Infrastruktuuri

Infrastruktuuri, joka auttaa rakentamaan innovatiivisia yrityksiä

IT-infrastruktuurin maailmanmestareilla ei ole salaista reseptiä. Voittavat yritykset ovat vain olleet riittävän fiksuja asettaakseen asiakkaan ja käyttäjän etusijalle ja poimineet oikeat asiat digitaalisesta herkkupöydästä.

Prasert Jakkawaron tatuoinnit erottuvat lepattavan oranssin kankaan alta. Hän on jättänyt raivon taakseen. Hän yrittää katsoa eteenpäin, mutta se ei ole helppoa, kun on raatanut kahdeksan vuotta orjana kalastusaluksella Intian valtamerellä. Muistot viiltävät syvemmältä kuin Jaavan hauta. Jos hänestä ei olisi tullut munkkia Samut Sakhonin buddhalaistemppeliin Thaimaassa, hän ei todennäköisesti olisi enää hengissä.

Eikö tässä artikkelissa pitänyt käsitellä IT-infrastruktuuria? Kyllä vain. Uutistoimisto Associated Press (AP)1 paljasti vuonna 2015 laajamittaisen orjatyövoiman käytön ja laittoman kalastuksen Intian valtamerellä. Apuna selvityksessä oli muun muassa yritys nimeltä Maxar Technologies, joka toimittaa korkearesoluutioisia kuvia, analyysejä ja dataa avaruudesta. Nämä palvelut edellyttävät IT-infrastruktuuria, joka voi käsitellä 80 petatavua dataa. Päivässä.

Paljastus pelasti 2 000 orjaa laittoman kalastusteollisuuden kynsistä.

Maxarin kuvien ja analyysityökalujen avulla pystyttiin tunnistamaan laittomat kalastusalukset lähes 74 miljoonan neliökilometrin alueelta. Se on kuin etsisi neulaa uima-altaasta. Paljastus pelasti 2 000 orjaa laittoman kalastusteollisuuden kynsistä.

Prasertin tarinan kertoi Margie Mason AP:n reportaasisarjassa vuonna 2017.

Yhtä aikaa yksinkertaista ja edistyksellistä

Emme voi ratkaista kaikkia haasteita lisäämällä suoritintehoa. Vielä. Elämme kuitenkin eksponentiaalisessa maailmassa. Kesti esimerkiksi 75 vuotta, ennen kuin puhelin oli sadan miljoonan ihmisen käytettävissä. Candy Crush pääsi samaan 15 kuukaudessa. Tänään puhumme API-rajapinnoista, mikropalveluista ja siitä, että tekoäly jätetään viikonlopuksi kokoamaan algoritmeja ja testaamaan virtuaalisesti tuhansia ratkaisuja.

IT-infrastruktuurista tulee vuosi vuodelta kehittyneempää ja yksinkertaisempaa. Laitteet kasvavat yhteen ohjelmistojen kanssa ja muodostavat hyperkonvergoidun infrastruktuurin, mikä helpottaa käyttöä. Samalla markkinoille tulee uusia virtualisointityökaluja, joiden avulla voit rakentaa arkkitehtuurisi mikropalvelujen pohjalle.

Kyse on edelleen palvelimista, suorittimista ja verkoista – missä ikinä ne sijaitsevatkaan – mutta siihen vertailukohdat sitten jäävätkin.

Muutaman vuoden kuluttua kaikki yritykset ovat hyviä käsittelemään ja hyödyntämään dataansa.

Tee datasta kilpailuetu

Whitepaperiin
Annica Wallenbro StojcevskiAnnica Wallenbro Stojcevski, Microsoftin Cloud & AI -liiketoiminta-alueen johtaja.

Microsoftin Cloud & AI -liiketoiminta-alueen johtaja Annica Wallenbro Stojcevski voisi puhua aiheesta tuntikaupalla. Nyt hän joutuu kuitenkin hillitsemään intoaan, sillä tarkoitus on puhua datasta.

– Data edistää digitaalista muutosta. Se auttaa meitä ymmärtämään nykyhetkeä ja tulevaisuutta sekä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä. Datapisteitä on kuitenkin vitsaukseksi asti. Joitakin vuosia sitten data-alustan rakentaminen ja jäsentäminen oli visainen tehtävä. Nyt ohjelmistoja kehitetään pilvessä niin nopeasti, että dataan perustuvat palvelut ja toiminnot, kuten analysointi, tekoäly, automatisaatio ja IoT, tulevat yhä useampien saataville. Tämän ansiosta ihmiset pääsevät vauhtiin. Muutaman vuoden kuluttua kaikki yritykset ovat hyviä käsittelemään ja hyödyntämään dataansa.

Kaikki pilvipalveluihin sisällytettävät innovaatiot laajentavat pohjaa, jolle yritykset voivat rakentaa ratkaisujaan. Tätä on vaikea hyödyntää vanhoilla järjestelmillä.

Ei yllätä, että Wallenbro Stojcevskin on vaikea nähdä yritysten innovoivan tehokkaasti täysin irrallisessa IT-ympäristössä. Ei ole myöskään erityisen radikaalia todeta, että useimmilla yrityksillä pitäisi olla vähintäänkin hybridimuotoinen IT-infrastruktuuri, jotta ne eivät ajautuisi marginaaliin hyvin pian.

– Kaikki pilvipalveluihin sisällytettävät innovaatiot, kuten tekoäly tai PaaS, laajentavat pohjaa, jolle yritykset voivat rakentaa ratkaisujaan. Tätä on vaikea hyödyntää vanhoilla järjestelmillä. Innovointiin ja laskentaan tarvitaan tällöin ennemminkin palvelinsali kuin datakeskus, hän sanoo.

Luo ketterä infrastruktuuri

Nykyään yrityksen IT-infrastruktuurin on oltava yhtä ketterä kuin sen koko toimintatapa. Tai mieluummin vielä ketterämpi. Infrastruktuurin on nimittäin oltava valmis kehitykseen, jota yrityksessä ei vielä osata kuvitellakaan. Eksponentiaalinen maailma, siis.

Tai kuten Gartnerin Research Vice President Katherine Lord kirjoittaa ”The Future of I&O Is Infrastructure-Led Disruption” -raportissa2: ”IT-johtajat, jotka hyödyntävät disruptiivisessa tekniikassa, kuten pilviteknologiassa ja tekoälyssä, piilevän voiman, löytävät yrityksissään uuden roolin innovatiivisina liiketoiminnan kehittäjinä.”

Et halua koskaan päätyä tienhaaraan, jossa sinun on laitettava kaikki uusiksi.

Saman raportin mukaan 66 prosenttia IT-johtajista katsoo, ettei yrityksen kulttuuri ole riittävän kypsä ketterään toimintatapaan. Kaikki alkaa, kuten niin usein, ihmisistä itsestään. Muutos edellyttää ennakoivaa asennetta digitaalista liiketoiminnan kehittämistä kohtaan.

– Et halua koskaan päätyä tienhaaraan, jossa sinun on laitettava kaikki uusiksi. Etenkään, jos sinulla ei IT-johtajana ole vetovastuuta asiassa. Tällöin johdolta voi viime kädessä tulla päätös siirtää kaikki pilveen, vaikka yrityksesi todellisuudessa tarvitsisi vaikkapa hybridiratkaisun, valottaa Dustinin Director Advanced Sales LCP Britt Aas Fidjestøl.

Fidjestølin äänessä on kevyt ”miten vaikeaa se voi olla” -sävy, joka on tyypillinen kokeneille IT-asiantuntijoille. Yritysten koettuja esteitä, kuten juuttumista vanhoihin järjestelmiin ja toimittajiin, hän pitää lähinnä pieninä töyssyinä matkalla. Ratkaisu on aina löydettävissä.

– Älä rajoitu kehityksen ja käytön osalta kolmeen klassiseen osa-alueeseen eli palvelimeen, tallennukseen ja verkkoon. Ajattele sen sijaan resurssipoolia, jonka voit automatisoida. Nouse seuraavalle tasolle. Miten automatisoit esimerkiksi verkkokäytön ja asiakasportaalit?

Tavoitteena on, ettei testiympäristön muodostaminen koskaan kestä kahta–kolmea viikkoa, kun Netflix pystyy siihen silmänräpäyksessä.

Kaikki tämä on oikeastaan suoraviivaista. Kyse on vain siitä, mitä yritys ja asiakkaat tarvitsevat.

– Laitteisto itsessään on aika yhdentekevä. Sen pitää vain pystyä käsittelemään ohjelmistoa. Lisäksi tarvitaan tietenkin osaamista. Data- ja analyysimäärän kasvaessa kustannukset kasvavat sekä infrastruktuurin että henkilöstön osalta. Tarkastele kaikkea jälleen resurssipoolina. Omat palvelimet, julkiset pilvet, oma osaaminen, vuokrattu osaaminen. Tavoitteena on, ettei testiympäristön muodostaminen koskaan kestä kahta–kolmea viikkoa, kun Netflix pystyy siihen silmänräpäyksessä. Tulevat työntekijäsi riehuvat raivopäisinä ja tuloksena on varjo-IT.

Lue lisää:Laitteisto vs. ohjelmisto: vallanvaihto

Näin Netflix voittaa totuuden hetken

Netflix, niinpä niin. IT-infrastruktuurista ei voida puhua mainitsematta Netflixiä. Nykyaikaisen IT-infrastruktuurin on oltava vahva, skaalautuva ja turvallinen, ja sen avulla uudet palvelut, toiminnot ja sovellukset on voitava toteuttaa hyvin nopeasti. Netflix täyttää kaikki kriteerit, koska sen täytyy. Netflix ei voi nojata taaksepäin luottaen vakaaseen suoratoistopalveluun, joka tavoittaa koko maailman. Kuten yritys sanoo, sen on ”voitettava totuuden hetki” – se hetki, kun käyttäjät istuvat alas rentoutuakseen. Silloin heidän on valittava Netflix.

Yhtiön infrastruktuuri on hybridiympäristö, jossa kolme suurta julkista pilveä jakaa koko maailmaan kaiken paitsi itse elokuvat. Kaikki on kahdennettu ja voidaan jakaa mistä pilvestä tahansa.

Kaikki koostuu yli 700 mikropalvelusta.

Tätä varten yhtiöllä on muiden muassa Pohjoismaissa internetoperaattoreiden paikallisia, yksityisiä pilviä, joista elokuvat suoratoistetaan. Kaikki koostuu yli 700 mikropalvelusta – yksi käsittelee elokuvien metadataa, toinen asiakastietoja ja niin edelleen. Kyseessä on elävä ympäristö, joka muuttuu jatkuvasti. Yhtiöllä ei ole NOC:tä (Networks Operations Center), vaan DevOps omistaa mikropalvelunsa sataprosenttisesti.

Valitse oikeat asiat IT-herkkupöydästä

Saatat ajatella, että helppoahan se on maailmanlaajuisten teknologiajättien röyhistellä rintaansa. Muista kuitenkin, että Neflixin piti päätyä samaan pölyiseen laatikkoon kuin kaikki videovuokraamoketjut, jotka ovat joutuneet laittamaan pillit pussiin. Sen sijaan se onnistui muuntautumaan fyysisestä liikkeestä verkkokaupan kautta suoratoiston markkinajohtajaksi maailmassa. Tämä matka on mahdollinen huomattavasti useammille yrityksille kuin uskoisi, kunhan asenne tekniikkaa kohtaan on innovatiivinen.

Olemme siirtyneet vanhoista kaiken sisältävistä liiketoimintajärjestelmistä, herkkupöytään, jossa edistykselliset ohjelmistot käyttävät ja kehittävät laitteistoja.

Mathias Törnblom on Dustinin Customer Technology Evangelist. Henkilö, joka voi alkaa puhua FPGA-piireistä ja Kubernetics-klustereista ja päätyä pian vakoojatarinaan siitä, miten CIA hakkeroi Iranin ydinaseohjelman, joka ei ole yhteydessä internetiin. Ei ole mahdotonta sekään, että hän kutsuu sinut naamiaisiin, joiden teemana on neljäs teollinen vallankumous.

– Ei ole pilveä, on vain toinen palvelin. Infrastruktuurin automatisaatio ei ole vaikeaa, siitähän pilvissä on kyse. Voit ostaa eri tasoja julkisista ja yksityisistä pilvistä. Olemme siirtyneet perinteisistä, kaiken sisältäneistä liiketoimintajärjestelmistä herkkupöytään, jossa edistykselliset ohjelmistot käyttävät ja kehittävät laitteistoja. Samaan tapaan kuin matkapuhelimessa on kyse sovelluksista.

Herkkupöydän ääressä seisoessa on tärkeää ajatella riittävän pitkälle eteenpäin, Törnblom muistuttaa. Hyvät ja turvalliset valinnat vaativat taakseen tietoa.

– On virhe valita jotakin, mitä ei voida skaalata tai valita vaihtoehto, josta ei voida vaihtaa tiettyä komponenttia tai jota ei voida skaalata halutulla vauhdilla. Julkisessa pilvessä voidaan saada lisää tehoa vääntämällä nuppia, mutta todellisuudessa kyse ei ole nupista vaan haarukkatrukista, joka on kuormattu monilla eri asioilla. Haluatko maksaa joka kuukausi joustavuudesta, vai tiedätkö, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, ja investoit mieluummin enemmän kerralla?

Haasteena ei ole tekniikka. Haasteena on ankkurointi yritykseen.

Voi kuulostaa banaalilta, että tämän hyperedistyksellisen ja hyperkonvergoidun infrastruktuurin on ”voitettava totuuden hetki”. Eikö se toimi ihan hyvin sellaisenaan? Toki, kunnes näin ei enää ole, ja se hetki tulee nopeasti ja yllättäen. Infrastruktuurin on tehtävä töitä yrityksen, asiakkaiden ja planeetan hyväksi – ja säästettävä aika, ei haaskattava sitä.

– Haasteena ei ole tekniikka. Osaamme kyllä suunnitella, toteuttaa ja luoda. Haasteena on ankkurointi yritykseen – se, että IT nähdään työkaluna, joka kehittää liiketoimintaa. Tämä on muutosmatka, Fidjestøl tiivistää.

Lue lisää:Tämän takia yritykset panostavat hyperkonvergenssiin

Näin siivität liiketoimintasi lentoon datan avulla

Viisi asiantuntijaa kertoo, kuinka se onnistuu.

Whitepaperiin

Lähteet:
1. Fishing slaves no more, but freedom bring new struggles, www.ap.org
2. Gartner says infrastructure-led disruption will drive business innovation, www.gartner.com

Teksti: Robert Långström

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue