Infrastruktuuri

Ympäristön siirto onnistui yli odotusten

Suomen Asiakastieto Oy:n palvelin- ja tallennusympäristö oli tullut taloudellisen käyttöikänsä päähän. Yrityksen hankkiman Hewlett Packard Enterprisen ratkaisun toimitus onnistui yli odotusten.

Tietotekniikan käyttöikä on rajallinen. Vaikka olisikin hankittu mahdollisimman ajantasainen laitteisto, sen vikaantuminen alkaa tietyssä vaiheessa sen elinkaarta olla sitä luokkaa, että ylläpitosopimusten hinta nousee. Myös tekniikka kehittyy muutamassa vuodessa niin paljon, että järjestelmän uusimista kannattaa harkita.

Tämän tietää hyvin Suomen Asiakastieto Oy:n tietoteknisestä infrastruktuurista ja käytöstä vastaava IT-päällikkö Teemu Otala. Edellisen laitteiston saavutettua neljän vuoden iän se vaihdettiin. Tämä merkitsi migraatiosuunnittelun ja tarjouspyyntöjen teon aloittamista hyvissä ajoin eli noin vuotta etukäteen.

Otala tuli Suomen Asiakastiedon palvelukseen vajaat yhdeksän vuotta sitten. Tällöin yksi hänen ensimmäisiä tehtäviään oli yrityksen palvelinympäristön siirtäminen palveluntarjoajan konesaliin. Näin voitiin keskittyä omaan ydinliiketoimintaan. Samalla kaikki laitteistot päivitettiin.

Suomen Asiakastieto Oy on Suomen johtavia yritystietojen toimittajia. Yritys auttaa asiakkaitaan tehostamaan päätöksentekoprosesseja ja asiakkuuksien hallintaa automatisoiduilla yritys- ja luottotietoratkaisuilla.

Asiakkaan on kysyttävä hankintaprosessissa tyhmiäkin kysymyksiä.

Suomen Asiakastieto pitää yllä kattavaa yritystietokantaa, joka sisältää ajantasaisia tietoja suomalaisyrityksistä sekä niiden avainhenkilöistä. Yritys on tosiaikaisessa yhteydessä moniin muihin julkisiin ja yksityisiin tietolähteisiin ja ylläpitää myös rekisteriä yksityishenkilöiden luottotiedoista. Valtaosa Suomen Asiakastiedon palveluista on käytettävissä suoraan verkossa.

– Suomen Asiakastiedon toiminta on luottamuksellista, minkä vuoksi se ei käytä pilvipalveluita ja kaikki data sijaitsee Suomessa, Otala sanoo.

HPE 3PAR -tallennusjärjestelmä lyhentää kyselyiden vasteaikoja.

Suomen Asiakastieto tutustui huolella markkinoiden tarjontaan ennen ostopäätöstä. Vaikka niin sanottu hyper-convergence-tekniikka tuntuikin Otalasta houkuttelevalta, päätettiin silti vielä tällä kertaa edetä perinteisen tekniikan pohjalta.

Tallennusratkaisuksi Suomen Asiakastieto valitsikin HPE:n tarjoaman 3PAR-ratkaisun. Virtualisoidut palvelimet rakennettiin HPE:n korttipalvelimilla.

Otalan mielestä asiakkaan on kysyttävä hankintaprosessissa tyhmiäkin kysymyksiä, jotta kaikki ymmärtävät aivan varmasti mitä kaivataan ja että se myös hankinnalta saadaan. HPE:llä oli kysymyksiin Otalaa tyydyttävät vastaukset.

Uuden ympäristön käyttöönotto on sujunut erittäin hienosti HPE:n työkaluja käyttäen ja konsultointia hyödyntäen. Siirtoja on tehty ympäristöistä riippuen viikolla sekä vaativammissa tapauksissa viikonlopun hiljaisempina aikoina, vaikka ympäristö onkin kaikilta osin kahdennettu.

– Asiakas valitsi HPE:n ratkaisutoimittajakseen, koska pystyimme tarjoamaan toimintavarman sekä suorituskyvyltään että käytettävyydeltään korkealuokkaisen konesaliympäristön, sanoo Hewlett-Packard Enterprise myyntipäällikkö Henry Kangas.

– Palvelimien, tallennuksen, varmistuksen ja verkkoratkaisujen hankinta samalta laitevalmistajalta helpottaa kokonaisuuden hallintaa sekä tehostaa ympäristön ylläpitoa.

– Siirtymä sujui yllättävän hienosti. Uuden ympäristön vasteajat asiakaskyselyissä ovat huomattavasti nopeammat, Otala sanoo.

Suomen Asiakastieto Oy työllistää 150 myynnin, tietopalveluiden ja it:n ammattilaista. Yrityksen tietohallinnossa on kolmekymmentä henkeä.

Hewlett Packard Enterprise

Hewlett Packard Enterprise on teknologia-alan suurimpia yrityksiä, joka auttaa asiakkaitaan kehittymään nopeammin. Monipuolinen tarjonta kattaa niin pilvipalvelut, konesaliratkaisut kuin työpöytäsovelluksetkin. Yrityksen teknologian ja palveluiden avulla asiakkaat voivat muuttaa IT:nsä tuottavammaksi, tehokkaammaksi ja tietoturvallisemmaksi.

HP jakautui 1.11.2015 kahdeksi erilliseksi pörssiyhtiöksi, Hewlett Packard Enterpriseksi ja HP Inc:ksi. Suomessa yhtiöiden viralliset nimet ovat Hewlett-Packard Oy sekä HP Finland Oy.

HPE on markkinajohtaja lähes kaikilla tuotesegmenteillä, joilla se toimii. Näihin kuuluvat muun muassa x86-pohjaiset palvelimet ja korttipalvelimet sekä levytallennusjärjestelmät. HPE on maailman kuudenneksi suurin ohjelmistotalo ja palveluliiketoiminnassa maailman suurimpien toimijoiden joukossa.

HPE pähkinänkuoressa

  1. Fortune 100 -listalla maailman suurimmat yritykset -listauksessa
  2. Noin 250 000 työntekijää
  3. 103,4 miljardin dollarin liikevaihto tilivuonna 2015 (HP)
  4. Toimii noin 120 maassa, kuudella eri mantereella.

Teksti: Antti J. Lagus
Kuvat: Eva Persson

22 marraskuuta 2016

Aihealue