Asiakasreferenssi

CMP saattoi IT-ympäristönsä palveluistumisen satamaan

Copenhagen Malmö Port AB:n (CMP) IT-päällikkö Daniel Boksjö katselee yrityksen alueita Malmön satamassa. Vuonna 2001 perustettu CMP on kasvanut yhdeksi Skandinavian suurimmista satamaoperaattoreista. Sillä on toimintaa Juutinrauman molemmilla puolilla. Se on myös erittäin monipuolinen yritys. Sen huomaa katsellessa ympäristöä yrityksen merihenkisessä kokouskerroksessa olevalta terassilta.

Daniel Boksjön mielestä hänen nykyinen työtehtävänsä muistuttaa monin tavoin hänen entistä rooliaan Hässleholmin kunnan IT-päällikkönä.

– Tämä työ ja työ kunnan palvelussa eivät eroa kovinkaan paljon toisistaan, Daniel kertoo kuvaillessaan CMP:n liiketoimintaa. Hän on pohjimmiltaan musiikinopettaja mutta päätyi IT-alalle 1990-luvulla, jolloin alalle pääsemiseen riitti se, että osasi kirjoittaa kirjaimet www.

– Kaikki alkoi Panda Softwaresta, jossa neljä henkeä yrittämässä myydä virustentorjuntaohjelmistoa ilman, että kukaan oikeastaan ymmärsi, mihin sellaista tarvittaisiin. Puoli vuotta myöhemmin saapui Melissa-virus. Oli mahtavaa saada olla mukana siitä alkaneella matkalla, Daniel sanoo.

Tarkkaa projektien ohjausta oikeiden toimittajien kanssa

Myös CMP:llä vietetystä ajasta on muodostumassa aikamoinen matka. Daniel huomasi jo aikaisessa vaiheessa, että hänen oli vaikea tietää, mikä aiheutti kustannuksia silloisessa IT-ympäristössä. Hän huomasi joka tapauksissa, että se maksoi paljon. Kun oli aika neuvotella uusia sopimuksia uusien toimittajien kanssa, yrityksessä päätettiin mennä palveluistumisessa loppuun asti.

– Se tarkoitti myös ajattelutavan muuttamista ja oppimista näkemään puhelin palveluna, ei laitteena, Daniel sanoo.

– Nyt me olemme palveluistaneet koko liiketoimintamme, säilyttäneet ydintoiminnot ja jakaneet muun toimittajille. Olemme oppineet esittämään oikeita kysymyksiä ja löytämään oikeita kumppaneita, jotka voivat toimittaa palvelun, toiminnon tai taidon.

Dustin on toimittanut joulukuusta 2017 lähtien CMP:lle verkkotoiminnot palveluna.

– Jo neuvotteluvaiheessa me koimme Dustinin luotettavaksi, mutta nimenomaan käyttöönottovaiheessa yritys osoitti todelliset kyntensä. Dustin osaavat johtaa projekteja ja käsitellä tämänkaltaisia prosesseja. Vaikeissa tilanteissa Dustinin työntekijät ovat aina valmiina auttamaan.

Danielin mukaan tämä on ollut yksi menestyksen takaajista.

– Mielestäni CMP on tehnyt upean matkan. On uskomatonta, miten paljosta selviää pienin resurssein. On myös uskomatonta, miten hyvin projekteja todellisuudessa voi hallita ja mitä kaikkea sillä voi saavuttaa, Daniel sanoo.

Tutustu IT-palveluihimme ja ratkaisuihimme

Hieman etäisyyttä tekniikkaan

Tällä hetkellä CMP:n IT-osastolla työskentelee viisi henkeä. Danielin ja hänen kollegoidensa työssä kyse on pitkälti oikean tason löytämisestä sekä johdonmukaisesta toiminnan ohjaamisesta. Heidän on hallittava toimittajia, komponentteja ja osia. Kyse on ympäristön tuntemisesta ja sukeltamisesta sopivan syvälle kunkin toimittajan kanssa. Tähän liittyy myös innovaation edistäminen, tai, kuten Daniel asian ilmaisee, vähintään innovaation estämisen välttäminen.

– Yritämme pitää niihin hieman etäisyyttä tekniikkaan ja järjestelmiin. Kyse on myös innovaatiosta. IT ei saa olla mikään järkäle. En halua seistä käyttäjien tiellä vaan sen sijaan rohkaista heitä kokeilemaan uusia tekniikoita ja työskentelytapoja pienessä mittakaavassa, Daniel sanoo.

– Monesti ennen jonkin tuotteen saamista omiin käsiin on vaikea tietää, miten sitä pitäisi käyttää. Meidän on luotava tilaa kokeilemiselle.

Hyvä infrastruktuuri, hyvät toimittajat, keskittyminen oikeisiin asioihin ja järkevät päätökset. Lisäksi mahdollisuudet ja rohkeus kokeilla asioita pienessä mittakaavassa. Nämä ovat niitä asioita, joita Daniel pitää tärkeinä. Ja sitten on pilviympäristö.

– Se on yksi strategisista painopisteistämme. Sen, minkä me voimme ostaa pilvipalveluna, sen me myös ostamme pilvipalveluna. Meidän on yksinkertaisesti uskallettava. Jos me vain istuisimme paikallamme ja yrittäisimme hallita kaikkea, emme ikinä pääsisi eteenpäin. Sen sijaan meidän tulee luottaa Dustinin kaltaisiin palveluntarjoajiin, Daniel sanoo.

Langattomat verkot tulevaisuutta varten

Daniel Boksjö ja hänen kollegansa CMP:llä huomioivat tietenkin myös digitalisoinnin ja täysin automatisoitujen logistiikkavirtojen tarjoamiaat tulevat mahdollisuudet. Satamien suuret kentät ja terminaalit siirtävät ajatukset kohti langattomia verkkoja ja niiden rakentamista.

– Dustin on tehnyt erinomaista työstä modernisoidessaan verkkoamme paikoissa, joissa se on toiminut heikosti. Meidän on kuitenkin lisättävä langattomuusastettamme, Daniel sanoo.

– Miten me voimme luoda tulevaisuuden langattomia verkkoja, jotka ovat helppokäyttöisiä, riittävän hyviä ja riittävän vahvoja sekä samalla myös kustannustehokkaita? Astumme tälle matkalle mielellämme yhdessä Dustinin kanssa.

Kuvat ja teksti: Viktor Silfverhjelm Hultqvist

Nyt me olemme palveluistaneet koko liiketoimintamme, säilyttäneet ydintoiminnot ja jakaneet muun toimittajille.

– Daniel Boksjö, IT-päällikkö Copenhagen Malmö Port AB:n (CMP).

Daniel Boksjö, CMP

9 syyskuuta 2019

Aihealue