Asiakasreferenssi

Digitaalista opetusta toteuttamassa

Lapualla haluttiin uudistaa opiskelijoiden tietotekniikkaa ja lähteä opetuspuoli ja sen vaatimukset edellä uusien laitteiden hankintaan. Aiemmin käytössä olleet kierrätetyt Linux-koneet olivat tulleet elinkaarensa ehtoopuolelle. Chromebookin valintaa puolsivat opetuspuolen vaatimukset ja aikaisempi kokemus.

”Lapuan päättäjät ovat ymmärtäneet, miksi koulujen digitalisaatioon kannattaa satsata. Se on meillä vahva tahtotila olla tämän asian kanssa etujoukoissa nykyaikaistamassa opetusta”, sanoo Lapuan sivistysjohtaja Mika Kamunen.

”Meillä Lapualla näitä asioita mietitään isommassa tiimissä ICT-ryhmässä ja etsitään ja testataan aktiivisesti parhaita ratkaisuja. Laitteita kannattaa testata etukäteen nimenomaan omassa, oikeassa ympäristössä, sillä siinä näkee miten laite toimii, ja ennen kaikkea, miten ne kestävät. Meillä oli ennen hankintapäätöstä useamman eri valmistajan demolaitteita tutkittavana. Tuntuma kun laite kädessä on ihan eri kuin kuvissa”, sanoo Lapuan koulujen IT:stä vastaava Nina Hämäläinen.

Laite sopii käyttöönsä

Chromebook on kätevä laite kokonaisuutena. Kun opetussuunnitelma uudistui, Lapualla päätettiin hankkia opiskelijoille 5. luokasta eteenpäin omat tietokoneet. Chromebook Spin11 R751T on tabletinomainen ja sopivan kokoinen koululaisten käyttöön ja sen hinta-laatusuhde on kohdillaan. Opetusohjelmat saadaan näiden kautta tasapuolisesti ja kaikille oppilaille samat ohjelmat.

Laitteet hankittiin ensin opettajille.

”On tärkeä saada opettajat etukenossa testaamaan ja kokeilemaan sekä miettimään, miten hyödyntää näitä omassa työssä. Erilaiset pilottiryhmät tuovat lisää kokemusta ja varmuutta suuriin hankintoihin”, Hämäläinen sanoo.

”Kun lähdetään toteuttamaan tällaista isoa muutosta, kaikki pitää saada mukaan ja tuki pitää olla järjestetty Koulutus ja perehdyttäminen on tärkeää, että saadaan täysi hyöty investoinneista. Meillä tutor-toimintaa, joka tarkoittaa sitä, että joka koululla on tukihenkilöt, jotka opettavat ja tukevat käyttöä”, Kamunen toteaa.

”Sen lisäksi, että asiakkaalle on tarjottu Acerin oma korjaamotakuu, on heille myös annettu hands on -koulutus Acerin korjaamossa ja kaikki prosessit, kuinka he voivat osittain korjata koneet itse on käyty läpi. Tämä säästää aikaa ja vaivaa pienemmissä korjauksissa, kun ei tarvitse lähettää koneita huoltoon”, Kertoo Acerin Alexandra Ahtiainen.

Palaute laitteista on kokonaisuutena myönteinen. Aktiivisesti käyttäneet opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä – Chromebook toimii.

”Meille on myös tärkeää, että koneet ovat henkilökohtaisessa käytössä sen lisäksi, että sillä pystyy tekemään kaiken opiskeluun liittyvän”, Kamunen sanoo.

Kun puhutaan koululaisten laitteista, kestävyys on tärkeä ominaisuus. Lapuan hankkimat koneet ovat ruggeroituja malleja, jotka kestävät kovempaa käsittelyä. Kun opiskelijat kuljettavat koneita kodin ja koulun välillä on myös erillinen suojapussi tai -laukku tarpeen. Muita tärkeitä ominaisuuksia opetuskäytössä oleville laitteille on kaksi kameraa, jotta opiskelijat voivat tehdä videoita ja dokumentoida omaa oppimista. Kosketusnäyttö ja helppokäyttöisyys ovat lähes itsestäänselvyyksiä, mutta näppäimistö on edelleen myös välttämätön. Keskitetty hallinta on arvokas asia kouluympäristössä. Se auttaa myös nopeassa käyttöönotossa.

Muista myös lisävarusteet

”Ylimääräiset virtalähteet koululla auttavat, kun aina joskus se oppilaan oma virtalähde jää kotiin”, Hämäläinen hymyilee.

Kouluympäristössä koneiden takuu ja huolto ovat kriittisiä. Tähän kannattaa kiinnittää hankintavaiheessa erityistä huomiota, sillä se säästää paljolta vaivalta myöhemmässä vaiheessa.

”Koulujen langattoman infran pitää olla uusien laitteiden ja käyttötapojen mukaan mitoitettu ennen laajamittaista rollouttia”, Hämäläinen sanoo.

18 toukokuuta 2018

Aihealue