Inspiraatiota

Trendiraportti IFA 2018 -messuilta

Vaikka Berliinin IFA-messut ovat yksi suurimmista tekniikkamessuista, jotka palvelevat tavallisia kuluttajia halleissaan, siellä on myös paljon tuotteita ja trendejä yrityksille. Tänä vuonna sekä kuvaannollisesti että sananmukaisesti suurimmat näytöt ja näyttötekniikat. Samalla trendeinä jatkavat puheohjaus ja suurempi suorituskyky sekä toiminnallisuus myös kannettavassa muodossa.

Suuret, ultraleveät näytöt työpöydillä

Reilu työskentelypinta ja hyvä näkymä ei ole enää tärkeää pelkästään lennonjohdolle, joiden täytyy pysyä selvillä ilmatilan metallilintujen 3D-palapelistä. Se on tärkeää myös useimmille tietokoneen käyttäjille ja konttorimaisemille. Lisänäytöt ja parempi työn rakenne tulevat myös muutamilla takaiskuilla. Usean ruudun asentaminen tarkoittaa paitsi suurempia ostokuluja, myös suurempien työpöytäpinta-alojen tarvetta sekä enemmän liitäntöjä usein mobiileille yksiköille, joihin ruudut yhdistetään.

IFA-messuilla monet valmistajat osoittivat, miten superisot ja sekä ultraleveät, korkearesoluutioiset näytöt voivat olla vaihtoehto tulevaisuuden työasemille. USB Type-C- ja 32:9-kuvaformaatin tuella esim. Philips 499P9H voi ladata kannettavaa yhdellä kaapelilla ja toimittaa kuvasignaalia ja resoluutiota, joka käytännössä korvaa kaksi fyysistä 27-tuuman näyttöä, joissa on 2 560 x 1 440 pikselin resoluutio. Tämä on mahdollista siten, että Philips on ensimmäinen, jolla on 5K-resoluutio (5 120 x 1 440 pikseliä) ultraleveässä 49-tuuman ruudussa.

Samsung puolestaan näytti, miten he voivat ultraleveän ruudun avulla yhdistää kaksi laitetta tehokkaasti samalle ruudulle. Esim. ohut Windows 10 tabletti ja Android -puhelin helppokäyttöisessä kirjoituspöytätelakassa. Ultraleveä formaatti vaikuttaa tulleen jäädäkseen sekä kuluttaja- että yrityspuolella.

samsung kuvaruutu

Entistä suuremmat microLED-ruudut seinillä

Ruutuvalmistajat eivät kannata suurempiin kokoihin satsaamista pelkästään työpöytien vuoksi. Korealaiset TV-jätit Samsung ja LG esittelivät molemmat microLEDin uusimmat prototyypit. Modulaarinen ruututekniikka käyttää kolmea mikroskooppista valodiodia luodakseen jokaisen erillisen pikselin ruutupaneeleihinsa. Etuna on vaikuttava valaisuteho ja yksityiskohtien monimuotoisuus myös erittäin massiivisilla ruuduilla. Tekniikka on optimoitu suurille ruutuko’oille ja LG näytti IFA-messujen aikana, että maailman tähän mennessä suurimmat microLED-ruudut ovat 173 tuumaa, joka on mielenkiintoinen vaihtoehto mm. toiselle suurelle projektoriasennukselle.

Samsung, joka jo CESin aikana viime vuonna esitteli ensimmäisen microLED-prototyypin “The Wallin” , vaikuttaa samalla päässeen pidemmälle ruututekniikan käytännön käyttöönotossa. Messuilla saatiin nähdä enemmän televisionomainen “The Wall” yhdistettynä kahtena mustana seinämänä. Seinät, jotka ovat oikeastaan jättimäisiä ruutuja ja näyttävät miten tulevaisuudessa ruudut integroituvat suoraan seinään kokoushuoneissa ja liiketiloissa. Tai mikset toivottaisi vieraita tervetulleeksi konttorikompleksin aulassa jättimäisellä microLED-ruudulla.

Samsungs kuvaruutu The Wall

Kannettavat työkoneet ohuissa muodoissa

Apple lanseerasi uusia työkannettavia Macbook Pro-perheessä aiemmin kesällä ja IFA-messuilla PC-markkinoiden kilpailijat näyttävät, mitä kaikkea heillä on. Neliytimiset i7-prosessorit ultrakannettavissa tietokoneissa ovat jo arkea, ja monet valmistajat lupaavat kuusiytimisiä i9-malleja myöhemmin syksyllä.

Haluttu työhevonen, joka erottuu joukosta, on Lenovo X1 Carbon Extreme. Se on tietokone, joka vastaa Macbook Pro-mallien haasteisiin kaikkien speksiensä osalta, saa näyttämään Applen ammattitietokoneet todella toimintoköyhiltä. Lenovossa on Core i7-prosessorit (pian Core i9) ja jopa 64 GB:n DDR4-muisti, 2TB SSD-tallennustila RAIDissa ja 4K HDR-ruutu. Listalta löytyvät myös sormenjälkilukija, IR-kamera, älykorttilukija, kosketusnäyttö kynällä sekä SD-kortinlukija. Kaikki samassa alle 19 mm:n profiilissa ja paino 1,8kg 15,6 tuuman 4K-ruudulla. Tämän päivän ja huomisen työkannettavat tarjoavat kaiken, mitä voit tarvita toiminnallisuuden ja suorituskyvyn muodossa, mikä sopii myös hyvin yhteen type-C-tyypin telakoiden kanssa ultraleveissä ruuduissa.

Lenovo X1 Extreme vieri vieressä Macbook Pro 2018:n kanssa 15-tuuman versiona

Lenovo X1 Extreme vieri vieressä Macbook Pro 2018:n kanssa 15-tuuman versiona.

Samalla Asus näyttää, miten se uudella päivitetyllä Zenbook-perheellään on onnistunut puristamaan fyysisen koon kannettaviinsa. Tietokoneiden ruudut peittävät 92-94 prosenttia kannettavan sisäkannesta, mikä myös kutistaa merkittävästi kannettavien ulkomittoja. Työkannettavat eivät vie tarpeettomasti tilaa salkusta.

Puheohjaus kaikessa muttei silti mitään

Tekoäly ja puheohjaus ovat jatkuva trendi, joka muistuttaa kuluttaja- ja yritysmarkkinoiden läpäisyn aaltoa. Kaikki yritykset odottavat käyttävänsä tekoälyä tai puheohjausta jossakin muodossa ja vaikka puheohjausavustimet Amazon Alexa ja Google Assistant ovat kaikkialla IFA 2018 -messuilla, kaikki ei ole niin auvoista. Pohjoismaissa asuville uutiset ovat huonoja, sillä Amazon eikä Google eivät ole julkaisseet virallisesti tukea suomeksi. (Suomenkielinen Google Assistant on vain puhelimissa). Kun tuki on saatavilla, se avaa portit ja voit pian ohjata esitysruutuja sekä kahvinkeitintä nopealla puheohjauksella.

IFA 2018 logo

6 syyskuuta 2018

Aihealue