Asiakasreferenssi

Lohjan lukio valitsi kannettavansa huolella

Lukioiden tietokonehankinnoissa lähtökohtana on sähköinen ylioppilastutkinto ja sen vaatimukset. Lukiot joutuvat pohtimaan sitä, millainen ratkaisu kullekin koululle sopii. Opiskelijat voivat toki hankkia laitteet itse, mutta huollon ja ylläpidon kannalta yhtenäinen laitteisto on etu. Lohjan lukiossa päädyttiin hankkimaan laitteet keskitetysti. Laitteet ovat pientä korvausta vastaan opiskelijoiden käytössä koko lukioajan.

”Tänä päivänä konetta käytetään kaikkien aineiden opiskelussa. Olemme menossa yhä enemmän siihen, että kaikki materiaali ja harjoitukset ovat sähköisiä. Tämä on suurin toimintakulttuurin muutos oman urani aikana. Meillä on yli 200 ylioppilaskirjoittajaa samaan aikaan. Koululle on helpompi, että kannettavat ovat samankaltaisia laitteita, joissa kaikissa on sama image. Laitteisiin asennetaan Windows 10-käyttöjärjestelmän lisäksi muun muassa Office 365, yo-tutkintoon liittyvät softat, virustorjuntaan”, Lohjan Lukion rehtori Panu Ruoste kertoo.

”Olemme myyneet Dellin opiskelijakannetavia Lohjan lukiolle useampia vuosia. Alun perin he kokeilivat useampia laitteita ja päätyivät sitten Delliin. Dellin 13,3-tuumainen 3350 oli muita tukevampi, siihen sai akkutakuun sekä laajennetun takuun vahinkojen varalle. Nyt he käyttävät saman mallisarjan uudempaa 3380-mallia. Laitteiden elinkaareksi lukiokäytössä on suunniteltu kolme vuotta, laitteen takuu ja oheispalvelut on mitoitettu tämän mukaan”, kertoo Dustinin Valtteri Hyvönen.

”Laitteet on täysin suunniteltu opiskelijoille. Me Dellillä suunnittelemme mallistot eri käyttötarpeisiin. Koulukoneet ovat läpäisseet yritystason kestävyyttä kuvastavan MIL-STD 810G standardin mukaan laajennetut viisitoista eri testiä. 13,3 tuumaa on optimaalinen koko lukioihin, se ei ole liian suuri kannettavaksi, mutta siinä on riittävästi työtilaa tehdä kaikki opiskeluun liittyvä. Liitäntöjen puolesta koulukäyttö vaatii perus-USB -liitännät sekä HDMI:n. Intelin uusimmat suorittimet takaavat akkukeston, näillä laitteilla päästään noin kahdeksaan tuntiin käytöstä riippuen. Lisäksi heijastamaton näyttö tuo ammattimaista tatsia koneisiin”, kehuu Dell EMC:n Kalle Tuomola.

”Hankkimamme koneet ovat toimineet hyvin kaikki nämä vuodet. Ottaen huomioon laitekannan koon, niissä on mielestäni ollut hämmästyttävän vähän vikoja. Näillä tekemillämme ratkaisuilla ollaan saatu opetus rullaamaan ja huoltovarmuus on taannut jatkuvuuden. Niissä on kolmen vuoden seuraavan työpäivän (NBD) onsite -takuu ja lisäksi laajennettu vahinkotakuu”, sanoo Ruoste.

Lohjan kaupunki kuulu KL-kuntahankinnat sopimuksen piiriin. Lukion koneiden kokoonpanossa on nykyään vähävirtaisemmat prosessorit, enemmän muistia ja SSD-levyt, jotka takaavat oppilaille erittäin suorituskykyiset laitteet ja oppilaat voivat keskittyä opintoihin.

”Tänä vuonna lähdimme kokemuksen opettamina aikaisin liikkeelle. Hankintaprosessi on yllättävän pitkä, joten tilasimme laitteet hyvissä ajoin niin, että koneet ovat valmiina odottamassa, kun uudet opiskelijat aloittavat koulun. Päädyimme tänäkin vuonna hankkimaan Dellin kannettavia, koska kokemuksemme niistä ovat hyviä ja niille on saatavissa riittävän pitkä takuu sekä lisäturva. Tosin vikaantuneita laitteita on ollut todella vähän”, Ruoste kertoo.

”Ensimmäiset laitteet ovat nyt palautuneet kolmen vuoden jälkeen. Osa palautuneista koneista jää meille varalaitteiksi. Loput menevät uusiokäyttöön kaupungin muihin virastoihin ja laitoksiin.”

Teksti:Otto Aalto