Strategia ja johtajuus

Merete Hverven: ”Haluamme, että jää enemmän aikaa ihmisille”

Merete Hverven pääsee vihdoin johtamaan Visman pandemian ikeestä pois. Haastattelussamme hän puhuu muutoksesta, kehityksestä ja hakkeroidusta kassajärjestelmästä.

Merete Hverven on vihdoinkin palannut Visman pääkonttorille Osloon. Hänen nuorin tyttärensä on ensimmäistä päivää koulussa luokkatovereidensa kanssa. Puolentoista vuoden poikkeustilan jälkeen elämä alkaa hiljalleen näyttää normaalilta.

– Me Vismalla olemme pitkään puhuneet ”uudesta normaalista”. Kuinka sen käy nyt, kun palaamme konttorille? Kun oppilaat palaavat kouluun? Voimme ottaa poikkeusajasta mukaan paljon hyvää.

Visma osti 37 yritystä vuonna 2020

Järjestämme haastattelun Mereten kanssa Google Meetissä. Se on yksi työkaluista, joka vielä pari vuotta sitten oli harvojen käytössä mutta josta yhtäkkiä tulikin erottamaton osa monen arkea.

– Covid on jouduttanut digitaalista transformaatiota, siitä ei ole epäilystäkään. Vain muutamassa viikossa maaliskuussa 2020 yhteiskunta otti teknologialoikan, johon normaalisti menisi vuosikymmen, hän sanoo.

Muutos on monellakin tapaa Visman erikoisalaa. Konsernilla on 13 600 työntekijää ja lähes kahden miljardin euron liikevaihto. Yritys myös kasvaa vauhdikkaasti: pelkästään vuonna 2020 Visma osti 37 yritystä. Liiketoiminnan ydin on yksityisen ja julkisen sektorin digitaalisten palveluiden tehostaminen ja ohjelmistokehitys. Visma on avainpelaaja digitalisaatiossa, joka muuttaa yhteiskuntaa nopealla tahdilla.

Haluan istua kuskinpukilla ja ohjata muutosta, en vain olla kyydissä takapenkillä ja yrittää pysytellä muutoksissa mukana.

Merete Hverven, toimitusjohtaja, Visma.

97 prosenttia ihmisistä ei pidä muutoksista

Merete kuitenkin tietää, että muutos voi olla vaikeaa. Tutkimusten mukaan jopa 97 prosenttia ihmisistä ei pidä muutoksista.

– On ymmärrettävää, että ihmiset kaipaavat turvallisuudentunnetta. Itse pidän muutoksista silloin, kun tunnen että ne hyödyttävät sekä yhteiskuntaa, työntekijöitä että minua henkilökohtaisesti. Haluan istua kuskinpukilla ja ohjata muutosta, en vain olla kyydissä takapenkillä ja yrittää pysytellä muutoksissa mukana.

Visman näkökulmasta merkittävä muutos on ollut siirtymä paikallisista ratkaisuista pilvipalveluihin. Viimeisen vuosikymmenen aikana yritys on tehnyt paljon investointeja vastatakseen kasvavaan kysyntään, ja nyt pilvipalveluiden osuus on jo 80 prosenttia myynnistä.

En usko uusien ratkaisujen tuputtamiseen, vaan olemme valmiina auttamaan, kun asiakkaat ovat kypsiä siirtymään pilvipohjaisiin ratkaisuihin.

Merete Hverven, toimitusjohtaja, Visma.

– Olemme pilvipalveluiden, tekoälyn ja kehityksen edelläkävijöitä, ja asiakkaat odottavat sitä meiltä. En kuitenkaan usko uusien ratkaisujen tuputtamiseen, vaan olemme valmiina auttamaan, kun asiakkaat ovat kypsiä siirtymään pilvipohjaisiin palveluihin ja uskovat niiden tuovan hyötyä liiketoiminnalleen. On tärkeää katsoa eteenpäin ja investoida tulevaisuuden teknologiaan.

Mies istuu kannettavan tietokoneen edessä

Kyberhyökkäys kotikentällä

Digitalisaation myötä tietoturva joutuu uusien haasteiden eteen. Yksi viime aikojen näyttävimmistä hyökkäyksistä tapahtui vuoden 2020 alussa, kun venäläiset hakkerit tunkeutuivat SolarWinds-yhtiön kautta satojen amerikkalaisyritysten ja -viranomaisten tietojärjestelmiin. Hakkeroitujen laitosten joukossa olivat myös Pentagon ja NSA.

Kun Visman alihankkija Kaseya hakkeroitiin viime kesänä, yritys sai kokea hyökkäyksen dramaattiset vaikutukset yhteiskunnalle kotikentällään. Ruotsin lähes kaikki Coop-päivittäistavaramyymälät joutuivat sulkemaan ovensa, kun kassajärjestelmät haavoittuivat.

– Voi toki kysyä, ovatko pilvipalvelut turvattomampia kuin on-premise-ratkaisut. Mutta kaikki Kaseyan asiakkaat, huolimatta siitä olivatko ne pilvessä vai oliko niillä paikallinen ratkaisu, kärsivät tässä hyökkäyksessä.

Merete korostaa, että tietoturvasta tulee vuosi vuodelta tärkeämpää, kun lähestulkoon kaikki yhteiskuntamme osa-alueet ovat yhteydessä verkkoon.

– Vuosikymmen sitten investoimme pilvipalveluihin, nyt panostamme siihen, että meillä on parhaat tietoturva-asiantuntijat. On myös äärimmäisen tärkeää pystyä palautumaan nopeasti, jos jotakin tapahtuu. Olemme panostaneet siihen sekä kehittäneet tarvittavaa osaamista ja resursseja.

Merete Hvervenin kolme avaintekijää tietoturvan parantamiseen

AI

”Paitsi että tekoäly parantaa ja tehostaa toimituksia, se on myös entistä tärkeämpää proaktiivisessa turvallisuustyössä. Darktracen kaltaiset työkalut etsivät jatkuvasti poikkeamia järjestelmästä. Näin mahdolliset haavoittuvuudet löydetään ennen kuin hakkerit pääsevät hyödyntämään niitä.”

2FA

”Jos sinulla ei ole vielä kaksivaiheista varmennusta, ota se heti käyttöön. Tutkimukset osoittavat, että 2FA on jopa tuhat kertaa turvallisempi kuin pelkkä salasana.”

OSAAMISEN LISÄÄMINEN

”Tekniikka ei ratkaise kaikkea, mutta suojautuminen on helpompaa, kun kaikki ymmärtävät turvallisuusriskit. On tärkeää, että kaikki työntekijät tai käyttäjät ottavat vastuuta tileistään, puhelimistaan ja tietokoneistaan. Siihen tarvitaan koulutusta.”

Monimuotoisuus vahvistaa tiimiä

Tulevaisuuteen katsomisen, seuraaviin kehitysvaiheisiin investoimisen ja askeleen muiden edellä pysyttelemisen lisäksi on muitakin menestystekijöitä. Tämän Merete ymmärsi johtaessaan Visman henkilöstöpuolta ennen toimitusjohtajan rooliaan.

Erilaisuus on vahvuus. Jokainen voi tulla töihin ja tuntea olevansa arvostettu sellaisena kuin on, kaikkine vahvuuksineen ja heikkouksineen. Tällä tavalla voimme yhdessä luoda vahvemman tiimin.


        Kuva tiimistä puhumassa toimistossa

Erilaisten ihmisten kanssa työskentely opettaa paljon.

Merete Hverven, toimitusjohtaja, Visma.

Homososiaalisuus on tunnettu ongelma IT-alalla. Kun valtaosa kehittäjistä ja johdosta on samanlaisista taustoista tulevia, saman arvomaailman jakavia miehiä, tuotteita tehdään kapealle ihmisjoukolle sen sijaan että niitä käytettäisiin kaikissa yhteiskuntaluokissa. Merete ei halua langeta tähän ansaan.

– Tiedämme, että monimuotoinen tiimi on sitoutunut ja idearikkaampi sekä luo parempia tuotteita ja korkeampaa liikevaihtoa. Erilaisten ihmisten kanssa työskentely opettaa paljon. Jos tiimi on täynnä toisiaan muistuttavia miehiä, yhteisymmärrys syntyy nopeasti koska kaikki haluavat samanlaisen käyttäjäkokemuksen. Ja jos tiimi on täynnä toisiaan muistuttavia naisia, tulos ei ole sen parempi. Meidän täytyy löytää tiimeihin erilaisia miehiä ja naisia, joilla on erilaisia ajatuksia siitä, millainen palvelun pitäisi olla. Näin ymmärrämme paremmin loppukäyttäjienkin tarpeita.

– Suurena teknologiakonsernina ja työnantajana meidän pitää olla mukana luomassa kestävämpää, avoimempaa ja tasa-arvoisempaa maailmaa.

”Emme halua viedä ihmisiltä työpaikkoja”

Visman seuraavien vuosien tavoitteet ovat selkeät: yritys jatkaa kasvamista. Pohjoismaisesta konsernista on tulossa yhä eurooppalaisempi.

– Toivon, että viiden vuoden päästä meillä on entistä tyytyväisempiä asiakkaita ja jatkamme yhteiskunnan kehittämistä parempaan suuntaan. Mutta vaikka digitalisaatio tekee yhteiskunnasta tehokkaamman, emme halua viedä kenenkään työpaikkaa. Haluamme, että hallinnon sijaan aikaa jää enemmän ihmisille.

Merete Hverve

Nimi: Merete Hverven

Rooli: IT-konserni Visman toimitusjohtaja vuodesta 2020

Asuinpaikka: Oslo

Ikä: 43 vuotta

Monimuotoisuuden tiedostaminen on tärkeää. Anna sen näkyä kaikkialla organisaatiossa. Hyödynnä erilaisuuden vahvuus. Älä luo tiukkoja raameja sille, miltä asioiden pitäisi näyttää, äläkä palkkaa vain raameihin sopivia ihmisiä.

Merete Hverven, toimitusjohtaja, Visma.
Solutions

Pidätkö tästä artikkelista?

Artikkeli on peräisin Solutions-lehdestämme. Tätä kautta voit lukea koko lehden selaimen kautta.

Lue Dustin Solutions

Teksti: Sam Sundberg

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue