Fokus

Tehotyöasema on täsmätuote.

Tehotyöaseman valinta vaatii harkintaa.

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Tehotyöasema on täsmätuote

Tehotyöasema on tarkoitettu raskaaseen ja jatkuvaan käyttöön. Ne on aina suunniteltu ja valmistettu käytettyjen työasemaohjelmistojen vaatimuksia silmällä pitäen.

Normaali työasema on yleiskäyttöinen otus, mutta tehotyöasema vaatii tarkempaa harkintaa. Sen käyttötarkoitus pitää olla määritelty softatasolle saakka – mikä on käytetty ohjelmisto ja käyttöjärjestelmä.

- Kun lähdetään suunnittelemaan tehotyöasemien hankintaa, ollaan hyvin erilaisilla vesillä kuin toimistotyöaseman hankinnassa. Konetta ei tilata pelkän tuotenumeron perusteella. Esitiedot vaatimuksista ovat aivan eri tasolla ja kokoonpano on todella tarkkaa ja vaatii osaamista. CADilla on erilaiset vaatimukset kuin kuvankäsittelyllä. Kuori voi olla sama mutta sisus aivan erilainen, linjaa HP:n Area Category Manager Jari ”Hämis” Hämäläinen.

Tehotyöasemien ominaisuudet suunnitellaan yhdessä ohjelmistovalmistajien kanssa komponenttitasolle saakka ja sertifioidaan aina tietyille ohjelmistoille. Tämä ei ole triviaalia, sillä eri ohjelmistojen välillä on perustavanlaatuisia eroja siinä, mitä ne vaativat esimerkiksi prosessorilta ja näytönohjaimelta.

– Autocad tykkää vähistä ytimistä ja korkeasta kellosta. Adoben After Effects tykkää ytimistä ja järeästä näytönohjaimesta. Solidworks ei edes käynnisty väärällä näytönohjaimella. Kokoonpanon pitää sopia käytetylle softalle, Hämis jatkaa.

Tehotyöasemien luonteeseen kuulu laajennettavuus ja laaja räätälöitävyys.

  – Esimerkiksi meidän Z840-koneeseen saadaan 20 teratavua kiintolevykapasiteettia ja kaksi prosessoria.

Meidän koneet skaalautuvat kaikkiin käyttötarkoituksiin ja koneet räätälöidään asiakkaiden tarpeiden mukaan, Hämäläinen kehuu.

– Tehotyöasemien oikeaa kokoonpanoja ei netissä surffaamalla löydä. Pyydä reilusti apua kokoonpanojen suunnittelussa ja määrittelyssä, se ei maksa mitään, mutta maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti käytön aikana. Saat paljon enemmän koneesta irti. Sitä varten minä ja kollegani olemme täällä HP:llä, Hämis sanoo.

Eivät vain työasemat vaan myös näytöt on tarkoitettu erilaisiin tarkoituksiin. HP:n näytöt on suunniteltu toimiman työasemien kanssa, ja niitä löytyy kaikkiin tarkoituksiin CAD-suunnittelusta värikriittisiin AV-alan sovelluksiin.

– CAD-näyttöjen pitää toistaa viivat virheettömästi ilman portaita ja RGB-väriavaruus on esimerkiksi elokuvanteossa kriittistä. Mediakäytössä leveämmän kuvasuhteen näytöt valtaavat alaa. Muussa käytössä 27-tuumaiset 4K-näytöt tulevat olemaan standardi, Hämis selventää.

Tehotyöasemien suunnittelu on tarkkaa puuhaa, koska niitä käytetään aivan eri tavalla kuin tavallisia toimistokoneita. Luotettavuus on ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi laskennan tehtävissä koneen prosessorikuorma voi olla 100% päiviä tai jopa viikkoja. Tämä asettaa erityisvaatimukset jäähdytykselle. HP:n työasemissa käytetään erityistä Z-Cooler –ratkaisua pitämään lämmöt kurissa. Tehokkaasta jäähdytyksestä huolimatta koneen pitää olla myös hiljainen ja melun pysyä alle 25 desibelin – tätä korkeampi melutaso vähentää tutkimusten mukaan työtehoa.

Tallennuspuolella käytetään palvelintason levyjä, jotka kestävät paljon tavallista rankempaa käyttöä. On tärkeä, että tehotyöasemassa on oikeat komponentit, jotka kestävät.

– Pyörivät levyt alkavat olla historiaa. Siirrytään aika nopeasti ssd-levyihin. Pyörivät levyt ovat vain säilömistä varten, Hämis toteaa.

Ilmoittaudu webinaariin

Jari ”Hämis” Hämäläinen
Area Category Manager, HP

Tutustu HP:n koko valikoimaaan täällä »