Asiakasreferenssi

Chromebook tuo tasa-arvoa luokkahuoneeseen

Sipoossa jokaisella peruskoululaisella on repussaan Lenovon Chromebook. Laite tarjoaa monipuolisia opetusmenetelmiä ja pitää tiedostot tallessa myös etäopetuksessa.

Koronaviruskevät osoitti sekä kouluille että työpaikoille, että etätyövälineiden on oltava kunnossa. Sipoon kunnassa tämä tarkoittaa, että jokaisella perusopetusta saavalla eli 1.–9.-luokkalaisella on henkilökohtaisessa käytössään joko Chromebook tai sellaiseksi ohjelmoitu Windows-kone.

Sipoon kunnan opetuspäällikkö Riikka Strandström kertoo, että käyttö vaihtelee sen mukaan, minkä ikäisistä oppilaista on kyse.

– Yläkoulussa käyttö on kattavampaa ja kone on käytössä lähes joka oppitunnilla. Alakoulun puolella tehtävät työt ovat toisentyyppisiä, mutta yhtä lailla sielläkin on esimerkiksi Googlen Classroom käytössä, Strandström sanoo.

Google Classroom on Googlen luoma oppimisympäristö, jonka kautta opettajat voivat esimerkiksi jakaa tehtäviä, luoda opetusryhmiä ja antaa palautetta.

Omaa laitetta ei tarvitse jonottaa

Lenovon Chromebookin valintaa puolsi verrattain alhaisen hankintahinnan lisäksi käytettävyys. Strandström huomauttaa, että Chromebookilla tietokoneen käyttötaidot karttuvat paremmin kuin tablettia käyttämällä.

Strandström kehuu myös digitaalisten opetusmateriaalien tarjoamia vaihtoehtoja. Opettajilla on digitaalisen laitteen myötä mahdollisuus hyödyntää opetuksessa vaikkapa pelejä tai valokuvaamista.

– Suurin merkitys on toki pedagogisilla valinnoilla, eli että opettaja osaa poimia menetelmät oikeaan käyttöön ja tarpeeseen erilaiset oppilaat huomioiden, Strandström painottaa.

Erityisesti koronaviruskevään pakottamassa etäopetuksessa laite nousi ennennäkemättömään arvoon. Googlen erilaisten palveluiden avulla opettajat pystyivät pitämään yhteyttä oppilaisiin sekä ryhmässä että erikseen, esitelmien pitäminen onnistui etänä eivätkä kirjat tai tehtävät olleet hukassa, kun tiedostot olivat tallessa pilvessä.

Koulun tarjoama laite auttaa myös säilyttämään oppilaiden tasa-arvoisen aseman. Kaikilla ei välttämättä olisi mahdollisuutta hankkia laitetta itse.

– Olisihan perheissä voinut olla laitteita, muttei välttämättä jokaiselle käyttäjälle. Kodin laitteita saatetaan tarvita myös vanhempien etätöissä ja sisarusten koulunkäynnissä.

Samalla opettajalla on paremmat mahdollisuudet seurata, miten kunkin oppilaan koulunkäynti sujuu, ja puuttua mahdollisiin ongelmiin ajoissa.

Dustin toimitti satoja laitteita

Dustin toimitti tänä vuonna Sipooseen yhteensä 700 Chromebookia. Dustinin myyntiedustaja Dennis Bärlund kertoo, että suuren laitemäärään toimittaminen onnistui nopeasti ja mutkattomasti.

Bärlund uskoo, että kunnat yhä enenevässä määrin päättävät investoida laitteisiin, sillä ne tuovat joustavuutta opetukseen. Chromebookin erityisenä etuna hän mainitsee pilvipalvelun: kun mitään ei tallenneta itse laitteelle, sillä ei ole merkitystä, kuka mitäkin laitetta käyttää. Tästä on hyötyä varsinkin silloin, jos laite ei ole vain yhden oppilaan käytössä.

Erityisen hyvin Chromebook palvelee Bärlundinkin mukaan etäopetuksessa. Viime keväänä niin kouluissa kuin työpaikoilla opittiin, että etävälineistä kannattaa huolehtia.

– Chromebookin ansiosta oppilailla on kaikki tarvittavat materiaalit ja tiedostot aina myös kotona, eikä tarvitse kantaa paperipinoja, Bärlund sanoo.

Students

Yläkoulussa käyttö on kattavampaa ja kone on käytössä lähes joka oppitunnilla.

Riikka Strandström.
Students with Chromebooks

Lue lisää:

Opetus paranee uusilla palveluilla
Pienet kannettavat yleistyvät kouluissa

Teksti: Anne Salomäki
Kuva: Benjamin Suomela