Asiakasreferenssi

iMac on graafikon paras ystävä

LAB-ammattikorkeakoulu päivitti Muotoiluinstituutin opiskelijoiden työvälineiden tehoja hankkimalla luokallisen tehdastuoreita iMaceja.

Oletko koskaan nähnyt graafista suunnittelijaa käyttämässä Comic Sans -fonttia PC:llä? Niinpä.

Jos Comic Sans -fontti on graafikoiden arkkivihollinen, samalla tavalla valinta Applen ja Windowsin välillä on ilmiselvä. Siksi LAB-ammattikorkeakoulun graafisen suunnittelun, valokuvaajien ja mediasisällön suunnittelun opiskelijoille valittiin jälleen täksi syksyksi uusin iMac-malli.

”Asia on ollut näin jo pitkään”, kertoo osaamispäällikkö Arto Kutvonen. ”On paljon työkaluja, jotka on kehitetty varta vasten Macille, joten Mac yksinkertaisesti on se laite, jota erityisesti kuvaajien ja graafikoiden ammateissa käytetään.”

Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulujen yhdistyessä syntyneen LABin Lahden-kampuksella on kolme Mac-luokkaa. Kolmevuotiset leasing-sopimukset toimivat siten, että joka syksy yhteen kolmesta luokasta tulevat tuliterät koneet.

Kutvonen sanoo, että myös Windows-koneita harkittiin, sillä iMac on verrattain hinnakas vaihtoehto. Hän kuitenkin painottaa, että hintaero on suuri vain vertaillessa perustoimistokoneeseen, kun taas suorituskyvyltään iMacia vastaava PC nousee myös hinnaltaan korkeammaksi.

”Ei se siis ole vain omenan kuva, josta maksetaan.”

Laatuvälineet houkuttelevat lahjakkuuksia

LABin visuaalisten alojen opiskelijoilla tietokone on kainalossa lähes koko ajan. Kutvosen mukaan luokkien tietokoneita käytetään silloin, kun yhdessä opetellaan uuden ohjelmistotyökalun käyttöä tai omassa läppärissä joko näytön koko tai suorituskyky ei riitä.

”Erityisesti graafikoiden työ tapahtuu pääsääntöisesti koneella, eli tietokoneesta tulee oman käden jatke samalla tavalla kuin vaikka kynästä”, hän kuvailee.

Nelivuotista tutkintoa tekeville opiskelijoille on hyötyä siitäkin, että opetusvälineet ovat uusinta uutta. Kutvonen kertoo, että opiskelijoiden harjoittelupaikoissa ja tulevissa työpaikoissa ollaan myös hyvin tyytyväisiä, kun opiskelijat hallitsevat alansa työvälineet. Näin he voivat heti keskittyä tekemiseen eikä aikaa kulu työvälineiden haltuunottoon.

Toki modernit välineet lisäävät myös oppilaitoksen houkuttelevuutta, jolloin se saa napattua alan parhaat lahjakkuudet.

”Erityisiä juhlahetkiä meillä on onneksi paljon, kun opiskelijamme voittavat esimerkiksi erilaisia palkintoja, milloin Sarjakuva-Finlandiaa tai Vuoden nuoren suunnittelijan tai graafikon tittelin”, Kutvonen sanoo.

Toimitus osana puitesopimusta

Tänä syksynä Dustin toimitti LABille yhteensä 34 uutta iMacia. Kutvosen mukaan kyseessä on niin kutsutuista Mac-luokista suurin, sillä kahdessa muussa luokassa laitteita on reilut parikymmentä.

Asiakkuuspäällikkö Pekka Orpana Dustinilta kertoo, että laitevalintaa ohjasi – kuten yleensäkin – käyttötarkoitus. Graafisessa suunnittelussa Applen laitteet ovat käytössä myös työelämässä, mikä ohjaa oppilaitoksia samaan suuntaan.

”Kun ohjelmisto tukee omaa näytönohjainta ja käytettävät sovellukset on tehty Applen maailmaan sisään, graafikoiden perustelut suosiolle pitkälti pitävät paikkansa”, Orpana sanoo.

Dustin toimittaa laitteet LABille osana koko konsernin kattavaa puitesopimusta. Vuositasolla tietokoneita menee konsernille Orpanan mukaan tuhatkunta, ja suurin osa niistä on Windows-koneita.

Orpana huomauttaa, että Apple on myös brändinä vahva visuaalisten alojen ammattilaisten keskuudessa.

”Kun opiskelijat pyrkivät sijoittumaan graafisen alan työhön, silloin halutaan suosia Applea. Se on aivan ymmärrettävää.”

Arto Kutvonen

Erityisesti graafikoiden työ tapahtuu pääsääntöisesti koneella, eli tietokoneesta tulee oman käden jatke samalla tavalla kuin vaikka kynästä.

Arto Kutvonen, Osaamispäällikkö, LAB.
Arto Kutvonen LAB

Lue lisää:

Nopea muutos Randstadissa
Opetus paranee uusilla palveluilla

Teksti: Anne Salomäki
Kuva: Benjamin Suomela

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue