Infrastruktuuri

4 pilvipalvelutrendiä vuodelle 2018

Pian pilvipalveluita ei käytetä enää vain kustannussäästöt tai tehokkuus mielessä, vaan niiden avulla pysytään kehityksen etujoukoissa. Listasimme neljä pilvipalvelutrendiä, joita kannattaa pitää silmällä.

1. Pilvipalvelusta tulee mahdollistaja

Tekoälyn, koneoppimisen ja esineiden internetin käytön lisääntyessä on varsinkin pienten ja keskisuurten yritysten mahdotonta arvioida, kuinka suurta tietomäärää heidän on tarpeen hallita, ja kuinka suurta laskentatehoa he tulevat tarvitsemaan. Pilvipalveluita käytettäessä määriä on mahdollista skaalata tarpeen mukaan. Näin esimerkiksi pienten startup-yritysten ei tarvitse tehdä isoja investointeja, mutta he saavat silti tarpeeksi kapasiteettia suurtenkin tietomäärien käsittelyä varten.

2. Säiliöt tulevat

Säiliöt (Containers) tekevät pilvipalveluista entistäkin tehokkaampia. Säiliö on virtuaalinen laite, joka jakaa esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmän muiden säiliöiden kanssa. Esimerkiksi Gmail ja YouTube toimivat nykyisin säiliöiden avulla, ja Googlen pilvessä pyörii arvion mukaan miljardeja säiliöitä viikossa. "Säiliötekniikka nopeuttaa sovellusten siirtoa datakeskusten välillä ja lisää käyttömahdollisuuksia. Säiliötekniikka on ehdottomasti ratkaisu, johon tietohallintopäälliköiden olisi syytä perehtyä, kehottaa Forrester Researchin analyytikko Paul Miller CIO Swedenille antamassaan haastattelussa.

3. Turvallisuustarpeet kasvavat

Samalla kun yhä useammat yritykset siirtävät toimintaansa pilvipalveluihin, näiden palvelujen tarjoajista tulee houkuttelevia kohteita kyberrikollisille. Vaikka pilvipalveluja tarjoavat yritykset ovat tietoturva-asiantuntijoita, mikään järjestelmä ei ole sataprosenttisen varma. Asiakkaille onkin merkityksellistä se, että pilvipalvelun tarjoajalla on suunnitelma siltä varalta, että tietoja joutuu vääriin käsiin tai järjestelmä kaatuu. Tutkimus- ja konsultointialan yritys Gartner suosittelee, että yritykset laativat turvallisuuskäytännöt sen mukaan, millaisia pilvipalveluja heillä on käytössä.

4. Vanha järjestelmä siirtyy pilveen

Varastointi-, varmuuskopiointi- ja sähköpostipalveluiden siirtäminen pilvipalveluihin on melko yleistä. Mutta nyt yritykset alkavat siirtää vielä enemmän liiketoimintaa ja vanhoja järjestelmiä pilveen. Tarvittava strategia riippuu siirrettävästä järjestelmästä. Jos kyseessä on suhteellisen muuttumaton sovellus, valmis tai itse kehitetty, sopii IaaS (Infrastructure as a Service) parhaiten. Jos sovelluksen pohjana on esimerkiksi Java-, .NET- tai Python, sopii PaaS (Platform as a Service), kuten Google App Engine tai Microsoft Azure -ohjelmisto paremmin. Näin päästään hyödyntämään pilven kehittyneimpiä ominaisuuksia.

Lue lisää: Pilvetön ei aina ole paras

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue