Fokus

Uusiutuva muovi piirtää veteen viivoja.

Dell etsii uusia tapoja käyttää uudelleen ja kierrättää materiaalia.

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Uusiutuva muovi ratsastaa aalloilla

Maapallon resurssien riittämiseksi IT-alan pitää löytää uusia tapoja käyttää uudelleen ja kierrättää materiaalia. Ocean plastic- projektin avulla Dell on luonut pakkauksia, jotka ovat 100% uusiutuva – ja saanut kaupan päälle poistettua 8 tonnia muovia maailman rannoilta.

Kestävä kehitys ei enää tänä päivänä ole energiatehokkaiden tuotteiden hankkimista ja hiilidioksiidipäästöjen vähentämistä. Louise Koch, Dellin Corporate Sustainability Lead, painottaa tuotteen koko elinkaaren hallintaa jo suunnittelupöydällä. Energiatehokkuus, materiaalivalinta sekä kuljetuksesta valmistukseen ja tuotteen kierrätys ovat perusasioita, joita tulisi miettiä tarkemmin jo suunnittelupöydän ääressä.

- Meidän tulee löytää uusia tapoja pidentää tuotteiden käyttöikää ja kierrättää materiaalia suuremmissa määrissä.

Uusi elämä

Dellin pakkauksista on tänä päivänä 94% uusiutuvaa materiaalia, laskettuna painosta. Innovatiivisia materiaaleja joita käytetään ovat esimerkiksi bambu ja sienet. Viime vuonna Dell vei innovatiivisuuden aivan uudelle tasolle käyttämällä hyväksi muovijätettä Haitin rannoilta, jotka olivat ajautumassa mereen. Tästä syntyi Ocean Plastic- pilottiprojekti. Alustavia tuloksia he saivat mm. siitä, mitä materiaalia he pystyivät kierrättämään, koska muovin laatu vaihteli huomattavasti.

– Ensimmäisenä vuonna käytimme kahdeksan tonnia merien muovijätettä. Intohimonamme on saada muovijätteen hyötökäytöstä vieläkin suurempi ilmiö tekemällä yhteistyötä muiden kansainvälisten yritysten kanssa, jotka jakavat arvomme, selventää Louise Koch.

Myös itse tietokoneen materiaalin kierrätystä kehitetään. Louise Koch kertoo, että Dell työskentelee aktiivisesti laajassa ”end of life”-ohjelmassa, jossa he purkavat tietokoneet osiin sen jälkeen, kun ne ovat loppuunkäytetty edelleen kierrättääkseen tietokoneen osat. Kuitenkin ennen tietokoneen kierrättämistä on tärkeää, että sitä käytetään niin pitkään kuin mahdollista.

- Otamme mielellämme vastaan käytettyjä IT-tuotteita ja varmistamme, että niistä pidetään huolta turvallisesti ja kestävästi, jatkaa hän.

Ostot tarpeiden mukaan

Kuinka tavallinen It-tuotteiden ostaja voi sitten tietää, mitkä tuotteet ovat kestävämpiä ja luontoystävällisimpiä kuin muut? Ensimmäinen askel on Dellin tuotepäällikkö Mats Jentzenin mukaan valita tuote, jossa on TCO Certified- merkintä. Lisäksi tuotteen osto palvelun muodossa on myös yksinkertainen tapa varmistaa, että tuote uudelleen käytetään tai kierrätetään parhaalla mahdollisella tavalla, koska tuotteiden vastaanotto kuuluu usein palveluun. Yksi vinkki on myös se, että ostat vain sen mitä tarvitset.

– Mieti tarpeitasi ja älä esimerkiksi osta huippusuorituskykyistä tehotyöasemaa, jos tarvitset konetta ainoastaan yksinkertaisiin työtehtäviin ja sähköpostin lukemiseen, vinkkaa Mats Jentzen.

Kestävän kehityksen kysyntä kasvaa

Louise Kochin mielestä kiinnostus kestävään kehitykseen lisääntyy koko ajan. Hän uskoo kymmenen vuoden päästä digitaalisen muutoksen kehittyneen jo niin pitkälle, että meillä on energiatehokkaampia tietokoneita, innovatiivista muotoilua ja älykkäämpiä tapoja käyttää hyväksi luontomme resursseja.

– Loppukuluttajana on tärkeää pyytää ja kysyä kestävien ja luontoystävällisten tuotteiden perään ja kysellä myös neuvotteluissa näiden kysymysten perään, päättää hän.

Louise Koch
Corporate Sustainability Lead, Dell

Lue lisää Dustinin kestävän kehityksen työstä »