Infrastruktuuri

Mesh-verkko - mikä se on ja miten se asennetaan?

Oletko kyllästynyt hitaaseen langattomaan verkkoon ja epävarmoihin yhteyksiin? Mesh-verkko on tutustumisen arvoinen vaihtoehto. Näin se toimii.

Pähkinänkuoressa Mesh-verkko on laajennettu langaton verkko, jonka sisällä on useita tukiasemia. Näin voidaan rakentaa vakaa, nopea ja kattava langaton verkko, jonka alueella voi liikkua vapaasti ilman pelkoa yhteyshäiriöistä. Mesh-verkon alueella ei myöskään tarvitse vaihtaa verkosta toiseen.

Mesh-verkon asentaminen on yleensä varsin yksinkertaista, eikä siihen vaadita erityisosaamista. Tukiasemia voidaan lisätä tarpeen mukaan, mutta ei mesh-järjestelmän sallimaa maksimimäärää enempää.

Vakaa verkko suurellekin alueelle

Yksinkertaisimmillaan mesh-verkko muodostuu reitittimestä ja tukiasemasta. Tukiasemia löytyy niin sisä- kuin ulkotiloihin, ja ne voidaan kiinnittää esimerkiksi seinään tai kattoon.

Reitittimessä ja tukiasemassa on myös yksi tai useampi verkkoportti, johon voi kaapelilla liittää laitteen, joka tarvitsee erityisen vakaan yhteyden tai jossa ei ole langatonta verkkokorttia. Tällainen laite on esimerkiksi verkkotallennusjärjestelmä NAS.

Toinen vaihtoehto on käyttökelpoinen sekin, mutta se unohtuu monilta. Mesh-verkon eri yksiköiden välille voidaan luoda yhteys myös kaapeleilla.

Normaalisti tukiasemien ja reitittimen välinen yhteys, jota kutsutaan backhauliksi, muodostetaan kuitenkin langattomasti. Yhteys käyttää yleensä 5 gigahertsin taajuutta, ja se on varattu yksinomaan tälle liikenteelle, eivätkä käyttäjät voi käyttää sen kaistaa. (On olemassa myös yksinkertaisempia ratkaisuja, jotka yhdistävät backhaulin ja käyttäjäliikenteen, mutta sitä ei suositella.)

Erottele vieraat työntekijöistä

Tarkista ennen ostopäätöstä, kuinka monta SSID:tä mesh-verkkoon mahtuu. Voidaanko käyttäjät ohjata eri verkkoihin, työntekijät omaansa ja vieraat omaansa? Tarvitaanko omaa verkkoa erilaisille älylaitteille?

Viimeiseksi on tärkeää valita järjestelmä, jota on helppo hallita etänä, mieluiten mobiilisovelluksen kautta. Se helpottaa niin vianmääritystä kuin huoltoa.

busy office environment

3 fiksua vinkkiä mesh-verkon hankintaan ja asennukseen

  1. Tarkasta, tukeeko reitittimesi mesh-verkkoa

    Aloita tarkistamalla, tukeeko nykyinen reitittimesi mesh-verkon rakentamista. Tämä kannattaa selvittää ennen uuden ratkaisun hankkimista.

  2. Asenna tukiasemat oikein

    Älä sijoita tukiasemia langattoman verkon kattavuusalueen laitamille vaan paikkoihin, jotka ovat mahdollisimman kaukana reitittimestä mutta joihin signaali edelleen yltää hyvin.

  3. Käytä tarvittaessa kaapelia

    Jos reitittimen ja tukiaseman etäisyys on pitkä – tai jos haluat vapauttaa langattoman verkon kaistaa – voit käyttää myös kaapelia langattoman yhteyden sijaan. Useat valmistajat tukevat kaapelipohjaisen backhaulin luomista. Tukiasemat voidaan liittää suoraan reitittimeen tai ketjuttaa.

Löydä oikeat laitteet mesh-verkkoon

Teksti: Patrik Wahlqvist

Viimeksi päivitetty: 14 syyskuuta 2022

Aihealue