Infrastruktuuri

Pilvetön ei aina ole paras

Lämpimänä kesäpäivänä pieni pilvisyys ei ole pahasta. Pilvet suojaavat auringonpolttamilta ja viilentävät. Ja jos niistä sattuisi satamaan hieman vettä, ruohosta tulee vihreämpää.

Onko sinulla tällä hetkellä pilvetön IT-ympäristö? Yhä useamman yrityksen ja organisaation mielestä vaihteleva pilvisyys IT-osastolla tarjoaa monia etuja. Ensin on vain valittava omiin tarpeisiin ja edellytyksiin sopiva ratkaisu. 

Viimeisten kolmen vuoden aikana IT-pilviratkaisuja käyttävien pohjoismaisten yritysten ja organisaatioiden määrä on lisääntynyt 50 %. Samalla käytössä olevien pilviratkaisujen keskimääräinen lukumäärä on lisääntynyt, ja nykyään ne sisältävät usein liiketoimintakriittisiä sovellusohjelmia ja -infrastruktuureja.  Kysymys ei enää niinkään ole se, työskentelevätkö yritykset ja organisaatiot tulevaisuudessa pilviympäristössä vai eivät, vaan ennemminkin siitä, mitkä pilviratkaisut ja yhdistelmät vastaavat parhaiten liiketoiminnan asettamiin vaatimuksiin ja odotuksiin. IT-ympäristöt siirtyvät nopeassa tahdissa pilveen.

Mutta miksi pilvestä tohistaan niin paljon? Miten se hyödyttää liiketoimintaa? Yritykset ja organisaatiot ovat päättäneet siirtää osia IT-ympäristöstään pilveen kustannusten alentamiseksi, tuottavuuden lisäämiseksi ja ratkaisujen skaalautuvuuden lisäämiseksi. Ne voivat tilata kapasiteettia ja joustavuutta tarjoavan palvelun tallennustilan lisäämiseksi, hallinnan helpottamiseksi sekä henkilöstö- ja käyttökustannusten vähentämiseksi. Pilviratkaisusta riippuen yritysten ei esimerkiksi tarvitse maksaa laitteista, lisensseistä, ylläpidosta ja turvapäivityksistä. Nimenomaan turvallisuus on ollut syy sille, että monet ovat empineet pilviratkaisun käyttöönottoa, mutta nykyään pilviratkaisuja pidetään turvallisempina kuin paikan päällä toimivia ratkaisuja.

Ennen pilviratkaisun valintaa sinun on valittava, haluatko panostaa standardisoituun julkiseen ratkaisuun, joita muun muassa markkinajätit Google, Amazon ja Microsoft tarjoavat, vai räätälöityyn yksityiseen ratkaisuun. Voit myös valita niiden yhdistelmän eli hybridipilven.

Nykyään suurimmalla osalla yrityksistä on pilvistrategia, joka määrittää tarpeet, edellytykset ja mahdolliset ratkaisut. Maailmanlaajuisesti yli 80 prosentilla suurista yrityksistä on pilvistrategia, joka sisältää sekoituksen eri pilviratkaisuja. Yhä useampi miettii, pitäisikö satsata vain yhteen pilveen.

Pilviratkaisua valittaessa aloita esittämällä seuraavat kysymykset:

 • Mitä vaatimuksia yrityksellä on suorituskyvylle, käyttövarmuudelle ja käytettävyydelle?
 • Kuka hallinnoi ratkaisua (oma yritys, pilviratkaisun tarjoaja vai kolmas osapuoli)?
 • Kuka omistaa ratkaisun (IT-osasto vai yritys)?
 • Mitä vaatimuksia turvallisuudelle asetetaan? EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) astuu voimaan alle vuoden päästä, ja tietyt tiedot eivät saa ylittää maiden rajoja. Tämä vaatii pilvistrategiaa, jotka sisältävät vaihtoehtoja paikallisten yksityisten pilvipalveluiden kera. 

Kun pitää tehdä valinta julkisen, yksityisen tai hybridin pilviratkaisun välillä, ratkaisevassa asemassa ovat vaatimukset turvallisuuden ja hallinnan yksinkertaisuuden suhteen.

Julkiset pilvet

Julkinen pilvi tarjoaa palveluita ja infrastruktuuria internetin välityksellä. Nämä pilvet tarjoavat mittakaavaetuja, minkä ansiosta resurssien jakaminen on helpompaa. Ne ovat kuitenkin myös yksityisiä pilviympäristöjä haavoittuvaisempia. Julkinen pilvi on sopiva vaihtoehto, jos:

 • Monet käyttävät yrityksesi standardisoituja sovelluksia, kuten sähköpostia.
 • Yrityksesi on voitava testata ja kehittää sovelluskoodia.
 • Yrityksesi käyttää Software-as-a-Service-ratkaisuja toimittajalta, jolla on hyvin dokumentoitu ja käyttöön otettu turvallisuusstrategia.
 • Tarvitset tilapäisesti ylimääräistä kapasiteettia. 

Pohjoismaiset yritykset ja organisaatiot käyttävät julkisia pilviratkaisuja videoviestinnästä, sähköpostista ja viestintäjärjestelmistä, yhteistyöstä, videokokouksista, työpöytäsovelluksista sekä tietojen tallennuksesta ja varmuuskopioinnista huolehtimiseen. Monet IT-osastot eivät ole varmoja julkisten pilviympäristöjen tietoturvasta ja käyttövarmuudesta. Sen vuoksi voi olla hyvä miettiä hieman tarkemmin omia turvallisuus- ja hallintavaatimuksia ennen julkisen pilvivaihtoehdon valintaa.

Yksityiset pilviympäristöt

Yksityinen pilvi tarjoaa palveluita ja infrastruktuuria, jota hallitaan yksityisessä verkossa. Nämä ratkaisut tarjoavat parasta turvallisuutta ja parhaita valvontamahdollisuuksia, mutta vaativat yritystä investoimaan ohjelmistoihin ja laitteistoihin sekä hallinnoimaan niitä. Se vähentää rahansäästömahdollisuuksia. Yksityinen pilvi on sopiva vaihtoehto, jos:

 • Yrityksesi liiketoiminta ja tarjonta riippuu sen tiedoista ja sovelluksista. Turvallisuus ja hallinta ovat silloin ratkaisevan tärkeitä.
 • Yrityksesi kuuluu konserniin, jonka on noudatettava laadittuja turvallisuus- ja tietoturvakäytäntöjä.
 • Yritykselläsi on riittävästi resursseja seuraavan sukupolven pilvikonesalin pyörittämiseksi itse tehokkaalla tavalla.

Monet valitsevat yksityisen pilviratkaisun ennakoitavuuden, kontrollin ja turvallisuuden vuoksi.

Hybridipilvi

Hybridipilvi on yhdistelmä julkisia ja yksityisiä pilviä eri toimittajilta. IT-ympäristön jakaminen hybridipilveen tarjoaa parhaita ja tehokkaimpia ratkaisuja kaikkiin liiketoimintavaatimuksiin. Huonona puolena on se, että sinun on hallinnoitava ja valvottava monia eri turva-alustoja ja varmistettava, että liiketoiminnan kaikki osaset voivat kommunikoida. Hybridipilvi on sopiva vaihtoehto, jos:

 • Haluat käyttää Software-as-a-Service-ratkaisuja, mutta et ole varma turvallisuudesta. Toimittajasi voi silloin luoda yksityisen pilven yrityksellesi oman palomuurinsa taakse. Turvallisuuden lisäämiseksi entisestään yrityksesi voi käyttää VPN-verkkoa (Virtuell Private Network).
 • Yrityksesi tarjoaa palveluita, jotka on räätälöity eri kohderyhmille. Voit silloin käyttää julkista pilveä kommunikointiin yrityksen asiakkaiden kanssa mutta säilyttää asiakkaiden tietoja turvallisesti yksityisessä pilviympäristössä.

Dell uskoo vahvasti hybridipilviratkaisuihin. Yrityksen mielestä eri prosessit erilaisin turvallisuusvaatimuksin sopivat erilaisiin pilviin. Julkiset pilvet ovat tehokkaampia, mutta yksityisiä pilviä pidetään yhä turvallisempina.

Haluatko lisätietoja?

Teksti: Michael Gorringe Valokuva: Shutterstock

19 kesäkuuta 2017

Aihealue