Infrastruktuuri

Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää sovellusten isännöinnistä

Kehityssuunta on selvä. Analyysiyritys Radarin mukaan hosting-yritykset ymmärtävät yhä paremmin asiakkaiden eri prosesseja ja niitä tukevia sovelluksia. Sen myötä hosting-yrityksistä voi tulla tärkeitä yhteistyökumppaneita asiakkaan prosessien kehittämis- tai tehostamistyössä.

Radarin määritelmän mukaan hosting, outsourcing ja co-location ovat ulkoistamista. Ruotsissa näiden markkinoiden liikevaihdon lasketaan olevan yhdessä sovellusten ja infrastruktuurin kanssa 24 miljardia kruunua vuonna 2016. Kasvua on viisi prosenttia verrattuna vuoteen 2015. Lisäksi pilvitoimitusten (sovellukset ja infrastruktuuri) arvon katsotaan olevan Ruotsissa 8 miljardia kruunua tänä vuonna. Kasvua on Radarin mukaan 24 prosenttia.

USA on askeleen edellä

IDC:n mukaan käyttäjäsovellusten hosting-palveluiden kysyntä, kun on kyse taustatoiminnoista, on Yhdysvalloissa huomattavasti suurempaa. Nämä palvelevat esimerkiksi asiakaspalvelua, asiakkuudenhallintaa, tukipalveluita, henkilöstöhallintoa ja puhelinpalveluita. Kysynnän odotetaan kasvavan myös Ruotsissa.

Kysyimme kolmelta IT-päälliköltä, käyttävätkö he hosting-kumppania:

Jori Ajosmäki
tietohallintopäällikkö, Puustelli Group Oy

- Meillä on kevyt hybridimalli, vaikka kaikki palvelimet ovatkin omassa hallinnassamme. Ne sijaitsevat ulkoisessa palvelintilassa ja palvelintilan tarjoajalta olemme ostaneet monitorointipalvelua. Seuraava projekti saattaa olla jo palvelinten täysi ulkoistus. Tähän suuntaan maailma näyttää kehittyvän ja ainakin teoriassa oma työ pääsee näin siirtymään entistä lähemmäs omaa bisnestä.

Aki Virtanen
IT-päällikkö, Esperi Oy

- Palvelimemme on kaikki ulkoistettu alustan ylläpidon osalta ja ne on virtualisoitu mahdollisuuksien mukaan. Kaikki uudet palvelimet rakennamme toimittajan konesaliin virtuaalisena, ja samoin fyysiset kun niiden elinkaari lähestyy loppuaan.

Tuomo Leppänen
IT-päällikkö, Finlayson Oy

- Meillä on tehty pari vuotta sitten selvitys palvelinten ulkoistamisesta. Silloin päädyimme käyttämään omaa rautaa, sillä meillä on erittäin bisneskriittistä saada nopea yhteys konesaliin. Lisäksi meidän datamäärämme on niin suuri, että hostattuna sen kustannukset tulevat suuremmiksi kuin itse ylläpidettyinä.Tema: Vapauta sovelluksesi »


Teksti: Johan Cooke 

Kuvitukset: Valero Doval

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue