Infrastruktuuri

Tulevaisuudenkestävä ja ketterä konesali

Vireä, pirkanmaalainen Virtain kaupunki päätti uusia elinkaarensa päähän tulleen konesali- ja varmuuskopiointi-infrastruktuurinsa.

Vanhassa palvelinympäristössä oli erillisiä palvelimia ja erilliset kytkimet, jotka oli mitoitettu viiden vuoden takaisen kapasiteettiarvion mukaan. Uutta ympäristöä hankittaessa vanhat suorituskykyarviot eivät enää pitäneet paikkaansa. Viidessä vuodessa käytetty kapasiteetti on kasvanut kolminkertaiseksi. Kapasiteettivaatimukset olivat kasvaneet paitsi uusien sovellusten ja kasvavan datamäärän myötä, myös koska Virrat tuottaa sote-puolen IT- sekä tietohallintopalveluita naapuripitäjä Ruovedelle.

Kapasiteettivaatimukset olivat uudessa järjestelmässä huomattavan paljon suuremmat kuin vanhassa. Virroilla on kokemusta Dell EMC:stä ja uusien ratkaisujen myötä merkki houkutteli edelleen.

–Kaipasimme järeämpää ja ketterämpää kalustoa parhaalla palvelulla, konesaliasiantuntija Tuomas Rantala Virroilta määrittää.

Dustin kävi kartoittamassa asiakkaan tarpeita ennen budjetointivaihetta ehdotuksen pohjaksi. Virrat kuuluu KL-Kuntahankintojen puitesopimuksen piiriin, jossa Dustin on toimittajana. Virroilla ja Dustinilla on pitkä yhteinen historia.

–Rakensimme näiden tietojen pohjalta ehdotuksen, jota kävimme esittelemässä ja tämän pohjalta asiakas sitten tilasikin, Valtteri Hyvönen Dustinilta kertoo.

Kaupungin vanhan konesalin tilalle valittiin nykyaikainen ratkaisu. Uudessa ympäristössä virtualisoitu ympäristö on yhdessä kehyksessä, jossa on kolme Dell EMC PowerEdge FC630 -palvelinta ja joka on helposti laajennettavissa. Järjestelmässä on myös erillinen, tällä hetkellä 16 teratavun kokoinen SSD-levyillä toteutettu -levyjärjestelmä. Kummassakin on ainakin 50 % laajentumisvaraa, sillä uutta ympäristöä on tarkoitus käyttää seuraavat 5 vuotta.

–Valvomme koko järjestelmää Dell EMC:n työkaluilla, jotka hälyttävät tarvittaessa, Rantala kertoo.

Aiemmassa oli kolme palvelinta ja erilliset kytkimet. Nyt uuden järjestelmän tiedonsiirto on integroitu Dell EMC:n FX2- ja sc4020-järjestelmään. Vanha verkko oli toteutettu gigaisilla liitännöillä, uusi 10 gigaisilla.

–Uudessa järjestelmässä ainakaan tiedonsiirto ei ole pullonkaula, ne ovat aivan muualla, Rantala toteaa.

Myös varmuuskopiointi uusittiin samalla kahdennetuksi ja myös vastaamaan virtualisoidun palvelinympäristön vaatimuksiin. Varmistus oli aiemmin ostettu palveluna, joka oli hintava ratkaisu. Kun kaupunki on nyt ottanut myös varmistuksen itselleen, säästää se huomattavasti kuukausikustannuksissa siitä huolimatta, että ratkaisu on kahdennettu.

–Kaiken lisäksi tämä on paljon entistä helpompi ratkaisu koko porukallemme, Rantala kiittelee.

Virrat

Virrat sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa. Virroilla asuu hieman alle 7 000 ihmistä ja sen pinta-ala on noin 1300 km2, josta noin 11% on vesistöjä. Kunta on hyvien tieyhteyksien varrella Tampereen, Porin ja Jyväskylän välimaastossa. Virrat on Suomen virallinen Juhannuskaupunki ja tarjoaa monipuoliset matkailumahdollisuudet.

Virtain Data Center –infrastruktuuri

  • Palvelimet
  • Virtualisointityökalu Vmware
  • Dell EMC PowerEdge FX2
  • 3 x Dell EMC PowerEdge FC630 palvelimet
  • Dell Storage Center SC4020 iSCSI
  • Varmistuspalvelin
  • Dell EMC PowerEdge R730xd

Teksti: Otto Aalto
Kuvat: Tuomas Rantala