Inspiration

Kannettavan tietokoneen osto-opas

Autamme sinua löytämään itsellesi sopivan kannettavan tietokoneen

Minkälainen kannettava tietokone sinun kannattaa ostaa? On monia asioita, jotka täytyy ottaa huomioon. Tietyt asiat ovat helppotajuisia. Esimerkiksi näytön koko. Mutta suoritinnopeuteen, suoritinytimiin ja näytönohjaimeen liittyvät tiedot eivät aina ole yhtä helppotajuisia.

Tämä opas auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan kannettavan tietokoneen, olitpa sitten etsimässä PC- tai Mac-tietokonetta. Nykyään suurin osa tietokonetta etsivistä valitsee kannettavan tietokoneen – myös he, jotka tarvitsevat hyvää suorituskykyä.

Tavallinen käyttäjä

Käyttäjä, joka haluaa kannettavan, joka selviytyy kaikista perusasioista ja sopii hyvin digitaalisiin kokouksiin.

Tuotteisiin

Luova käyttäjä

Käyttäjä, joka haluaa kannettavan tietokoneen, joka sopii raskaaseen toimistotyöhön, kuvien ja elokuvien muokkaukseen sekä musiikin tuotantoon.

Tuotteisiin

Liikkuva käyttäjä

Käyttäjä, joka etsii sähköpostien lukemiseen ja verkossa surffaamiseen sopivaa kannettavaa tietokonetta, joka on helppo ottaa mukaan ja jonka akku kestää pitkään.

Tuotteisiin

Huomioitavaa ennen ostamista

On useimmiten hyvä pysähtyä miettimään ennen päätöksen tekemistä. Tämä koskee myös uuden kannettavan tietokoneen ostamista. Mitä aiot tehdä uudella tietokoneellasi? Yritä visualisoida miten ja mihin aiot käyttää sitä. Tarvitsetko esimerkiksi Adobe Photoshopin kaltaisia raskaita sovelluksia? Vai aiotko käyttää sitä vain Internetin selaamiseen ja sähköpostien kirjoittamiseen? Onko pitkä akkukesto sinulle tärkeää? Vai onko tallennustilan suuri määrä tärkeämpi juttu

Mikä tietokone kannattaa valita?

Olemme luoneet kolme käyttäjäluokkaa: tavallinen käyttäjä, luova käyttäjä ja liikkuva käyttäjä. Löydät eri luokat ylempää, ja voit helposti siirtyä niiden kautta tuotteisiin, jotka sopivat sinulle ja käyttötarkoitukseesi parhaiten.

Kannettavan tärkeimmät osat

Jotta voit selvittää, minkälainen tietokone sopii juuri sinulle, on hyvä miettiä tietokoneen tärkeimpiä osia ja niiden sopivuutta yhteen. Eikä vähiten siksi, että siten näet, miten saat eniten vastinetta rahoillesi. Edullisen kannettavan ei välttämättä tarvitse olla huono kannettava. Kannettavan eri osat ovat tärkeitä sen mukaan, miten aiot käyttää sitä. Seuraavassa kerromme eri osista ja siitä, miten ne liittyvät toisiinsa ja mitä on hyvä ottaa huomioon.

Mikä merkitys suorittimella on?

Suoritin tai CPU (Central Processing Unit) on tietokoneen tärkein osa. Sitä kutsutaan usein tietokoneen aivoiksi. Jos pyydät tietokonetta laskemaan, kuinka paljon on 3 + 3, prosessori laskee, että vastaus on 6. Mitä nopeampi prosessori, sitä nopeammin se laskee vastauksen. Käytännön maailmaan siirrettynä se tarkoittaa, että nopeampi prosessori käynnistää ohjelmat nopeammin ja suorittaa komennot nopeammin. Suorittimen tehoa mitataan kellotaajuudella (hertsit) ja ydinten lukumäärällä. Yksinkertaistettuna suurempi hertsimäärä ja suurempi määrä ytimiä tarkoittavat yleensä parempaa suorituskykyä.°

Mikä näytönohjain on paras?

Näytönohjain on se tietokoneen osa, joka piirtää näytöllä näkyvät kuvat. Jos et pelaa tai luo 3D-animaatioita, integroitu näytönohjain tai yksinkertainen näytönohjain riittää.

Mikä on RAM-muisti?

RAM-muisti (Random Access Memory) on yksi kannettavan tietokoneen tärkeimmistä osista. On tärkeää, että RAM-muisti on nopeaa ja ennen kaikkea että muistia on paljon. Mitä enemmän RAM-muistia on, sitä enemmän tietoa se pystyy tallentamaan ja käyttämään nopeasti. Tämä tarkoittaa, että useampi ohjelma voi olla käynnissä samanaikaisesti ilman suorituskyvyn heikkenemistä. Muistia mitataan gigatavuina (GB), ja nyrkkisääntönä on, että mitä enemmän, sitä parempi.

Kiintolevyn valinta

Kiintolevy tallentaa tietokoneella olevat tiedot. Tarvittavan tallennustilan määrä riippuu siitä, mitä aiot tallentaa. Tekstiä sisältävät asiakirjat vievät vain vähän tilaa, mutta ohjelmat ja elokuvat vievät huomattavasti enemmän.Ulkoiset kiintolevyt ovat nykyään niin hyviä ja pilvitallennusmahdollisuuksia on niin paljon, että itse tietokoneella olevan kiintolevyn ei tarvitse olevan erityisen suuri. Monissa tapauksissa 256 gigatavun kiintolevy voi olla ihan riittävä. Jos käytät paljon Photoshopia, sinun kannattaa ehkä panostaa kannettavaan, jossa on esim. 2 Tt:n kiintolevy.°

27 toukokuuta 2021

Aihealue