Infrastruktuuri

Virtualisoinnilla konesali historiaan


Viasys uudisti virtuaali­ympäristönsä niin, että yrityksellä ei enää tarvitse olla omaa konesalia. Nykyään heillä pyörii noin sata virtuaalista palvelinta neljällä fyysisellä palvelimella. Etuja on ollut monia.

Espoolainen Viasys haluaisi kasvaa nopeammin, jos se saisi uutta työvoimaa. Yrityksen rakennusalan ohjelmistot käyttävät samankaltaista 3D-teknologiaa kuin monet tietokonepelit, joiden valmistajien kanssa yritys kilpailee työntekijöistä.

Viasys käyttää ohjelmistokehitykseensä, testaukseen ja laadunvarmistukseen virtualisoituja palvelimia.

– Kaikkiaan satakunta virtuaalipalvelinta toimivat nyt kahdella uudella ja kahdella vanhemmalla palvelimella. Ohjelmistot käyttävät palvelinten virtualisoitua levypintaa niin, että kahdennukset hoituvat siinä samalla, Viasysin ICT-päällikkö Reima Väisänen sanoo.

Kun pienehkö yritys välttyy oman konesalin ylläpitämiseltä, se myös säästää niin tila- kuin ylläpitokustannuksissa. Väisänen huomauttaa lisäksi, että isommissa konesaleissa pitää olla järeämmät varavoimajärjestelmät.

– Olemme käyttäneet virtualisoituja palvelimia jo jonkin aikaa ja kun viimeksi siirryimme uuden ympäristön käyttöön, siirtymä toimi kuin elokuvissa. Businessforumin asiantuntijalla oli tarjota eri vaihtoehtoja, joista valitsimme varmimman. Se tuotti vähän enemmän töitä, mutta siinä ei tarvinnut muuttaa toiminnassa olevaa tuotantoympäristöä. Yliheitto sujuikin ilman katkoksia, Väisänen sanoo.

Erityisesti Väisänen arvostaa osaamista, jota hän sai siirtymässä käyttöönsä. Vaikka hän päivittäin tekeekin töitä virtuaaliympäristöjen kanssa, uuden alustan käyttöönotto vaatii erikoisosaamista.

Väisäsen mukaan Suomessa tarvitaan omaa palvelin- ja levykapasiteettia myös asiakasdatan säilyttämiseen. Näin voidaan varmistua siitä, että tallennettavat tiedot sijaitsevat Suomessa, mitä ei voida aina taata käytettäessä kansainvälisiä pilvipalveluita.

Businessforum on osa Dustin konsernia

Näin se tapahtui

HAASTE

    • Viasysin palvelimet olivat tulleet käyttöikänsä päähän.

RATKAISU

    • Viasys hankki kaksi Dellin R630-palvelinta ESXi-hosteiksi ja Dellin EQL-tallennusjärjestelmän mukaan lukien Dellin kytkimet sekä VMWaren virtualisointipäivityksen. Yliheitto tehtiin lennossa.

TULOS

    • Pienemmän uuden laitteiston myötä Viasys saattoi luopua omasta konesalitilastaan. Uudet laitteet tarjoavat entistä nopeampaa ja luotettavampaa palvelua loppukäyttäjille.


Fakta

    • Viasys kuuluu kansainväliseenTopcon Positioning Group-konserniin, jossa on yli tuhat työntekijää. Suomessa työskentelee 35 henkilöa.

Teksti: Antti J. Lagus