Infrastruktuuri

Dellin tallennusratkaisuilla valtavat datamassat pysyvät aisoissa helposti ja tehokkaasti

Dataa kertyy nykypäivänä joka paikasta. Samalla tiedostojen koko kasvaa ja tietoturvauhat käyvät entistä kinkkisemmiksi. Dellin scale-out-tallennusratkaisut tarjoavat helppoutta, turvallisuutta ja kustannustehokkuutta.

Yritysten keräämät, tallentamat ja säilömät datamäärät kasvavat valtavaa vauhtia. Kun digitalisaatio tuo käyttöön uusia sovelluksia ja samalla sekä kuvan että videon käyttö yleistyy, tuloksena on kasapäin dataa digitaalisessa muodossa.

It-kielessä tällaista esimerkiksi sovellusten tai käyttäjien generoimaa, dokumenteista, tiedostojaoista, lokidatasta, varmistuslevypinnoista ja datapartikkeleista koostuvaa dataa kutsutaan strukturoitumattomaksi dataksi.

”Koko ajan syntyy entistä enemmän dataa, joka on tärkeää liiketoiminnalle”, sanoo Dellin Suomen ja Baltian aluepäällikkö Lauri Koivisto. ”Dataa ei tallenneta vain tallentamisen ilosta, vaan sitä halutaan säilyttää, jotta siitä voidaan jalostaa lisäarvoa.”

Koivisto antaa esimerkiksi vakuutusyhtiön, jonka tekemistä päätöksistä generoituu dataa eri lähteistä. Dataa ei säilötä vain todisteena, vaan yritys voi hyödyntää asiakashistoriaa ennakoinnissa ja esimerkiksi tarjota sen avulla asiakkaalle tämän tilanteeseen sopivia ratkaisuja. Samoin vaikkapa lentokenttä voi käyttää valvontakameroiden keräämää dataa optimoidakseen ihmismassojen liikkumisen sujuvuutta.

Siiloutuminen selätettävä

Data on siis hyväksi, mutta massojen tallentaminen ei enää onnistu vanhoilla välineillä. Dellin rakenteettomien dataratkaisuiden järjestelmäsuunnittelija Carl Bergström huomauttaa, että perinteiset ratkaisut eivät enää vastaa nykytarpeita.

”Tallennusympäristöt ovat perinteisesti hyvin sovelluskeskeisiä”, hän sanoo. ”Nykypäivänä vaatimukset ovat muuttuneet.”

Apu löytyy Dell EMC:n scale-out-tallennusratkaisuista. Ne voivat ottaa vastaan isoja massoja dataa ja keskittävät tallennuksen yhteen paikkaan. Näin data ei siiloudu erilaisiin ja pahimmassa tapauksessa yhteensopimattomiin järjestelmiin, vaan kaikki data on saatavilla yhdellä alustalla. Sieltä dataa voidaan analysoida, käyttää hyödyksi ja jakaa liiketoiminnan eri funktioiden kesken.

Dell on scale-out-tallennusarkkitehtuurissa markkinajohtaja. Koiviston mukaan tähän on viisi syytä: kustannustehokkuus, hallinnan helppous, skaalautuvuus, monikäyttöisyys ja turvallisuus.

Kustannustehokkuus syntyy siitä, että kasvavaa datamassaa voidaan hallita huomattavasti edullisemmin kuin primääritallennusjärjestelmässä. Keskitetty hallinta poistaa siilot ja helpottaa datan käsittelyä, ja skaalautuvuus estää pullonkaulat niin suorituskyvyssä kuin kapasiteetissakin. Moniprotokollapääsy mahdollistaa järjestelmän erittäin tehokkaan hyödyntämisen.

Lisäksi Koivisto lupaa, että kun tallennuksen keskittää scale-out-alustaan, tiedon varmistaminen on yksinkertaisempaa ja tietoturvasta huolehtimiseen on kehittyneitä työkaluja kampittamaan nykypäivän tietoturvauhkia. Turvallisuus on erittäin keskeistä kaikille yrityksille, ja sen merkitys tunnistetaan aiempaa paremmin.

”Modernien järjestelmien käyttö auttaa suojautumaan tehokkaasti myös tietoturvauhilta”, Koivisto muistuttaa.

Dustin ja Dell tiiviissä yhteistyössä

Dustinin myyntijohtaja Mika Karpala sanoo, että datanhallinnan haasteet koskevat käytännössä kaikkia yrityksiä. Tarve kasvaa sitä suuremmaksi, mitä isompia määriä dataa on ja mitä moninaisempaa käsittelyä se vaatii.

”Julkishallinnossa ja yrityksissä tilanne on tällainen erityisesti, jos käyttäjiä on useita satoja”, Karpala toteaa.

Asia on Karpalan mukaan ollut it-alalla esillä ja puheissa jo pitkään. Nyt säilytettävän datan määrä ja esimerkiksi IoT-laitteiden yleistyminen ovat kuitenkin tehneet ongelmasta entistä akuutimman. Samoin on vaikuttanut EU:n tietosuoja-asetus GDPR, joka edellyttää yrityksiä ja yhteisöjä huolehtimaan henkilötietojen säilyttämisestä huomattavasti aiempaa tarkemmin sekä estää tarpeettoman säilyttämisen.

Karpala painottaa, että sääntelyn myötä datanhallinta ei ole enää valinnainen asia.

”Tähän liittyy myös tietoturva, sillä kuten viime aikojen uutisista on nähty, uhkat ovat todellisia ja vahingot voivat olla mittavia”, hän sanoo. ”Siksi jo tietoturvan parantaminen voi olla hyvä syy hankkia moderni ratkaisu.”

Dustin ja Dell toimivat korkeimmalla mahdollisella kumppanuustasolla, eli Dell on yksi Dustinin tärkeimmistä kumppaneista. Dustinin kautta ratkaisun hankkiminen onnistuu myös palveluna, jolloin asiakas saa kuukausimaksulla käyttöönsä toteutuksen ja kaikki siihen liittyvät palvelut.

”Dellin ratkaisut ovat vakaita ja luotettavia ja niihin panostetaan jatkuvasti”, Karpala kuvailee. ”Palveluna ratkaisun ostaminen ei edellytä isoja kertahankintoja, joten se lisää joustavuutta.”

2 marraskuuta 2020

Aihealue