Infrastruktuuri

Karsi kustannuksia hallinnoimalla lisenssejä oikein

Tilauspilvipalvelujen yleistymisestä on ollut runsaasti etuja, mutta valitettavasti ne eivät ratkaise suurten yritysten kaikkia lisensseihin liittyviä haasteita. Ensinnäkin yrityksissä on usein asennettuja lisenssituotteita, joita pitää edelleen seurata, ja toisaalta yrityksessä saatetaan maksaa tuotteista, joita ei enää käytetä.

Ohjelmistojen jakelulomakkeet ovat muuttuneet nopeasti viime vuosina. Yhä useammat toimittajat ovat luopuneet perinteisistä asennuslisensseistä ja tarjoavat niiden sijaan pilvipalvelutilauksia. Tähän liittyy monenlaisia etuja. Yritykset ja organisaatiot pystyvät hallitsemaan ohjelmistoympäristöään entistä paremmin, saavat toimintaan joustavuutta eivätkä joudu sitomaan pääomaa järjestelmään, koska pilvipalvelusta maksetaan vasta käytön jälkeen.

– Asian ydin on siinä, että hallinnan saaminen on harvoin yksinkertaista, selittää Dustinin SAM-vastaava (Software Asset Management) Anouar Ben Jemia ja jatkaa:

– Nykyisin yrityksissä on usein käytössä sekaympäristö, jossa osa lisensseistä on tilauksia ja loput asennuslisenssejä. Ennen haasteena oli riittävä määrä lisenssejä kattamaan eri ohjelmistojen käyttö. Se saattaa edelleen olla tärkeää, mutta nykyisin yrityksissä ja organisaatioissa tahtoo olla liikaa asennuslisenssejä. Silloin maksetaan ohjelmistoista, joita ei käytetä.

Suurissa organisaatioissa käytetään yleisesti yhtenäistä image-asennusta, jossa kaikki käyttäjät saavat käyttöönsä perusohjelmistot omalla tietokoneellaan. Tietyillä osastoilla, kuten henkilöstö- ja taloushallinnossa tai markkinoinnissa tarvitaan kuitenkin lisäksi erilaisia erikoisratkaisuja. Näihin ohjelmiin ei useinkaan hankita tilauksia, ja IT-osasto pystyy hallitsemaan niiden todellisia käyttötapoja huonosti.

Dustinin palvelussa agentti selvittää kaikkiin asiakaskoneisiin asennetut ohjelmistot skannaamalla järjestelmän ja vertaa näin saatuja tietoja yrityksen lisensseihin ja tilauksiin.

– Dustinin lisenssihallintapalvelusta näkee, että yrityksellä on kaikki sopimusten ja vaatimusten edellyttämät lisenssit. Lisäksi se parantaa IT-osaston hallintaa analysoimalla ohjelmistojen todellista käyttöastetta suoraviivaisesti ja automaattisesti. Ratkaisumme avulla näkee, maksetaanko ohjelmistosta turhaan, olipa kyseessä ostolisenssi tai tilaus, hän selittää.

Dustinin palvelussa agentti selvittää kaikkiin asiakaskoneisiin asennetut ohjelmistot skannaamalla järjestelmän ja vertaa näin saatuja tietoja yrityksen lisensseihin ja tilauksiin. Lisäksi se seuraa käyttöastetta jatkuvasti.

– Yleensä järjestelmistä paljastuu runsaasti ohjelmistoja, joita ei käytetä lainkaan. Jos kyse on asennetuista ohjelmistoista, asennus voidaan poistaa ja lisenssi voidaan jättää odottamaan tilannetta, jossa joku tarvitsee kyseistä ohjelmaa. Ohjelmistotilaus puolestaan voidaan lopettaa, jolloin kuukausikulut pienenevät saman tien. Pystymme antamaan täydellisen hallinnan ohjelmistokuluihin, sanoo Anouar Ben Jemia lopuksi.

Haluatko parantaa lisenssien hallintaa omassa yrityksessäsi? Ota yhteyttä meihin täällä.

Karsi kustannuksia hallinnoimalla lisenssejä oikein

Teksti: Björn Raunio