Työpiste

3 vinkkiä digitaalisesti kestävään työpaikkaan

Kestävyys tekee työpaikasta taloudellisemman, dynaamisemman ja houkuttelevamman. Tie kohti kestävyyttä on lyhyempi – ja digitaalisempi – kuin luulitkaan.

Jos 2000-luvun alussa pyysi ihmisiä kuvailemaan unelmien työpaikkaa, vastauksissa todennäköisesti listattiin ilmaiset välipalat, ylellinen lepotila ja mahdollisuus pelata Fifaa työkavereiden kanssa jättiscreeniltä. Näin Piilaakson menestyvät yritykset pitivät huolta työntekijöistään.

Nyt vastauksissa samaan kysymykseen ei välttämättä enää toivota hienoa päiväkotia. Osaajat haluavat enemmän. Jaetut arvot, vastuullisuus ja houkutteleva yrityskulttuuri ovat nousseet toivelistalla korkealle.

Tämä kuulostaa hyvältä – mutta mitä oikeastaan tarkoittaa, että työpaikka on kestävä? Henrik Lampa, Dustinin Head of Sustainability muistuttaa, että kestävyys koskee sekä itse työpaikkaa että sen toimintoja. Lisäksi on luotava myös kestäviä työskentelytapoja.

Lampa vinkkaa kolme tapaa, joilla työpaikasta tulee kestävämpi:

1. Uusiokäyttö

Useimmat laitteet, kuten tietokoneet, näytöt ja mobiililaitteet, voi kierrättää. Kun vanha data poistetaan ja ohjelmistot päivitetään, laitteet saavat uuden elämän.

2. Leasing

IT tuottaa arvoa tehokkuuden ja kannattavuuden, ei tuotteiden omistamisen kautta. Dustinilta vuokratut tuotteet menevät uuteen käyttöön ja kierrätettäväksi, kun niiden leasing-aika on ummessa.

3. Palvelut

Tarjoamalla esimerkiksi verkon palveluna Dustin varmistaa, että laitteisto siirretään aina uusiokäyttöön tai kierrätetään.

Lampan mukaan kaikki kolme tapaa ohjaavat fiksumpaan resurssien käyttöön ja tuntuvasti pienempiin päästöihin. Yhtä tärkeää on kuitenkin kiinnittää huomiota myös työntekijöiden työkaluihin ja työnteon tapoihin. Hyvä esimerkki tästä ovat fyysiset kokoukset. Lyhyessä ajassa niistä on tullut uhanalainen laji, kun vaihtoehtona on digitaalinen kokous, joka ei vaadi matkustamista ja tuota yhtä paljon päästöjä.

Myös ilmastomuutokseen sopeutumista käsitelleen ”Exponentiell klimatomställning” -kirjan kirjoittaneen Rebecka Carlssonin mukaan teknologia tarvitsee kumppanikseen uudenlaisia asenteita ja rutiineja.

– Tekniikan kehitys ei automaattisesti ratkaise ilmastokysymystä. Loppujen lopuksi tekniikka on vain hyvä työkalu ihmisille. Kun eksponentiaalinen tekniikka yhdistetään eksponentiaalisiin käyttäytymistapojen muutoksiin ja systeemisiin muutoksiin, selviämme – ja vielä nopeammin kuin kuvittelimmekaan.

Selviytyminen voi myös olla halvempaa kuin luultiin. Lampa muistuttaa, että kestävyys ei ole vain pehmeä arvo, joka hyödyttää ihmiskuntaa. Sillä on myös taloudellisia hyötyjä yksittäisille organisaatioille.

– Vastuullisuus houkuttelee asiakkaita. Sen tuominen osaksi yrityksen tarjoomaa edistää myyntiä. Kiertoajattelu ja resurssien viisas käyttö säästävät rahaa ja tätä myötä laskevat kustannuksia. Kaikki tämä näkyy yrityksen alimmalla rivillä – sekä asiakastyytyväisyydessä.

Lue lisää palveluistamme kestäville työpaikoille

Henrik LampaHenrik Lampa, Dustinin Head of Sustainability.Rebecka CarlssonRebecka Carlsson.

Teksti: Alfred Holmgren

28 maaliskuuta 2021

Aihealue