Inspiraatiota

Kannettavan tietokoneen osto-opas

Näin löydät sinulle sopivan kannettavan

Uutta tietokonetta hankkiessa täytyy pitää mielessä monia asioita. Osa niistä on hyvin helppotajuisia, osaan taas täytyy ehkä kysyä neuvoa. Siinä missä näytön koko on ehkä helpompi päättää, voi suoritinnopeuden ja näytönohjaimen valinta tarjota hieman miettimistä.

Tämä opas auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan kannettavan tietokoneen, olipa mielessäsi sitten PC tai Mac. Läppärit taipuvat nykyään moneen ja ovat suosittu valinta myös niiden keskuudessa, jotka kaipaavat tietokoneeltaan hyvää suorituskykyä.

Peruskäyttäjä

Sinulle, jolle riittää, että kannettavasi selviytyy kaikista perusasioista, kuten etäkokouksista.

Tuotteisiin

Luova käyttäjä

Sinulle, joka työskentelet raskaiden ohjelmistojen parissa esimerkiksi kuvien ja videoiden editoijana.

Tuotteisiin

Liikkuva käyttäjä

Sinulle, joka etsit helposti mukana kulkevaa kannettavaa, jonka akku kestää pitkään.

Tuotteisiin

Huomioi ennen ostamista

Ennen uuden tietokoneen ostamista, tee itsellesi selväksi muutamat keskeiset asiat. Mitä kaikkea tahdot tehdä läppärillä? Tarvitsetko usein esimerkiksi Adobe Photoshopin kaltaisia raskaita ohjelmia vai kirjoitatko lähinnä sähköposteja ja selaat internetiä? Kumpi merkitsee enemmän: pitkä akunkesto vai suuri tallennustila?

Mikä kannettava sopii juuri sinulle?

Olemme luoneet valinnan helpottamiseksi kolme yleisintä käyttäjäryhmää: peruskäyttäjä, luova käyttäjä ja liikkuva käyttäjä. Löydät niiden kuvaukset ylempää ja pääset siirtymään suoraan tuotteisiin, jotka sopivat kullekin käyttäjälle parhaiten.

Kannettavan tietokoneen tärkeimmät osat

Itselleen sopivimman tietokoneen löytämisessä auttaa, kun tietää mitkä ovat tietokoneen tärkeimmät osat ja miten ne toimivat yhdessä. Siten näet, miten saat eniten vastinetta rahoillesi. Edullinen läppäri ei automaattisesti tarkoita huonoa. Seuraavaksi käymme läpi kannettavan tietokoneen tärkeimmät osat ja sen, miten ne liittyvät toisiinsa.

Suoritin

Suoritin tai prosessori (eng. CPU eli Central Processing Unit) on tietokoneen tärkein osa. Sitä kutsutaan usein tietokoneen aivoiksi. Jos pyydät tietokonetta laskemaan, kuinka paljon on 3 + 3, suoritin osaa kertoa vastauksen olevan 6. Mitä nopeampi prosessori, sitä nopeammin se laskee vastauksen. Käytännössä nopeampi prosessori käynnistää ohjelmat ja suorittaa komennot nopeammin.

Suorittimen tehosta kertovat kellotaajuus (hertsit) ja ydinten lukumäärä. Mitä enemmän hertsejä ja ytimiä, sitä parempi suorituskyky.

Näytönohjain

Näytönohjain on tietokoneen osa, joka esittää näytöllä näkyvät kuvat. Jos et pelaa tai luo 3D-animaatioita, integroitu näytönohjain tai yksinkertainen näytönohjain riittää.

RAM-muisti

RAM-muisti (Random Access Memory) on yksi kannettavan tietokoneen tärkeimmistä osista. Mitä suurempi ja nopeampi RAM-muisti on, sitä enemmän tietoa läppäri pystyy tallentamaan ja käsittelemään. Voit esimerkiksi pitää käynnissä useampaa ohjelmaa samanaikaisesti ilman, että kannettavasi suorituskyky heikkenee. Muistin määrä ilmoitetaan gigatavuina (GB).

Kiintolevy

Kiintolevyä eli kovalevyä tarvitaan tallentamaan tietokoneella säilytettävät tiedot. Tarvittavan tallennustilan määrä riippuu siitä, minkälaista tietoa käsittelet. Tekstiä sisältävät asiakirjat vievät vähän tilaa, vaikkapa elokuviin verrattuna. Itse tietokoneessa olevan kiintolevyn ei tänä päivänä tarvitse olla kovin suuri, kiitos ulkoisten kovalevyjen ja pilvipalveluiden. Peruskäyttäjälle riittää hyvin 256 gigatavun kiintolevy, mutta valokuvia ja videoita editoivan kannattaa panostaa kannettavaan, jossa on jopa 2 terätavun kovalevy.

Viimeksi päivitetty: 23 maaliskuuta 2023

Aihealue