Työpiste

Ajasta ja paikasta riippumatonta oppimista

Microsoft Surface -laitteiden ominaisuudet on optimoitu yhteisöllistä oppimista varten.

Koulumaailma on kuluneen vuoden aikana ottanut harppauksen kohti yhteisöllistä oppimista, jossa oppiminen tapahtuu sekä etä- että lähiopetuksen metodeja hyödyntäen. Microsoft Surface -laitteiden ominaisuudet on tehty tukemaan oppimiskokemuksen rikkautta riippumatta siitä, tapahtuuko oppiminen koulussa tai kotona.

Surface -laitteet on alusta lähtien suunniteltu tukemaan Office-ohjelmia, kuten Teamsia, ja yhteisöllistä oppimista, kertoo Surface liiketoimintajohtaja

Antti Kuosmanen.

Microsoft ei ainoastaan suunnittele laitteita, vaan yhteisölliseen oppimiseen tähtäävä kokonaisuus muodostuu Microsoftin oppimisympäristöistä ja viestintävälineistä sekä käyttöjärjestelmästä.

– Palapelin palaset luovat yhdessä kokonaisuuden, jolla on pedagogiset lähtökohdat yhteisöllistä oppimista ajatellen. Olemme halunneet tuoda digitaaliseen oppimiseen luontevuutta esimerkiksi kynäilyn ja kosketuksen kautta.

Kuosmanen huomauttaa, että teknologian hyödyntäminen opetuksessa tulee varmasti jatkumaan. Esimerkiksi pakollisen toisen asteen koulutuksen myötä opettajat voivat tulevaisuudessa saada oppilaita oman kuntansa ulkopuolelta, mikä lisää etäopetuksen työkalujen käyttötarvetta.

Intuitiivinen käyttökokemus

Microsoft Surface -laitteiden ominaisuudet, kuten Teams-palavereita varten optimoitu sisäänrakennettu kamera ja mikrofonit, on pyritty suunnittelemaan niin hyviksi, että teknologia ”häviää taustalle”. Erityisesti kamera on tärkeä luontevalle kommunikaatiolle, sillä luemme jatkuvasti toistemme mikroilmeitä.

– Teams-palavereissa kamera on tapani välittää itsestäni tunteita ja lukea vastapuolen tunnetiloja. Surface-laitteiden ensiluokkaiset kamerat parantavat valoisuutta siten, että kuva ei mene rakeiseksi, eikä ulkoisia laitteita tarvita, Kuosmanen selittää.

Kaikki Microsoftin ratkaisut on tehty kosketusta varten. Tämä lisää käytön intuitiivisuutta ja saavutettavuutta. Kuosmasen mukaan yksi ihmisten pelko koskien tulevaisuuden työntekoa liittyy siihen, kuinka saada luovat ideat esiin luontevasti verkkoympäristöissä.

– Käsin piirtäminen ja kirjoittaminen on meihin sisäänrakennettu tapa viestiä. Surface kynien ja styluskynien avulla digitaalisessa ympäristössä voi välittää ajatuksia helposti ja työstää yhdessä esimerkiksi virtuaalista valkotaulua paperille tehtävän projektin sijaan.

Lähes kaikissa Microsoftin uusimmissa laitteissa on hyödynnetty biometristä kirjautumista. Sormenjälki- ja kasvotunnistus vähentävät visuaalista salasanaurkintaa ja mahdollistavat nopean käyttöönoton: kun tietokoneen kannen nostaa ylös, laite on saman tien käyttövalmis. Lisäksi kaikissa Surface -laitteissa on koko koulupäivän kestävä akku.

Yhteisöllistä oppimista tukevat laitteet mahdollistavat oppimisen ajasta ja paikasta riippumatta. Joissain tapauksissa laitteiden käyttö voi jopa auttaa oppilasta keskittymään ja kotiympäristö tarjota oppilaan tarvitsemaa työskentelyrauhaa.

– Opettajana toimiva vaimoni teki oppilaille viime keväänä kyselyn liittyen etäopetukseen digitaalisessa oppimisympäristössä. Oppilaat kertoivat, että oppimiskokemus ei juuri eronnut lähiopetuksesta. Opetusvälineet olivat pysyneet samoina, media oli vain muuttunut, Kuosmanen kertoo.

Elinkaarikustannukset

Laitteiden elinkaarikustannukset eivät useimmiten näy opettajille tai oppilaille. Kuosmasen mukaan vain noin 20 prosenttia laitteen kustannuksista koostuu ostohinnasta. Microsoft Surface -laitteiden helppo käyttöönotto tukee pedagogiikkaa ja säästää IT-kustannuksia.

Microsoft teetätti Forrester Consultingilla raportin Surface -laitteiden elinkaarikustannuksista vuonna 2020. Raportissa kävi muun muassa ilmi, että autopilotilla toimiva nollakosketustekniikka säästää tuntuvasti IT-palveluiden kustannuksissa. 78 prosenttia alhaisempi käyttöönottoaika verrattuna muihin PC-valmistajiin tuo satojen eurojen säästöt laitetta kohti.

– Nollakosketustekniikan ansiosta oppilas voi ottaa käyttöön koneen saman tien, vaikka kotonaan. Koneeseen laitetaan virta päälle, kirjaudutaan omilla tunnuksilla sisään ja kone on käyttövalmis.

Missiona laitteiden kestävyys

Erilaiset ratkaisut laitteiden suunnittelussa ja teknisissä ratkaisuissa tukevat eri-ikäisiä ja tasoisia oppijoita. Surface -laitteiden uusimmat tulokkaat Surface Go 2 ja Surface Laptop Go tarjoavat oppilaiden ja opettajien arvostamia ominaisuuksia.

– Laitteemme kestävät aikaa ja käyttöä, ovat kevyitä ja tuntuvat hyvältä käytössä.

Surface Go 2 on tabletin ja näppäimistön yhdistelmä, jotka voidaan tarvittaessa irrottaa toisistaan tai käyttää PC:n tavoin. Kuosmanen suosittelee laitetta alakoululaisille ja ammattikoulutason opiskelijoille, jotka hyötyvät sen ominaisuuksista myös luokkahuoneen ulkopuolisessa työskentelyssä. Surface Laptop Go on puolestaan luonteva valinta yläkoululaisille ja lukio-opiskelijoille. Kosketusnäyttö lisää opiskelun intuitiivisuutta ja ensiluokkainen näppäimistö sopii paljon tekstiä tuottavalle oppijalle.

Yksi Microsoftin isoimmista tavoitteista on hiilinegatiivisuus ja kierrätysmateriaalien lisääminen laitteiden valmistuksessa. Surface -laitteissa käytetään esimerkiksi yhä vähemmän muovia ja pääasiassa eri metalliseoksia.

– Pyrimme, että kaikki Surface -laitteemme olisivat 100 prosenttisesti kierrätettävissä. Viestimme tällä myös laitetoimittajillemme, että punnitsemme hankintoja ja vaalimme kestävän kehityksen periaatteita.

Haluatko tietää lisää?

Tilaa Dustinin uutiskirje!

Antti KuosmanenAntti Kuosmanen