Sujuvuutta arkeen

Norjan Grenlandissa 10 000 oppilaan ja opettajan koulupäiviin on tullut sujuvuutta laitteilla, jotka on mukautettu kunkin käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin. Tämä säästää aikaa, rahaa ja hermoja.

IT-samarbetet i Grenland (ITG) on Skienin, Bamblen ja Siljanin kuntien yhteinen IT-osasto. Osastolla on 30 työntekijää, joiden toimipaikkana on Skien.

– Laitteiden laajamittainen käyttö tuo tehokkuutta, ja käytämme samoja alustoja aina, kun mahdollista. Kunnissa on joitakin paikallisia erikoisjärjestelmiä, mutta kaikki koneet ja käyttöjärjestelmät ovat samanlaisia, kertoo ITG:n IT-neuvoja Kristin Bakken.

Peruskouluissa käyttäjinä on 10 000 oppilasta ja opettajaa.

– Laitekanta on sekoitus iPadeja ja tietokoneita. iPadit eivät toimi yhtä hyvin jaettuina laitteina, joten ne ovat yleensä henkilökohtaisia. Tavoitteeksi on asetettu tietty lukumäärä laitteita oppilasta kohden, ja peruskoulussa tavoitesuhteena on 1:1, Bakken sanoo.

Kokemusta ja osaamista

ITG toteutti pilottiprojektin koulujen iPadeja koskevalle Mobile Device Management (MDM) -ratkaisulleen.

– Pilottiprojekti osoitti, että ratkaisu oli epävakaa ja haavoittuva. Siinä ei huomioitu laajamittaista käyttöä, ja se edellytti liian kattavaa ylläpitoa. Käyttäjäryhmä on suuri ja monimutkainen, ja sen tarpeet vaihtelevat ikäryhmittäin. Siksi on tärkeää, että muutoksia ei tarvitse tehdä manuaalisesti. Olemme riippuvaisia automaatiosta, ja tarvitsemme ratkaisun, joka on yhteensopiva muiden järjestelmien kanssa, Bakken toteaa.

Taitava sparraaja

ITG halusi luoda MDM-ratkaisun, jossa nämä haasteet otetaan huomioon. Se alkoi etsiä sparraajaa, jonka kokemuksen ja osaamisen avulla voitaisiin kehittää optimaalisesti toimiva ratkaisu laajaan käyttöön.

– Halusimme kumppanin, joka osaisi vastata kysymyksiimme ja ehdottaa hyviä ratkaisuja. Valitsimme Dustinin, sillä meillä oli aiempien projektien perusteella hyviä kokemuksia heidän konsulteistaan. Totesimme, että heillä oli juuri sellaista osaamista ja kokemusta, jota sparraajalta toivoimme, hän valottaa.

Vahva ratkaisu

Ratkaisuksi valittiin VMWare Workspace -alusta ja Unified Mobility Workspace (UMW). Niiden avulla suurta ja monimutkaista käyttäjäryhmää voidaan käsitellä automatiikkaa hyödyntäen.

– ITG on erikoisorganisaatio, johon on koottu hyvää teknistä osaamista. Tunnemme käyttäjämme ja tarpeemme, ja Dustin täydensi pakettia omalla osaamisellaan, kokemuksellaan ja muista projekteista kertyneillä parhailla käytännöillä. Yhdessä loimme vahvan ratkaisun, jossa huomioidaan laajan käyttöympäristön haasteet ja automaattiset muutokset käyttäjien pääsyssä järjestelmiin, Bakken kertoo.

Vaihtuva käyttäjäryhmä

Toisin kuin yrityksissä, joissa käyttäjäryhmä pysyy melko samana, koulujen oppilaissa on paljon vaihtuvuutta joka vuosi. Uudet ekaluokkalaiset aloittavat koulutiensä, ja yhdeksäsluokkalaiset päättävät peruskoulun. Muut oppilaat aloittavat uudella luokka-asteella, ja myös koulun vaihtajia on vuosittain paljon.

– Siksi tilanne elää koko ajan sen suhteen, kenen on milloinkin päästävä käyttämään mitäkin ohjelmia. Koska koululaiset ovat liian nuoria saamaan oman Apple ID:n, he eivät voi ladata ohjelmia itse. Aiemmin kouluissa käytettiin paljon aikaa siihen, että laitteita mukautettiin eri käyttäjille, jatkaa Bakken.

ITG käyttää UMW-ohjelmistoa myös muun muassa kunnallishallintoon.

– Silti suurimmat haasteet ja automaatiotarpeet liittyivät kouluihin, sillä niissä käyttäjäryhmä vaihtuu jatkuvasti, hän lisää.

Käyttövalmiit laitteet

Koulujen iPadien manuaalinen ylläpito on lähestulkoon mahdotonta.

– Se vaatisi joka tapauksessa valtavan määrän työtä. UMW-ratkaisun ansiosta oppilaiden ja opettajien saamat laitteet ovat käyttövalmiita, eikä leijonanosaa työajasta tarvitse käyttää laitteiden mukauttamiseen kullekin käyttäjälle. Ratkaisu on helppokäyttöinen, ja sitä voidaan käyttää pitkälle tulevaisuuteen. Se on myös vahva ratkaisu niin henkilötietojen suojaamisen kuin tietoturvankin kannalta, Bakken toteaa.

Kumppanina Dustin on tuonut hankkeeseen varmuutta.

– Heillä on kokemusta vastaavista asioista ja asiakkaista, ja he ovat huolehtineet siitä, että olemme päässeet pitkän aikavälin kannalta hyvään ratkaisuun. Olemme todella tyytyväisiä sekä yhteistyöhön että tulokseen, Bakken iloitsee.

Lue lisää siitä miten voimme auttaa sinua
Kristin Bakken

Yhdessä loimme vahvan ratkaisun, jossa huomioidaan laaja käyttöympäristö ja automaattiset muutokset käyttäjien pääsyssä järjestelmiin.

ITG:n IT-neuvoja Kristin Bakken.

Näin se tapahtui

Haasteet

10 000 oppilasta ja opettajaa Skienin, Bamblen ja Siljanin kunnissa käytti eri laitteita, ja käyttäjäryhmä vaihtui koko ajan. Järjestelmiin pääsyyn ja niiden käyttöön liittyi manuaalisia prosesseja, jotka olivat monimutkaisia ja veivät paljon aikaa.

Ratkaisu

Yhteistyössä Dustinin kanssa IT-samarbetet i Grenland (ITG) on siirtynyt käyttämään VMWare Workspace -alustaa ja erityistä Unified Mobility Workspace -versiota. Sopimus kattaa lisenssit, käyttöönoton ja kuukausittaisen tuen.

Tulos

Käyttäjillä on automaattinen pääsy laitteille ja tarvittaviin ohjelmiin. Tämä säästää aikaa ja rahaa. Räätälöityä ratkaisua voidaan käyttää pitkälle tulevaisuuteen.

Teksti: Sissel Fantoft
Kuva: Max Emanuelson

27 elokuuta 2020

Nopea muutos Randstadissa

Siirtyminen Chromebookien käyttöön on tuonut tehokkuutta ja joustavuutta Randstadin ja Dfindin työntekijöiden arkeen. Prosessi on sujunut nopeasti ja vaivattomasti yhteistyössä Dustinin kanssa.

Näin norjalaisyrityksen Oslon-varasto lyhensi toiminnan keskeytyksiä 30–40 prosentilla

Sørensen og Balchen kamppaili vanhentuneen IT-infrastruktuurin kanssa. Teknisistä vioista johtuvat toiminnan keskeytykset maksavat noin 20 000–30 000 euroa tunnilta, mutta nyt yritys on onnistunut lyhentämään keskeytysten kokonaiskestoa 30–40 prosentilla.

Actic kasvatti liiketoimintaansa ja asiakastyytyväisyyttään Network-palvelun avulla

Actic tarvitsi vakaan ja joustavan verkkoratkaisun 182 uimalalleen ja kuntosalilleen. Network-palvelun avulla ne saivat sen lisäksi pääsyn liikehyötyä tukeviin tietoihin. Palvelun käyttö on heille yksinkertaista; kokoaikaisia työntekijöitä on vain viisi.

Digitaaliset analyysit johtavat parempiin päätöksiin AcadeMediassa

AcadeMedia on Pohjois-Euroopan suurin koulutusyritys. Siten myös IT-strategia on tärkeää sen menestykselle.

Kaupunki teki iPadista opetusvälineen

Hämeenlinnan koululaisille iPadit ovat sekä opetuksen välineitä että kohteita.

Consafe Logistics on vähentänyt IT-kustannuksia ja lisännyt samalla palvelutasoa

Consafe Logistics on Euroopan johtava varasto- ja logistiikkaratkaisujen ohjelmistotoimittaja. Dustin tarjoaa tällä hetkellä on-site-tukea Consafe Logisticsin koko liiketoiminnan laajuudelta.