Focus week

Sopiva kannettava kuhunkin tarkoitukseen

Kun työpäivät ovat pitkiä, tehtävät vaativia ja jatkuva verkkoyhteys välttämätön, kannettavan tietokoneen ja tarvikkeiden on pysyttävä mukana vauhdissasi. Mutta miten voit valita itsellesi parhaiten sopivan kannettavan? Käymme läpi tärkeimmät seikat ja autamme sinua valitsemaan oikein.

Tutustu valikoituihin tuotemerkkeihimme

Vaativa työympäristö

Kannettava tietokone on ehdoton apuväline kiireisessä työympäristössä, jossa vaihdellaan eri ohjelmien välillä, suoritetaan erilaisia tehtäviä ja liikutaan eri ympäristöissä. Eri tuotemerkit tarjoavat kuitenkin erilaisia malleja, toimintoja ja tarvikkeita, joten omat tarpeet täyttävän kannettavan löytäminen ei välttämättä ole helppoa.


Kun tiedät tarkasti, miten kannettavaa tullaan käyttämään, voit rajata valikoimaa ja helpottaa sopivan vaihtoehdon löytämistä.

Tärkeät komponentit

Ensiksi kannattaa varmistaa, että prosessori on riittävän tehokas. Mitä tehokkaampi prosessori, sitä vaativampia työtehtäviä ja niihin liittyviä sovelluksia sillä voi suorittaa. Jos prosessorin teho ei riitä työtehtäviesi suorittamiseen, työskentely hidastuu tai tulee kokonaan mahdottomaksi.

Toinen mielessä pidettävä asia on RAM-muisti. Sen avulla voit käyttää useampia ohjelmia samaan aikaan nopeasti – ilman, että ne kaatuvat. Jos prosessorin on odotettava liian pitkään RAM-muistia, tietokoneen suorituskyky heikkenee. Toisin sanoen prosessori ja RAM-muisti ovat yhtä tärkeitä toimivuuden kannalta. Pitkien päivien aikana ei aina ole mahdollista käyttää laturia, joten on myös tärkeää, että akku kestää koko päivän tai pidempään.

Muista, että on helpompaa valita sopivat komponentit heti aluksi, koska niiden korvaaminen tai lisääminen on kannettavissa vaikeaa. Kannattaa siis valita hieman tehokkaampi ja suorituskykyisempi malli kuin mitä aluksi ehkä harkitsit, sillä silloin sinun ei tarvitse pettyä puutteellisen suorituskyvyn vuoksi ja kannettavasi tekninen käyttöikä pitenee.

Optimaalista tehoa varten suosittelemme seuraavia:

  • + Suoritin: Intel i7/AMD Ryzen 7
  • + RAM: 32 Gt
  • + Käyttöjärjestelmä: Windows 11
  • + Akunkesto: 10 tuntia

Oppaasi

Valinnanvaikeus voi yllättää, kun tarjolla on satoja erilaisia kannettavia tietokoneita. Dustinin tuotepäällikkkö Mathias Isaksson neuvoo lähtemään liikkeelle miettimällä, mihin kaikkeen aiot kannettavaa käyttää.

Vendor articles

Tämä on Windows 11

Windows 11 on intuitiivinen, helppokäyttöinen ja nopea.

Dell XPS -sarja

Dell XPS 15 on täydellinen valinta yrittäjille, jotka haluavat sekä tyylikästä muotoilua että uusimpia toimintoja.

Logitechin MX Master -sarja

Logitechin Master-sarja kehitettiin parantamaan tuottavuutta.

HP:n ZBook-sarja

HP:n ZBook-sarjan tehokkaat työasemat on testattu, optimoitu ja sertifioitu kestämään suurta kuormitusta – missä ikinä niitä käytetäänkään.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Se riippuu tietenkin siitä, mitä etsit. Mutta suorituskykyisen ja vaativista työtehtävistä luotettavasti suoriutuvan kannettavan hinta liikkuu yleensä 1500–2500 euron välillä.

Valitessasi kannettavaa tietokonetta älä mieti valmistajaa vaan selvitä koneen tekniset tiedot, käyttöjärjestelmä, takuuaika sekä se, vastaavatko sen rakenne ja ominaisuudet tarpeitasi.

Uuden kannettavan voi odottaa kestävän käytössä 3–4 vuotta. Sen jälkeen voi olla niin, että se ei teknisesti enää täytä uusimpia vaatimuksia. Kannettava tietokone säilyy yleensä kyllä pidempään toimintakuntoisena, mutta ajan myötä komponenttien on yhä vaikeampi pysyä mukana vauhdissa. Kannattaa siis hankkia tehokas kannettava, niin että se kestää pidempään käyttökelpoisena.

Tabletti kulkee helpommin mukana, mutta se ei tarjoa samaa suorituskykyä ja tehoa kuin kannettava tietokone. Jos käytät esimerkiksi vaativia ja paljon tehoa vaativia ohjelmia, tarvitset kannettavan tietokoneen. Nykyään on olemassa myös 2-in-1-ratkaisuja, jotka tarjoavat kannettavan tietokoneen tehoa ja suorituskykyä tablettimaisella liikuteltavuudella.

Kannettavan tietokoneen laitteiston päivittäminen on yhä vaikeampaa. Tämä johtuu osittain siitä, että useimmissa kannettavissa on yhtenäinen metallirunko, ja osittain siitä, että joihinkin komponentteihin ei edes pääse käsiksi niitä vahingoittamatta. Voit kuitenkin päivittää RAM-/SSD-muistin.

Useimmille Windows 11 on päivityksen arvoinen parannus. Siinä on useita uusia suorituskykyä parantavia toimintoja ja suunnitteluratkaisuja, jotka ovat saaneet paljon huomiota. Se sisältää muun muassa parempia kokoustoimintoja, tietoturvatoimintoja ja yhteistyöratkaisuja.

Kannettavan tietokoneen kulutus voi olla 50–100 W/h mallista riippuen. Erot eivät oikeastaan ole kovin suuria. Jos käytössä on erittäin tehokas näytönohjain, sähkönkulutuksessa voi huomata eron, mutta muuten ei juurikaan.

Prosessori ja muisti ovat ehdottomasti tärkeimpiä tekijöitä kannettavan nopeuden kannalta. Mitä enemmän prosessoritehoa ja muistia, sitä nopeampi kannettava.