Strategia ja johtajuus

Houkutteleeko tietohallintojohtaja uusia osaajia yritykseen?

Onko yrityksesi tietotekniikka tulevien työntekijöiden arvoinen? Digitalisaation kiihtyessä tietohallintojohtaja on avain osaajien houkuttelemiseen.

On helppo perustella, miksi tietohallintojohtaja voi olla yrityksen tärkein rekrytoija. Tietotyöläisten maailmassa yritykset kilpailevat kyvykkäästä työvoimasta aivan uudella tavalla. Samalla on käynnissä maailman suurin etätyökoe.

Työpaikat ovat muuttuneet hiljalleen joustavammiksi ja nykyaikaisemmiksi, mutta vuonna 2020 otettiin loikka, jota voisi verrata bambun uskomattomaan kasvunopeuteen*. Yritysten digitalisaatio sai mojovan sysäyksen, ja tehokas IT nousi arvoon arvaamattomaan.

Osaajat heiluttavat tahtipuikkoa

Nykyajan työläisiä ymmärtää hyvin Emelie Fågelstedt, joka perusti Svenska Nomader-yhteisön vuonna 2017 diginomadeille, keikkatyöläisille ja yrittäjille, joiden toimistona toimii koko maailma. Tällä tavalla työskentelevät ovat malliesimerkkejä moderneista ja joustavista työntekijöistä.

– Yritysten on tärkeää ymmärtää keikkatalouden olemassaolo. Rekrytointitilanteessa yritykset eivät kilpaile pelkästään muiden yritysten vaan myös freelance-elämäntyylin kanssa. Tällaiset osaajat heiluttavat tahtipuikkoa, kun digitalisaatio etenee salamavauhtia ja yritysten pitää muuttua nopeasti selviytyäkseen, Fågelstedt sanoo.

Yhdeksästä viiteen -ajattelutapa karkottaa osaajia

Uusien osaajien rekrytoiminen yritykseen vaatii hyvää IT-infrastruktuuria ja mielekkäitä työtapoja. Enää houkuttimena ei toimi oma työpöytä ikkunan ääressä – eikä edes pingispöytä taukotilassa.

Tässä mukaan kuvaan astuu tietohallintojohtaja. Hänellä on suuri vastuu työntekijöiden viihtymisestä ja kehittymisestä, koska yrityksen digitalisaatio – tai sen puute – vaikuttaa kaikkeen toimintaan.

– Työsuhteessa halutaan olla mukana yhteistyökykyisessä tiimissä, kehittyä ja saada tukea esimieheltä, joka kuuntelee ja kannustaa. Näiden itsestään selvien seikkojen lisäksi joustavuus on nykyään erittäin tärkeää. Yhdeksästä viiteen-ajattelutapaan perustuva yrityskulttuuri karkottaa osaajia. Se on viesti siitä, että yritys ei usko tekniikkaan, olipa sitä tai ei.

– Tietohallintojohtaja on ketterän työskentelytavan edistäjä. Ketterässä yrityksessä työntekijöiden ei tarvitse odotella vuosia, että he pääsevät tuomaan markkinoille jotakin uutta.

Tällaisissa yrityksissä ollaan avoimia uusille ideoille ja prototyypeille, niissä testataan asioita ja otetaan virheistä opiksi. Työntekijät ovat aidosti osa yritystä ja voivat esitellä omia ideoitaan työroolista riippumatta. Digitaalisesti kypsä yritys voi tarjota kaikkea tätä.

Vanhakin IT kelpaa, jos yrityksellä on suunnitelma

Mitä tehdä, jos yrityksen IT on jo parhaat päivänsä nähnyt? Fågelstedtin mukaan uuden luominen voi olla vaikeaa, jos IT-infrastruktuuri on vanhentunutta. Hänen kokemuksensa mukaan uusilta työntekijöiltä löytyy kuitenkin myös ymmärrystä, kunhan yrityksellä on suunnitelma IT:n modernisoimiseksi.

– Otetaan esimerkiksi data. Uuden työntekijän tehtävänä on usein liiketoiminnan kehittäminen datan avulla, mutta sen noutaminen vanhoista järjestelmistä voi olla työlästä. Silloin yrityksellä pitää olla tiedossa ratkaisu, jonka avulla ongelma voidaan kiertää siihen asti, kunnes uusi infrastruktuuri on saatu hankittua.

Yritykset eivät selviydy, jos ne eivät digitalisoi toimintaansa – ja siihen tarvitaan osaamista. Oikeiden aivojen avulla yrityksen tulevaisuus voidaan turvata. Tässä nykypäivän tietohallintojohtajalla on tärkeä rooli.

Houkuttele osaajia joustavan IT:n avulla

Alaviite: *Bambu on maailman nopeimmin kasvava kasvi. Osa bambulajeista voi kasvaa jopa metrin päivässä.

Vastaavaa lukemista:

Digitalisaatio ei enää odota
Digistrategia alkaa toimintaympäristöanalyysista

Teksti: Robert Långström

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue