Inspiraatiota

Näyttöopas

Autamme sinua löytämään itsellesi sopivan tietokonenäytön.

Mitä pitää ottaa huomioon uutta näyttöä ostettaessa? Aloita miettimällä, mihin tarkoitukseen näyttöä tai näyttöjä tullaan käyttämään. Sen jälkeen voit miettiä tarkemmin näytön kokoa ja tarkkuutta. Alla on kolme eri näyttökategoriaa, joiden avulla löydät nopeasti itsellesi sopivan vaihtoehdon.

Näytöt USB-C-liitännällä

Kaikille, jotka eivät halua käyttää telakointiasemaa. Yhdistä tietokone nopeasti ja helposti näyttöön yhdellä johdolla, joka toimii sekä kuva-, virta- että verkkojohtona.

Tutustu tuotteisiin

Suuri näyttö kahden sijaan

Käyttäjälle, joka haluaa pitää useita ikkunoita auki samanaikaisesti ja yhtä paljon kuvapinta-alaa kuin kahdella näytöllä.

Tutustu tuotteisiin

Graafiset näytöt

Kaikille, jotka työskentelevät esim. graafisen suunnittelun, kuvankäsittelyn tai liikkuvan tuotannon parissa.

Tutustu tuotteisiin

Valitse näytön koko tarpeidesi perusteella

Yksi ensimmäisistä huomioon otettavista asioista näyttöostoksilla on näytön koko. Jotkut haluavat suuren näytön, toiset taas tarvitsevat kolme samanaikaista näyttöä ja toiset työskentelevät mieluummin pelkällä kannettavan näytöllä. Tärkeintä on miettiä omia tarpeita, jotta näyttö ei ole tarpeettoman suuri tai näyttöjä ei ole tarpeettoman paljon.

Kaksi näyttöä vai yski suuri näyttö?

Trendinä on pitkään ollut hankkia kaksi näyttöä, jotta työskentelytilaa olisi enemmän ja useampia ikkunoita voisi avata samanaikaisesti.

Ultra Wide -näyttöjen kuvasuhde on tavallista 16:9-kuvasuhdetta (wide screen) leveämpi, joten kuvapinta-ala on sama kuin kahta näyttöä käytettäessä, mutta ilman mustaa reunaa, joka voi ärsyttää silmiä. Suuret kontrastierot saavat silmälihakset tekemään enemmän töitä pupillien laajentamiseksi tai pienentämiseksi. Jos näyttö on kirkas, mutta reuna on tumma, silmä voi rasittua liikaa.

Kaarevat näytöt (englanniksi ”curved”) eivät ole oikein lyöneet läpi TV-puolella, mutta ultralaajakulmanäyttöjen segmentissä niillä on selkeä rooli. Koska näyttö on paljon katsojaa lähempänä kuin televisio, kaarevuus luo ympäröivän vaikutelman. Lisäksi katselukulma on parempi.

Näytön koko ja tarkkuus, kumpi on tärkein?

Niiden, joiden budjetti tai työpöytätila ei riitä suureen ultraleveään näyttöön, kannattaa harkinta siirtymistä Full HD -tarkkuudesta (1920x1080) QHD-tarkkuuteen (2560x1440). Silloin voit käyttää useita ikkunoita ilman ahtauden tunnetta, ja Excelissä voi nähdä enemmän soluja samalla kertaa.. Tarkkuudesta saa kaiken irti, kun käytössä on vähintään 27 tuuman QHD-näyttö.

Tarkkuus ratkaisee sen, kuinka paljon tietoa näytöllä voidaan näyttää. Suurempi näyttö ei aina tarkoita, että sillä voi nähdä enemmän tietoa kuin pienemmällä näytöllä. Suurella näytöllä voi olla pieni tarkkuus ja päinvastoin. Siksi on tärkeää, että näytön tarkkuus on mukautettu näytön kokoon, siihen, miten kaukana näytöstä haluat istua, mikä on itsellesi mukavin tapa katsella on ja minkä tyyppistä tietoa näytöllä aiotaan näyttää.

4K-näytössä (tarkkuus 3840 x 2160) voi olla tiloja, jotka simuloivat 1920 x 1080- tai 2560 x 1440 -tarkkuutta. Silloin käyttöliittymän eri osien (kuvakkeet, tekstit, kuvat jne.) koko on sama kuin pienemmän tarkkuuden näytöllä, mutta kuva on terävämpi suuremman tarkkuuden ansiosta. Kun tarkkuus on "kuin 1 920 x 1 080", 4K-näytöllä neljä pikseliä jakavat työn, josta huolehtii vain yksi pikseli 1920 x 1080 näytöllä!

Eri paneelityyppien erot

OLED-tekniikka on lyönyt itsensä läpi sekä puhelimissa että televisioissa, mutta tietokonenäytöissä LCD on hallitseva näyttötekniikka. Jos näytössä lukee LED ja LCD, kyseessä on LCD-näyttö, jossa taustavalaistus tapahtuu LED-valojen avulla. LED-näyttö ei siis ole oma näyttötekniikkansa.

Värientoisto on ratkaisevan tärkeää ammattilaisille

Jos haluat käyttää näyttöä graafiseen työhön, on ratkaisevan tärkeää, että näyttö toistaa värit täysin oikein kansainvälisten standardien mukaisesti. Virheitä syntyy helposti, jos näytöllä näkyy yksi väri ja tulosteissa, verkkosivulla tai infonäytössä jokin toinen. Siksi on tärkeää, että näyttö voidaan laitteistokalibroida. Näytön kalibrointi on vähän samanlaista kuin kitaran virittäminen.

Monet näytöt kalibroidaan nykyään tehtaalla, mutta se ei ole pitkäaikainen ratkaisu, sillä kitaran tapaan myös näytöt menevät ajan myötä "epävireeseen". Lisäksi eri näyttöjen tehdaskalibrointien laadussa on eroja. Joissakin näytöissä on sisäänrakennettu kalibraattori, toisissa taas kalibraattori liitetään erikseen ja se roikkuu näytön yläpuolella.

Toinen graafisen näytön etu on se, että se helpottaa muiden ICC-profiilien lisäämistä tai omien luomista. ICC-profiilia voidaan käyttää jäljittelemään sitä, miltä materiaali näyttää vastaanottajan tietokoneella, puhelimella tai tulostusmateriaalilla.

On erittäin tärkeää, että näyttö toistaa valot ja värit mahdollisimman yhtenäisesti koko pinta-alaltaan. On myös hyvä, että näytön väriavaruus on laaja, mielellään lähes 100 % Adobe RGB -väriavaruudesta. Jos työskentelet yksinomaan verkkosisällön parissa, SRGB on riittävän hyvä, mutta suosittelemme kuitenkin, että perusmateriaalissa käytetään mahdollisimman suurta väriavaruutta. Siksi suositus on Adobe RGB.

On myös tärkeää muistaa valita 10-bittinen näyttö. Tavallisessa toimistonäytössä on yleensä 6+2 bittiä tai 8 bittiä, mikä merkitsee vain 256 värisävyä kanavaa kohden, yhteensä 16,7 miljoonaa. 10-bittisellä näytöllä on 1024 värisävyä kanavaa kohden, yhteensä 1,07 miljardia sävyä.

Jotta ympäristön valaistus vaikuttaisi mahdollisimman vähän, kannattaa hankkia edullinen varjostushuppu. Näytön pinnan on oltava myös mattapintainen, jotta heijastukset olisivat mahdollisimman vähäisiä.

Mitä on otettava huomioon tarkkuuden kannalta?

Näyttö toimii aina parhaiten "luonnollisella" tarkkuudellaan. Toisin sanoen: jos näyttösi paneelin tarkkuus 1 920 x 1 080 pikseliä, valitse se tarkkuus tietokoneessa parhaan kuvalaadun saamiseksi. Kyse on siis tasapainoilusta näytön koon ja työtilan koon välillä.

Suuren tarkkuuden ansiosta työtilaan mahtuu enemmän sisältöä: enemmän sähköposteja, enemmän Excel-soluja, useita selainikkunoita vierekkäin ja niin edelleen. Jos näyttö on liian pieni, voit joutua siristelemään tai ostamaan vahvat päätelasit nähdäksesi kaikki pienet yksityiskohdat.

Yleiset suositukset näytön ja tarkkuuden valinnassa:

 • Tekstinkäsittelyohjelmat, laskentataulukot, sähköpostit ja muut päivittäiset toimistosovellukset eivät aseta mitään erityisiä vaatimuksia tarkkuudelle, joten tässä on kyse enemmän mielipiteistä ja mausta (ja tietysti budjetista). Kuten sanottu, suurempi tarkkuus mahdollistaa useampien elementtien katselun samanaikaisesti, mutta valitse näyttökoko, joka vastaa tarkkuutta. Tarkkuudelle 2560 x 1440 suosittelemme 27 tuuman kokoa.
 • Videoeditointia tekevät tarvitsevat näyttöä, joka sopii yhteen työstettävän materiaalin kanssa. Ratkaisu on graafinen näyttö, joka toistaa värit oikein. On myös hyvä huolehtia siitä, että näytönohjain pysyy perässä, jotta kuva ei laahaa.
 • Jos käytössä on vaativampia graafisia sovelluksia, kuten CAD- ja 3D-mallinnusohjelmia, suosittelemme 4K-näyttöä. Silloin on hyötyä myös suuresta näytöstä, jotta voit todellakin erottaa kaikki yksityiskohdat. Valitse 30-tuumainen tai suurempi.
 • Jos työskentelet valokuvauksen parissa, on tärkeää valita graafinen näyttö. Tärkeitä huomioon otettavia asioita ovat väriavaruus, värisyvyys, kalibrointimahdollisuudet sekä vaaleiden ja värillisten kohtien yhdenmukaisuus koko näyttöalan laajuudelta. Tarkkuus ei ole niin tärkeä parametri, jos näyttö ei ole yli 31 tuuman kokoinen.
 • Jos etsit täydellistä toimistonäyttöä, suosittelemme 24-tuumaista näyttöä, jonka kuvasuhde on 16:10. Sitä pidetään täydellisenä kuvasuhteena 24-tuumaisissa näytöissä, sillä silloin näytön korkeus on lähes yhtä suuri kuin 16:9-kuvasuhteella varustetussa 27-tuumaisessa näytössä. Siten esimerkiksi A4-asiakirja mahtuu kokonaisuudessaan näytölle. Enemmän Excel-soluja päällekkäin = vähemmän vierittämistä.

Mitä eri liitäntöjä on olemassa?

Näytöissä on ollut vuosien varrella monia eri liitäntätapoja, mutta nykyään on olemassa kolme eri vaihtoehtoa:

DisplayPort

DisplayPort (DP) -siirtotekniikka eroaa täysin aiemmista standardeista (esim. DVI ja HDMI) ja muistuttaa enemmän USB- tai Ethernet-johdoissa tapahtuvaa tiedonsiirtoa (jossa data lähetetään pakettina). Näin DP pystyy käsittelemään suurempia resoluutioita pienemmällä liittimellä. Lisäksi uusia toimintoja voidaan lisätä ilman, että fyysinen kontakti muuttuu. DP:stä on saatavana kaksi kokoa: tavallinen ja mini. Se voi HDMI:n tavoin siirtää sekä kuvaa että ääntä samanaikaisesti, mutta DP-tekniikalla varustetut laitteet eivät aina tue ääntä. Uusin DP-versio 1.4 tukee 8K-tarkkuutta (7680x4320) 60 Hz:n taajuudella tai 4K-tarkkuutta 120 Hz:n taajuudella sekä HDR-tekniikkaa ja 32-kanavaista ääntä.

USB-C/Thunderbolt 3

Uusin näyttöliitäntästandardi on USB-C. Se on kuitenkin vain fyysinen liitin. Itse siirtostandardi on nimeltään Thunderbolt 3. Thunderbolt on nimittäin standardi, joka ei liity mihinkään tiettyyn fyysiseen liittimeen. Thunderbolt 1 ja Thunderbolt 2 käyttävät Mini Display Port -liitäntää, kun taas Thunderbolt 3 käyttää USB-C-liitäntää. Se tarkoittaa sitä, että se, että sinulla on USB-C-johto tai -liitäntä, ei tarkoita, että välttämättä pystyisit siirtämään kuvaa. Varmista asia tutkimalla liitintä. Liittimessä on oltava pieni salama, joka osoittaa Thunderbolt 3 -standardin.

USB-C (Thunderbolt 3 -tuella) voi siirtää tietoa jopa 40 Gt/s nopeudella, ladata jopa 100 watin teholla ja tukea jopa 10 Gt/s verkkonopeutta. Voit siis samalla johdolla siirtää kuvia, ääntä ja dataa kannettavalta tietokoneelta näytölle ja ladata samalla tietokonetta. Siten näyttö voi toimia telakointiasemana, eikä erillistä telakkaa tarvitse pitää työpöydällä.

HDMI

HDMI on pohjimmiltaan sama siirtostandardi kuin DVI single-link, mutta se mahdollistaa lisäksi äänensiirron. E eri päivityksillä HDMI pystyy toistamaan kuitenkin suurempaa tarkkuutta kuin DVI. HDMI 1.4 riittää 4K-television käyttöön, sillä se tarvitsee vain 30 Hz:n virkistystaajuutta. Jos kuitenkin haluat käyttää 4K-tekniikkaa vähintään 60 Hz:n taajuudella, joka on tietokonenäyttöjen standardi, vaaditaan vähintään HDMI 2.0. Uusin versio on 2.1, joka on tuotu markkinoille vuonna 2017. Se tukee 48 Gt/s tiedonsiirtoa, mikä mahdollistaa jopa 8K-tarkkuuden 60 Hz:n taajuudella ja 4K-tarkkuuden 120 Hz:n taajuudella.

DVI och VGA

Nämä ovat vanhempia standardeja, joita on vältettävä, jos halutaan käyttää moderneja toimintoja.

Näin eurooppalainen energiamerkintä toimii

Näytön ostajat voivat vähentää ympäristökuormitusta monin eri tavoin. EU-maat päättivät vastikään (1.3.2021) ottaa käyttöön uuden energiamerkinnän, jossa asteikko A+++–D korvataan asteikolla A–G. A on paras ja G huonoin. Nuolten värit pysyvät samoina.

Suurempi näyttö kuluttaa mitä todennäköisesti enemmän energiaa kuin pienempi, mutta sen merkintä voi silti olla parempi, jos se on energiatehokkaampi.

Muut merkinnät

TCO ja Energy Star ovat kaksi muuta merkintää, joita kannattaa pitää silmällä, jos haluat vähentää ympäristövaikutuksia..

TCO on kestävän kehityksen sertifiointi, jossa huomioidaan yhteiskunnallisia ja ympäristöön liittyviä vaatimuksia. Myös terveys ja turvallisuus ovat tärkeitä näkökohtia. Vaatimukset perustuvat tuotteen koko elinkaareen, ja riippumaton taho vahvistaa ne ennen sertifiointia sekä sen jälkeen.

Energy Star -merkintä perustuu muun muassa tuotteen energiansäästöominaisuuksiin. Ominaisuuksien on oltava mitattavissa ja testattu EPA-hyväksytyssä laboratoriossa.

Pitääkö näyttö kytkeä pois päältä yöllä?

Kun näyttö on valmiustilassa, energiankulutus on erittäin alhainen (nykyaikaisessa näytössä se on usein alle 0,5 wattia). Sinun tarvitsee vain varmistaa, että näytön virransäästötila aktivoituu heti, kun et enää käytä tietokonetta.

Kirkkauden vähentäminen

Jos haluat säästää silmiäsi, voit vähentää kirkkautta näytön asetuksissa. Useimmissa näytöissä kirkkaus on nimittäin asetettu 100 prosenttiin, mikä ei ole hyväksi silmille eikä ympäristölle. Sopiva taso riippuu näytöstä, ympäröivästä valosta ja henkilökohtaisista mieltymyksistä, mutta on yleensä 40–75 prosenttia.

Näin varmistat ergonomian näytön edessä

 • Suurempi näyttö on usein ergonomisempi vaihtoehto kuin useat pienemmät näytöt, koska päätä ei tarvitse liikuttaa yhtä usein.
 • Mitä suurempi näyttö, sitä kauempana siitä tulee istua, jotta päätä tarvitse liikuttaa liikaa näytön katsomisen aikana ja jotta niskavaivoja voi välttää.
 • Näyttöä on voitava säätää korkeussuunnassa niin, että yläreuna on samassa linjassa silmien kanssa, kun istut mukavasti tuolilla. Jos näyttö on liian matala, se on ehkä asetettava jonkin päälle korkeuden lisäämiseksi.
 • Yksi vaihtoehto on hankkia Ultra Wide -näyttö, joka on yhtä korkea kuin tavallinen näyttö, mutta kaksi kertaa leveämpi. Siten näytön pinta-ala on sama kuin kahdella näytöllä, mutta ilman reunoja.
 • Osta erillinen jalusta, jos mukana toimitettu jalusta ei vastaa tarpeitasi. Jotkin telineet pitävät näytön vain seisomassa työpöydällä, kun taas toiset mahdollistavat näytön kääntämisen, kiertämisen ja kallistamisen eri tavoin.
 • Kätevä vaihtoehto telineelle on säädettävä varsi pöytäasennukseen. Varmista vain, että varsi kestää näytön painon ja että sen mukana toimitetaan sopiva VESA-kiinnike.
 • Jos työskentelet paljon tekstien parissa, voit hyötyä pystysuuntaisesta näytöstä.

Viimeksi päivitetty: 16 syyskuuta 2022

Aihealue