunnistavat sykkeesi ja hengityksesi. Sänky voi ennakoida sydänkohtauksen ja tulevalla Google Assistant tuella voi sänky jopa automaattisesti soittaa hätäkeskukseen, jos onnettomuus tai kohtaus sattuisi olemaan lähellä.

Philips esitteli samanaikaisesti SmartSleep päähineen, joka erikoisvalmistettujen ääniaaltojen avulla ei vain mittaa unikaavojasi vaan voi myös parantaa automaattisesti syvää untasi. Paremmalla unella sekä lukemattomalla määrällä erilaisia kytkettyjä lisälaitteita on sykkeesi ja aktiviteettisi mittaaminen erittäin helppoa, sekä monilla lisälaitteella on myös veriarvojen mittaaminen mahdollista. Näin me ja kollegamme saamme mahdollisimman hyvän terveyden. Aiemmin tätä kutsuttiin paremmaksi elintasoksi ja nyt myös sen avulla voidaan vähentää sairaslomia työelämässä.

Tekninen yhteiskunta lamaantuu ilman yhteyttä

Ironista kyllä, CES 2018- messut näyttivät myös tulevaisuuden verkkoon kytketyn yhteiskunnan akilleen kantapään. Erittäin rajun ja odottamattoman sateen jälkeen sähkö katkesi messujen suurimmasta hallista - Central Hallista. Messujen suurin ja kaikkein vakuuttavin LG:n, Samsungin ja Panasonicin lava oli ilman sähköä kahden tunnin ajan ja kaikki älytuotteet tulivat välittömästi toimettomiksi. Jälkipyykkiä pestään varmasti kovaäänisesti ja pitkään ja se voi tulla järjestäjälle kalliiksi.

Samalla se näytti myös, miten sähkö ja toimivat yhteydet ovat tulleet yhä suurimmaksi akilleen kantapääksi. UPS- ja paristoratkaisuista saattaa tulla CES 2019- messujen uusi trendi, älykoti tai konttori ilman sähköä ei nimittäin ole kovinkaan hyödyllinen.