Infrastruktuuri

Tämän takia yritykset panostavat hyperkonvergenssiin

Hyperkonvergenssi ei ole enää pelkkää hypeä vaan monien suuryritysten ja valtion virastojen valinta. Nyt siihen siirtyvät myös pienemmät yritykset. Etuina ovat ylläpitotoimenpiteiden väheneminen ja skaalautuvuus.

Hyperkonvergoitu palvelinkeskus kokoaa palvelininfrastruktuurin yhteen ratkaisuun, jota hallinnoidaan älykkään ohjelmiston avulla. Se helpottaa automaatiota ja skaalautuvuutta.

Perinteisessä palvelinkeskuksessa on erilliset laitteistot tietojen varastointiin, palvelimet laskemista ja virtuaalista hallintaa varten sekä varmuuskopiointi, kytkimet ja paljon muuta suljetuissa käyttöjärjestelmissä. Tällaisessa ratkaisussa tarvitaan paljon aikaa ylläpitoon ja päivityksiin, eivätkä järjestelmän osat aina välttämättä kommunikoi keskenään.

– Hyperkonvergointi purkaa yhteyden ohjelmiston ja laitteiston väliltä ja toimii siis ohjelmisto-ohjatusti. Älytoiminnot sisältyvät ohjelmistoihin, eikä käytettävällä laitteistolla siten ole väliä, kertoo Dustinin palvelinkeskusasiantuntija Andreas

Tämä on etu varsinkin niille yrityksille, joiden IT-ympäristö on koottu eri valmistajien tuotteista. Usein uusissa hyperkonvergenssiratkaisuissa voidaan käyttää osia vanhasta laitteistosta.

– Jos yrityksessä on investoitu perinteiseen palvelinkeskukseen ja sopimusta olisi vielä kaksi vuotta jäljellä, laitteistoa ei tietenkään haluta heittää menemään. Tällöin tallennustilaa voi melko helposti käyttää uudessa ympäristössä, Remmer rohkaisee.

Skaalataan tarvittaessa

Skaalautuvuus on toinen hyperkonvergoidun infrastruktuurin eduista. Koska on vaikea tietää etukäteen tarkalleen mitä tarvitaan, on tyypillistä että datakeskuksen kanssa pelataan varman päälle, eli siitä tehdään liian suuri.

– 40–50 prosentin ylikapasiteetti on tyypillinen. Hyperkonvergoidun infrastruktuurin avulla voi hankkia vain sen mitä tarvitsee. Kun kapasiteettia tarvitaan enemmän, sitä on helppo lisätä. Näin ollen alkuinvestointi on pienempi, kun hankitaan vain se, mitä oikeasti tarvitaan, Remmer selventää.

Aikaisemmin hyperkonvergoitu infrastruktuuri oli lähinnä suuryritysten saatavilla, mutta viime vuosina taloudellinen kynnys ottaa teknologia käyttöön on madaltunut myös pienemmissä yrityksissä. Yhä useammat yritykset ovat kiinnostuneita niin hyperkonvergenssista kuin pilvipalveluista.

– Monissa yrityksissä ollaan kiinnostuneita pilvipalveluihin siirtymisestä, mutta oikeudellisista tai käytännön syistä kaikkea ei voi siirtää kerralla. Hyperkonvergenssin avulla on helppo yhdistää yksityinen pilviratkaisu julkiseen pilveen, Remmer kertoo.

– Hyperkonvergoitu infrastruktuuri helpottaa monissa yrityksissä käynnissä olevaa digitointiprosessia. Sen ansiosta ei jumituta vanhoihin järjestelmiin. Digitalisointi nopeutuu ja yksinkertaistuu ilman, että täytyy investoida kokonaan uuteen palvelinkeskukseen.

Lue lisää:
Hyperkonvergenssi: onko järkevää laittaa kaikki munat samaan koriin?
Tavoitteena pitkän tähtäimen verkkoratkaisu
Mikä on palveliton IT?

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue