Inspiraatiota

Guide: IoT käytännössä

Internet of Things on nyt kaikkien huulilla. Joskus voi olla vaikea ymmärtää, mitä se itse asiassa tarkoittaa, mutta se on mullistamassa monia eri aloja. IoT-guiden-hankkeen kautta Uumajan yliopiston tutkijat haluavat yhdessä elinkeinoelämän kanssa inspiroida yrityksiä käyttämään tätä uutta tekniikkaa.

”IoT:n odotetaan mullistavan markkinat ja johtavan suurempaan innovaatioon, parempaan tuottavuuteen ja taloudelliseen kasvuun. Muutoksessa mukana pysymiseksi yritysten on kehitettävä strategioita, jotka hyödyntävät uuden tekniikan ominaisuuksia ja yhdistävät ne uuteen liiketoiminnan logiikkaan”, IoT-guidenin laatijat kirjoittavat johdannossa. IoT-guiden-hankkeessa Uumajan yliopisto antaa yhteistyössä Fältcomin ja Telia Companyn kanssa esimerkkejä siitä, miten ruotsalaiset yritykset eri aloilta käyttävät IoT:tä päivittäisessä toiminnassaan.

– Pyrkimyksenä oli yrittää inspiroida yrityksiä käyttämään IoT-tekniikkaa. Opas toimii keskustelunavaajana, jonka avulla voidaan ottaa selvää, miten IoT voi tuottaa lisäarvoa yritykselle, yritystalouden professori ja yksi IoT-guidenin kirjoittajista Tomas Blomquist sanoo.

Hyöty voi muodostua esimerkiksi kulutusmateriaalien tilaa tai työvälineiden sijaintia koskevien tietojen keräämisestä. Erittäin kiinnostava tästä tulee silloin, kun yritykset alkavat jakaa tietoja toistensa kanssa.

– Monesti olemme keskittyneet omaan ”siiloomme”, emmekä näe muita, jotka ehkä voisivat olla kiinnostuneita tiedoistamme. Liiketoiminnallista hyötyä saavutetaan, kun on mahdollista tuottaa lisäarvoa monille eri osapuolille, esimerkiksi sekä pysäköintialueen omistajalle ja auton omistajalle. Jos asiaa ajatellaan ekosysteemin kannalta, se parantaa liiketoiminnallisia edellytyksiä, Tomas Blomquist sanoo.

IoT:n odotetaan mullistavan markkinat ja johtavan suurempaan innovaatioon, parempaan tuottavuuteen ja taloudelliseen kasvuun.

Riippuen siitä, miten IoT-tekniikkaa kehitetään, hyötyjä voidaan saada monilla eri aloilla. Kiinteistöala on yksi ala, jossa IoT on lyömässä itseään nopeasti läpi. IoT-guidenissa käytetään esimerkkinä Facility Management -yritys Cooria:

”Coorin mielestä verkkoon yhteydessä olevat laitteet hoidettavissa kiinteistöissä tuottavat monia hyötyjä ja lisäarvoa. Kyse ovi olla esimerkiksi antureista, jotka kertovat, milloin paperikorit on tyhjennettävä tai vessat siivottava. Keskipitkällä aikavälillä tietojen avulla voidaan antaa asiakkaille ehdotuksia siitä, miten kiinteistöjä voi hyödyntää paremmin. Pitkällä aikavälillä ne lisäävät tietoa kiinteistöjen käytöstä, mistä on paljon hyötyä tarjousten tekemisen ja neuvottelujen yhteydessä.”

Mutta kun yrityksen verkkoon yhdistetään yhä enemmän laitteita, myös mahdolliset riskit lisääntyvät. Verkkokameroita, tulostimia, älylukkoja ja muita verkkoon yhteydessä olevia laitteita hankittaessa on siksi hyvä valita valmistaja, joka on ottanut turvallisuusasiat huomioon ja jonka tuotteita voi päivittää turva-aukkojen havaitsemisen jälkeen. Suuri Iot:hen liittyvä kysymys on se, miten me pystymme käsittelemään suuria tietomääriä – miten me pystymme hyödyntämään niitä konkreettisesti sekä miten me tallennamme tiedot ja suojaamme niitä.

– IoT:n suurimmat haasteet ovat turvallisuus, yksityisyydensuoja ja tietojen jakaminen. Kuka saa yhdistää tietoja ja miten? Nämä asiat on pidettävä mielessä IoT-hankkeissa, Tomas Blomquist sanoo.

Kolme opetusta IoT-guidenista

  1. Verkkoon yhteydessä oleva tuote voi tavallisen toimintansa lisäksi toimia alustana monille eri palveluille, jotka tarjoavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia myös tuotteen toimittamisen jälkeen.
  2. IoT tuottaa suuria määriä dataa. Yritysten on voitava tallentaa tiedot turvallisella ja kustannustehokkaalla tavalla sekä tietää, miten tietoja käytetään hyväksi.
  3. Usea verkkoon yhteydessä oleva tuote tuo mukanaan myös turvallisuusriskejä. Ymmärrys riskeistä ja henkilökohtaisten sekä yrityksen tietojen suojaamisen tärkeydestä on ratkaisevan tärkeää, jos IoT-alustoista ja niiden osista haluaa saada kaikki irti.

Internet of things – määritelmä

Internet of things tarkoittaa mikrokokoisia antureita ja viestintätekniikkaa, joiden avulla kaikenlaiset asiat aina hissikorteista kuorma-auton moottoreihin voivat jakaa tietoa. Mikäli tiedot koostetaan ja tietoja käsitellään fiksulla tavalla, ne voivat tarjota uusia ja aiemmin piilossa olleita näkökantoja liiketoimintaan.

Lataa IoT-guiden

14 toukokuuta 2018

Aihealue