Infrastruktuuri

Viisi vinkkiä toimivan lähiverkon rakentamiseen

Järkevästi ja tarkoituksenmukaisesti suunniteltu ja toteutettu lähiverkko on olennainen osa lähes minkä tahansa yrityksen tuottavuutta. Dustinin teknologiakonsultti Pauli Riikonen vinkkaa viisi asiaa, jotka on syytä ottaa huomioon lähiverkkoa rakennettaessa.

Nykypäivänä käytännössä mikä tahansa yritys tarvitsee verkkoyhteyden, mutta käytön asettamat vaatimukset vaihtelevat suuresti. Yhteistä on kuitenkin se, että tämän päivän suunnitelmissa on huomioitava myös huomisen tuomat muutokset.

Teknologiakonsultti Pauli Riikonen kohtaa työssään monenlaisia yrityksiä erilaisissa olosuhteissa. Hänen vinkkilistansa avulla yritykset voivat alkaa suunnitella oikeanlaisen lähiverkon rakentamista.

1. Pohdi huolellisesti, millaiset laitteet tarvitset

Usein näkee, ettei ennakkokartoitusta ole tehty tarkasti, vaan laitteita on tilattu enemmän tai vähemmän summanmutikassa. Tällöin esimerkiksi lähiverkon nopeuden nostaminen saattaa koitua myöhemmin yllättävän kalliiksi. Dustinin verkkokonsultit auttavat mielellään lähiverkon suunnittelussa asiakkaan vaatimukset ja lähitulevaisuuden tarpeet huomioiden.

2. Aiheuttaako verkkokatkos välittömiä ongelmia liiketoiminnalle?

Tällöin etenkin verkon runkopiste on syytä kahdentaa, jotta yksi laiterikko ei pysäytä koko yritystä. Kahdennuksen toimivuus tulee myös testata ennen varsinaista käyttöönottoa, jotta tositilanteessa vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

3. Kuinka nopean lähiverkon tarvitset?

Yritysten tarpeet vaihtelevat valtavasti sen mukaan, kuinka monta käyttäjää verkolla on yhtä aikaa ja minkälaista käyttö on. Jos dataa siirretään paljon palvelinten ja työasemien välillä, kuten mediatuotannoissa ja videonkäsittelyssä, kaistantarve voi olla lähes rajaton. Pelkkä sähköpostin käyttö puolestaan onnistuu ilman huippunopeaa lähiverkkoa.

4. Langaton verkko ei ole ainoastaan langallisen verkon jatke

Nykypäivän ja lähitulevaisuuden tarpeet täyttävä langaton verkko ei synny pelkästään tukiasemia sinne tänne lätkimällä, vaan wlan-verkon suunnittelu ja optimointi vaatii erityisosaamista. Wlan on jo useassa paikassa lankaverkkoa käytetympi yhteysmuoto, joten sen toimivuuteen kannattaa suhtautua riittävällä vakavuudella.

5. Mistä kamerat ja tukiasemat saavat virtansa?

Sähkö verkkolaitteille voi tulla joko sähköverkosta tai verkkokaapelia pitkin niin kutsuttuna PoE-virtana. PoE eli Power over Ethernet tarkoittaa, että lähiverkkoon kytketty laite saa virtansa samasta kuparikaapelista, jota se käyttää verkkoliikenteeseen. PoE-kykyisten kytkimien käyttö on ylivoimaisesti helpoin tapa tarjota virtaa esimerkiksi wlan-tukiasemille ja valvontakameroille. Tällöin on kuitenkin syytä huolehtia kytkinten PoE-kapasiteetin riittävyydestä, jotta virta ei lopu kesken. Lähitulevaisuudessa PoE-kapasiteettia tarvitaan vielä entistäkin enemmän, sillä uusien ax-standardin tukiasemien tehontarve voi olla suurimmillaan jopa 60 wattia, kun nykyisin se on korkeintaan 30 wattia.

5 heinäkuuta 2019

Aihealue