Computex uutuuksia.

Computex uutuuksia.

Raportoimme suoraan maailman suurimmilta tietokonemessuilta.

computex

Computex

Computex on yksi maailman tärkeimmistä it-alan messuista. Siellä esitellään vuosittain valtava määrä tietokoneita, komponentteja ja älykkäitä it-ratkaisuja. Mikäli tahdot pysyä selvillä tietokonemaailman tapahtumista, seuraa näitä messuja.  Raportoimme kaikista messujen uutisista koko viikon ajan.

2. kesäkuuta - päivä 3

MSI VT72 6QN

VT-työhön mukautettu kannettava työasema

Virtuaalitodellisuus on tänä vuonna suuri puheenaihe, mutta keskustelu koskee etupäässä markkinoille tulevia uusia näyttölaitteita. Yksi vuoden merkittävimmistä uutuuksista oli kuitenkin Googlen Androidille kaavailemien VT-suunnitelmien esittely, joten sisältöpuolellakin alkaa vihdoin tapahtua. Computexin kohokohtiin kuuluu MSI:n uusi tietokone MSI VT72 6QN. Sen sanotaan olevan maailman ensimmäinen liikuteltava työasema, jolla on Nvidian VT-sertifiointi. Tietokone on siis kehitetty erityisesti niille, jotka käyttävät työssään raskaita 3D-sovelluksia yms. ja haluavat ryhtyä kehittämään nimenomaan virtuaalitodellisuuteen liittyviä ohjelmia.

AMD Radeon RX 480

Hyvää suorituskykyä sopuhintaan

AMD:n toinen suuri uutuus oli odotetusti uusi näytönohjain, joka ei kuitenkaan ollut aivan odotusten kaltainen. Sen sijaan, että haastaisi Nvidian uusimman lippulaivan GTX 1080:n oikealla suorituskykyhirmulla, AMD on valinnut toisen tien. Uudessa Radeon RX 480 -näytönohjaimessa on käytetty uutta Polaris-grafiikkapiiriä, ja hinta asettuu 200 – 250 euron paikkeille. AMD lupaa silti samaa suorituskykyä kuin huomattavasti kalliimman hintaluokan näytönohjaimet, joskaan ei aivan GTX-1080:n tasoa. Esittelyn aikana kävi kuitenkin ilmi, että kaksi RX 480:ää voisi antaa GTX:ää vastaavan tehon, mutta jäädä hinnaltaan sitä edullisemmaksi.

AMD panostaa siis yksinkertaisesti hyvän suorituskyvyn toimittamiseen edulliseen hintaan sekä alhaiseen tehonkulutukseen uuden 14 nanometrin valmistustekniikan ansiosta. Tähän on kiinnostavaa palata myöhemmin tarkemmin.

AMD ZEN

AMD:n uusi suoritinarkkitehtuuri antaa 40 % enemmän tehoa

AMD:n messuilla pitämässä lehdistötilaisuudessa esiteltiin kaksi suurta uutuutta, joista tässä ensimmäinen. Esityksessään AMD esitteli uuden suoritinarkkitehtuurin, joka on saanut nimekseen Zen. Osoittaakseen, ettei Zen-arkkitehtuuri ole enää varhaisessa prototyyppivaiheessa, AMD esitteli messuilla fyysisen suorittimen ja Zen-suorittimen avulla renderoidun videoleikkeen. AMD:n mukaan ensimmäiset Zen-suorittimet toimitetaan tietokonevalmistajille tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

Ensimmäinen Zen-suoritin on saanut nimekseen Summit Ridge, ja AMD esitteli myös joitakin sen teknisiä tietoja. Siinä on kahdeksan ydintä ja 16 säiettä, ja AMD:n mukaan uusi arkkitehtuuri kasvattaa suorituskykyä aiempaan arkkitehtuuriin verrattuna 40 % kellojaksoa kohden.

Asrock IoT router

Älykäs reititin esineiden internetille

Yksi tämänvuotisten Computex-messujen kiinnostavimmista reitittimistä on ASRockin uusi X10 IoT Router. Se on tehokas, viimeisintä tekniikkaa pullisteleva reititin kotiin tai pieneen toimistoon. Sen ominaisuuksiin kuuluvat mm. MU-MIMO ja beamforming. Uudesta mallista erityisen kiintoisan tekee ASRockin panostus IoT:iin eli Internet of Thingsin käyttämiin tekniikoihin. Reititin tukee nimittäin esimerkiksi LoRaa ja Zigbeetä, joten X10:n ympärille on mahdollista rakentaa todella älykäs verkko.

1. kesäkuuta - päivä 2

Corsair ML-Pro

Magneettituulettimet alentavat melutasoa

Jos olet kyllästynyt tietokoneesi tuulettimen huminaan, nämä Corsairin uudet tuulettimet voivat ratkaista ongelman. Tuulettimet eivät ehkä yleisesti ottaen kuulu suurten tietokonemessujen jännittävimpiin kapineisiin, mutta Corsairin nyt markkinoille tuoma ML-Pro-sarja sai kiinnostuksemme heräämään. Nämä tuulettimet ovat nimittäin hieman erilaisia, sillä niiden siipiä pitää paikallaan magneettinen levitaatio – siitä nimi ML. Koska liikkuvia osia on vähän, syntyy myös vähemmän ääntä, ja lisäksi minimoitu kitka saa siivet pyörimään varsin vauhdikkaasti. Corsairin mukaan uudet tuulettimet tarjoavat saman ilmanpaineen kuin

Tuulettimet tulevat myyntiin tämän vuoden kolmannella neljänneksellä kokovaihtoehdoissa 120 ja 140 millimetriä.

31. toukokuuta - päivä 1

Asus Zenfone 3

Puhelin, jossa on kokonaista kuusi gigatavua RAM-muistia

Computex-messut ovat nyt alkaneet, ja ensimmäisenä pienen esitapahtumansa piti Asus. Aloitamme siis yksinkertaisesti kertomalla, mitä Asus siellä esitteli. Yritys on muun muassa päättänyt panostaa tänä vuonna erityisen vahvasti älypuhelinmarkkinoihin, ja Computex-messuilla he esittelevät kokonaista kolme uutta puhelinmallia. Ne ovat nimeltään ZenFone 3, ZenFone 3 Ultra ja ZenFone 3 Deluxe. Niistä etenkin Deluxe erottuu todella edukseen: se ei ainoastaan ole suorituskyvyltään huippuluokkaa kuuden gigatavun RAM-muistillaan, vaan myös muotoiltu siten, että kaikki viitteet antenneista on onnistuttu taikomaan piiloon. ZenFone 3 Deluxessa ei siis ole antennilinjoja tai mitään muuta, mikä häiritsisi muotoilua tai puhelimen kokonaan metallista kuorta.

Asus ZenBook 3

Täydellinen yhdistelmä kannettavuutta ja suorituskykyä

Myös ZenBook on kokenut päivityksen, ja uusi ZenBook 3 -malli on edeltäjiään ohuempi, kevyempi ja tehokkaampi. ZenBook 3 on valmistettu kokonaan alumiinista, sen paksuus on 11,9 millimetriä ja se painaa vain 910 grammaa. Tästä huolimatta sen hankkija saa tietokoneen, jossa on täysimittainen näppäimistö sekä Core i5- tai i7-suoritin. ZenBook 3 voidaan toimittaa 16 gigatavun RAM-muistilla ja yhden teratavun SSD-levyllä. 12,5 tuuman näyttöä suojaa Gorilla Glass 4.

Kyseessä on yksinkertaisesti todella tehokas ja kannettava tietokone käyttäjälle, joka on paljon tien päällä mutta ei silti halua tinkiä suorituskyvystä. Lisättäköön kuitenkin, että saadakseen tabletista ohuen Asus on joutunut hieman vähentämään liitäntöjä ja seuraa sikäli Applen esimerkkiä, että laitteessa on vain yksi USB3 C-tyypin portti ja yksi 3,5 mm:n kuulokeliitäntä.

Asus Transformer 3 Pro

Tabletti, jossa on sitä jotakin

Otetaan sitten vielä viimeinen Asus-tuote ennen kuin on aika tarkastella nyt alkavien messujen muuta tarjontaa. Tässä on Asus Transformer 3 Pro eli sekä työ- että kotikäytössä uskomattomia mahdollisuuksia tarjoava Windows 10 -tabletti. Tabletin näyttö on 12,6-tuumainen ja sen resoluutio on 2880 x 1920 pikseliä. Malliin saa Intel Core i7 -suorittimen, 16 gigatavua muistia ja kokonaisen teratavun SSD-levyn. Transformer 3 Pro on vain 8,35 millimetriä paksu (ohut?), mutta silti Asus on onnistunut mahduttamaan siihen sormenjälkitunnistimen, 13 megapikselin kameran, HDMI-, Thunderbolt 3- ja USB 3 -portit sekä sisäänrakennetut Harman Kardon -kaiuttimet.

Tablettiin voi tietysti liittää myös näppäimistön, jolloin se toimii täysiverisenä kannettavana. Hauska yksityiskohta on mahdollisuus yhdistää siihen ulkoinen näytönohjain tulevan ROG XG Station 2:n kautta. Sen ansiosta tablettia voi esimerkiksi käyttää päivisin arkisiin puuhiin ja töihin ja tehdä siitä illalla näytönohjaimen avulla kunnon pelikoneen.