IT-turvallisuus

Pienet yritykset kärsivät kyberhyökkäyksistä kymmenen kertaa kovemmin

Tietoturva on heikoimmalla tolalla pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Monet uskovat, että yritys pärjää paremmin kuin oikeasti pärjääkään.

Analyysiyhtiö Radarin ja IT-yhtiö Visolitin tuore ”Säkerhet och konkurrenskraft” -raportti osoittaa, että 90 prosenttia suuryrityksistä on riittävän kypsiä selviytyäkseen tämän hetken kyberuhista. Pienistä ja keskisuurista yrityksistä riittävän kypsiä oli vain 10 prosenttia.

Kypsyyden mittarina käytettiin tapaa, jolla yritykset vastaavat kyberturvallisuuden strategisiin ja operatiivisiin haasteisiin. Valtaosa yrityksistä epäonnistui tässä. Pk-yritykset kärsivät kuitenkin hyökkäyksistä 10 kertaa taloudellisesti kovemmin kuin suuret yritykset.

Monet uskovat, että yritys pärjää paremmin kuin oikeasti pärjääkään.

Mats Hultgren, Head of Cybersecurity Incident Response Team, Truesec.

Osaaminen on parasta tietoturvaa

Kyberturvallisuusyhtiö Truesecin Mats Hultgrenin mukaan koulutus on pk-yritysten tärkein panostus.

- Tietämystason on noustava. Monet uskovat, että yritys pärjää paremmin kuin oikeasti pärjääkään. Aivan aluksi tarvitaan perustavanlaatuista IT-hygieniaa. Se on puolustuksen rakentamisen edellytys.

- Puolustus taas riippuu paitsi käytetyistä tuotteista myös siitä, että yrityksessä on osaamista, prosesseja ja kumppaneita. Ei ole yhtä tuotetta, joka ratkaisisi kaiken.

”Kyberturvallisuus ei toimi niin”

Hultgrenin mukaan monet pk-yritykset luottavat liikaa ulkoisiin kumppaneihin kyberturvallisuuden parantamisessa.

- Osa ongelmaa on, että yrityksissä ei ole omia asiantuntijoita. Toimittajat yrittävät tietenkin myydä omia tuotteitaan, mutta palomuuri ei yksin ratkaise kaikkia ongelmia. Kyberturvallisuus ei toimi niin. Tämän takia pk-yritykset tarvitsevat koulutusta. Meidän täytyy saada yritykset ymmärtämään valvonnan ja osaamisen kehittämisen tärkeys.

Lue lisää erilaisista varmuuskopiointipalveluistamme

Teksti: Jakob Svärd

14 tammikuuta 2022

Aihealue