Asiakasreferenssi

Pilviä ilman sadetta

LVI-ketju Bademiljøllä oli selkeät vaatimukset, kun se halusi siirtää jäsenyritystensä liiketoimintajärjestelmät pilveen. Dustin otti haasteen vastaan ja kehitti räätälöidyn palvelin palveluna -ratkaisun.

– Tiesin sen olevan mahdollista, mutta ainoastaan Dustin uskalsi ottaa haasteen vastaan, sanoo Günther Schnell, Bademiljø AS:n palkkaama ulkoinen konsultti ja pilviratkaisun projektivastaava.

Bademiljø on LVI- ja putkiasennusketju, jossa on 115 yritystä ja myymälää ympäri Norjaa sekä 850 putkiasentajaa. Se halusi kehittää yhteisen pilvialustan jäsenyrityksilleen. Kaikilla jäsenyrityksillä oli aiemmin omat liiketoimintajärjestelmänsä, ja monet tärkeät toiminnot, kuten laskutus ja työmääräysten käsittely, oli suoritettava toimistossa.

Pilvipohjainen ratkaisu mahdollisti toiminnan tehostamisen

– Meidän ei tarvinnut laskeskella sijoitetun pääoman tuottoa todetaksemme, että tehostamiskohteita oli paljon, toteaa Bademiljøn talousjohtaja Hjalmar Sæther.

Hän kertoo, että useampi jäsenyritys oli jo pitkään kaivannut parempaa ja modernimpaa IT-ratkaisua.

– Yritykset kysyivät, voisimmeko me auttaa asiassa. Tähän mennessä ­viisi jäsenyritystä on saanut uuden ratkaisun käyttöönsä, ja tavanomaisen kokeiluja ja virheitä sisältäneen kehitysjakson jälkeen meillä on nyt huippumoderni ja kokonaisvaltainen, pilvipohjainen ratkaisu, joka vie liiketoimintajärjestelmät pilveen ja joka on räätälöity kullekin yksittäiselle jäsenyritykselle.

Vuonna 2013 Bademiljø palkkasi avukseen Günther Schnellin silloiselta Spring Consultingilta (nykyään sulautettu Evryyn). Günther Schnellillä oli kokemusta IT- ja infrastruktuuriratkaisujen suunnittelusta, minkä ansiosta hän huomasi välittömästi, että Bademiljøn jäsenyritysten järjestelmissä oli paljon tehostettavaa. Yritysten oli vain oltava halukkaita osallistumaan kehitysprosessiin kaikkien liiketoimintajärjestelmien keräämiseksi pilveen.

Günther Schnellin mukaan Microsoftin Azure-pilvipalvelu on yksi ­monesta tällaiseen projektiin sopivasta ratkaisusta.

Suurena haasteena liiketoimintajärjestelmien mukauttaminen

– Suurin haaste on ollut erilaisten liiketoimintajärjestelmien mukauttaminen pilvikäyttöön. Yksittäisiä LVI-järjestelmiä ei ollut aiemmin yritetty viedä pilveen. Olin kuitenkin vakuuttunut siitä, että se olisi mahdollista, joten päätimme olla ensimmäisiä.

Günther Schnell on iloinen, että ­Dustin monista haasteista huolimatta pysyi rohkeana ja uskoi ratkaisun olevan ­mahdollinen.

Hjalmar Sæther kertoo, että ­useassa jäsenyrityksessä on vain muutama ­hallinnollinen työntekijä.

– He vastaavat usein sekä henkilökunnasta, IT:stä että myynnistä. Hyvä liiketoimintajärjestelmä on korvaamaton tuki kaikkien työtehtävien suorittamiseksi tyydyttävällä tavalla.

Kaikkien osien on häneen mukaansa toimittava saumattomasti. Putkiasentajilla on monesti kannettava pääte mukanaan kentällä, jotta he voivat kirjata työmääräykset, huolehtia laskutuksesta ja niin edelleen.

– Pilvipohjainen palvelu on paras ratkaisu, kun se mukautetaan omiin tarpeisiimme, Hjalmar Sæther sanoo.

Dustin kehittänyt palvelin palveluna -tuotteen

Bademiljøn tavoitteena on ottaa järjestelmä käyttöön 25 jäsenyrityksessä vuonna 2016 ja muissa jäsenyrityksissä myöhemmin.

– Mielenkiinto on suurta etenkin niiden yritysten keskuudessa, jotka toimivat järjestelmän jo käyttöön ottaneiden yritysten lähialueilla. Yritykset näkevät, miten hyvin se toimii. Mielenkiinto näkyy myös säännöllisissä aluetapaamisissa, Hjalmar Sæther kertoo.

Dustin on käyttänyt projektia palvelin palveluna -tuotteen kehittämiseen. Dustinin asiakasvastaava Ole Petter Eriksen kertoo, että yritys pyysi lisäaikaa ­ratkaisun kehittämiseksi ja mukauttamiseksi Bademiljøn vaatimuksiin, mutta hän ei ikinä epäillyt hankkeen onnistumista.

– Meillä on jälleen uusi arvokas tuote, jolla on paljon kysyntää ja joka sopii täydellisesti Dustinin tulevaan tuotevalikoimaan, Eriksen sanoo.

Hänen mukaansa projektin onnistuminen johtuu myös pitkään jatkuneesta hyvästä yhteistyöstä Bademiljøn ja Dustinin välillä.

– Esimerkiksi pilvipohjaisen Office365-ratkaisun toimituksen jälkeen tiesimme, että Bademiljø on asiakas, jonka kanssa voimme tehdä tehokasta yhteistyötä.

Bademiljø

Bademiljø AS:n omistaa 115 putkiasennusyritystä ja LVI-myymälää. Ketjun liikevaihto vuonna 2015 oli noin 2,1 miljardia Norjan kruunua.

Hankintayhteistyön, osaamisen kehittämisen, toimintaan ja kannattavuuteen keskittymisen sekä yhteisen markkinoinnin avulla ketju vahvistaa jäsenyritystensä kilpailukykyä paikallisilla markkinoilla.

Teksti: Atle Abelsen
Kuvat: Bård Gudim